Proti viru nesnášenlivosti se musíme naočkovat sami, apeloval v novoročním projevu Radek Vondráček

Záznam: Novoroční projev Radka Vondráčka (zdroj: ČT24)

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) věří, že rok 2021 bude rokem lepší budoucnosti. Přispět k ní mohou lidé sami nejen tím, že se nechají očkovat proti covidu-19, ale také, že budou k rozdílným názorům druhého více tolerantní. Jednota pomůže zvládnout nejen epidemii, ale také obnovit ekonomiku, uvedl Vondráček ve svém novoročním projevu.

Uplynulý rok podle Vondráčka ukázal, „jaký jsme národ, jaký je náš stát, jaký je každý z nás“. I když si je jist, že lidé ze sebe dali mnohem více toho lepšího, zároveň vnímá, že zkušenost s covidem přinesla i hlubší rozdělení české společnosti.

Společnost nově dělí i linie mezi rouškaři a popírači

„Řada lidí si v epidemii našla záminku, jak dále zaútočit na ty, které beztak nemají rádi. V důsledku je naše společnost rozhádanější, rozdělenější, než když do roku 2020 vstupovala. Koronavirus k dalším dělicím čarám přidal ještě linii rouškař – popírač,“ obává se Vondráček. Dodává, že ale za rozdělením lidí do různých táborů nestojí jejich politické preference, spíše jejich povaha a životní postoje.

Připouští také, že vliv na rozdělení společnosti má ohromný nával „negativních, alarmujících a strach budících informací“. Lidé ve stresu z pandemie i budoucnosti cítí potřebu reagovat. „Zkuste prosím tomuto tlaku odolávat,“ nabádá Vondráček.

Živnostníci potřebují naši pomoc a my potřebujeme je

On sám prý koronavirus vnímá jako společného nepřítele všech. V novoročním projevu apeloval, aby se lidé přes rozdílné názory dokázali přenést. „Více spolu mluvme, více si naslouchejme, i když spolu nesouhlasíme,“ přeje si.

Jednota je podle jeho slov potřebná také k obnovení ekonomiky. „Na mnohé krize dopadla velmi tvrdě. Zejména malí a střední podnikatelé se ocitli v těžké situaci, přitom jsou solí hospodářství. Pokud padnou oni, do potíží se dostane sociální systém a problémy se přelijí do velkých firem,“ obává se.

„Pomoci jistě musí především vláda, ale něco může udělat každý z nás: podporujme domácí firmy, zejména ty menší a střední, dejme vydělat živnostníkům, potřebují to a my všichni potřebujeme je,“ nepochybuje Vondráček.

Nechte se očkovat

Ve svém novoročním projevu vzpomněl také s poděkováním všem, kteří při pandemii pomáhali a pomáhají. A připojil tichou vzpomínku na všechny, kteří covidu-19 podlehli. Myslet na zemřelé, kteří odešli kvůli nákaze koronavirem předčasně, by podle Vondráčka měli i odmítači očkování a šiřitelé dezinformací.

„Všechny vás prosím, až budete mít možnost, nechte se očkovat, a do té doby se snažte chránit sebe i své okolí,“ žádá. Je přesvědčen, že nejdůležitější je nyní přežít, vše ostatní jde prý napravit.

Na závěr projevu vyjádřil optimismus, že v těžké zkoušce se v lidech projeví to lepší. „I když nás rozdělují názory, spojují nás hodnoty. Tou největší je lidskost, láska k bližnímu,“ uvedl. „Proti onemocnění covid-19 by nás v tomto roce mělo chránit očkování, proti viru nesnášenlivosti se ale musíme naočkovat sami,“ shrnul.

K národu promluvil i přeseda Senátu a prezident

Svůj projev už přednesl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). I on vyzval k odpovědnosti a potřebě táhnout za jeden provaz.

Novoroční projevy parlamentních předsedů vznikly jako reakce na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nahradit proslovy hlavy státu z počátku roku vánočním poselstvím.

V nejnovějším projevu z Lán prezident mimo jiné poděkoval těm, kteří pomáhají při zvládnutí epidemie covidu-19. A také vyzval občany, aby se proti koronaviru nechali očkovat.