Česko má za sebou první den očkování. V počáteční fázi dostane vakcínu zhruba 10 tisíc lidí

Události: V Česku začalo očkování proti covidu (zdroj: ČT24)

V Česku se v neděli začalo s očkováním proti nemoci covid-19. První dávky vakcíny v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) dostali premiér Andrej Babiš (ANO) a válečná veteránka Emilie Řepíková. Po necelých deseti tisících dodaných vakcín přijde do Česka příští týden dalších dvacet tisíc. Ty budou určené mimo jiné i pro regiony. Téměř tři tisíce dávek dostane Fakultní nemocnice Ostrava, řekl Babiš. Index rizika epidemie v neděli klesl z nejvyššího, pátého stupně na čtvrtý. V zemi se přitom zpřísnila opatření na pátý stupeň.

Babiš před začátkem očkování řekl, že vakcína objednaná Evropskou unií je nadějí k návratu do normálního života po nejhorším roku v moderní historii.

Předseda vlády uvedl, že s očkováním chtěl jít příkladem, protože kolem tématu koluje řada dezinformací. „Lidé nemusí mít obavu, vakcína je bezpečná,“ prohlásil premiér.

Česko podle něj uplatnilo opci u firmy Pfizer, od které dostane další čtyři miliony dávek navíc, dohromady osm milionů. Celkově Česko dostane 15,9 milionu vakcín pro 8,95 milionu lidí, oznámil Babiš. Premiér počítá s tím, že se bude očkovat po následujících devět měsíců.

Premiér Andrej Babiš dostal první dávku vakcíny proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral řekl, že vakcinace je jedinou cestou, jak se dostat ze současné pandemické situace. „Naše nemocnice začíná dnes očkováním zdravotníků, přihlásilo se jich 700,“ uvedl. Chorobu podle něj v nemocnici už prodělalo přes 500 zdravotníků.

Do Česka v sobotu dorazilo prvních 9750 dávek vakcíny, v prosinci a lednu by jich podle Babiše mělo být dohromady 355 tisíc. Stát podle něj nebude dělat zásoby, ale všechny doručené vakcíny plánuje hned využít. „Strategie, kterou já prosazuji, je taková, abychom očkovali co nejdříve. Abychom měli náskok, ne zásoby,“ uvedl. Stát musí rozšířit počet očkovacích center, kterých je v současnosti 31, dodal.

Jako první v Česku mají být očkováni právě zdravotníci a také senioři, kteří jsou hospitalizováni nebo žijí v ústavní péči. Babiš odhadl, že běžná populace se začne očkovat koncem března. Stát podle něj připraví objednávkový systém, podobný jako funguje v případě antigenních nebo PCR testů na covid-19.

Mimořádný pořad ČT24: V Česku začalo očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Očkovací látku mají k dispozici pražské nemocnice v Motole, Ústřední vojenská nemocnice, Nemocnice na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice, která se o první dávky vakcíny podělila s vinohradskou nemocnicí. V Brně se pak jedná o Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Každá nemocnice zatím zvládne naočkovat stovky lidí denně. Očkuje se ve dvou dávkách, obvykle do svalu v horní části paže, a to s odstupem minimálně 21 dní.

První dávku vakcíny dostal i ministr Blatný

Prvním očkovaným ve Fakultní nemocnici Brno se stal ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který byl před odchodem na ministerstvo v nemocnici náměstkem.

Ministr podstoupil očkování krátce po desáté hodině dopoledne. „Jsem rád, že máme bezpečnou vakcínu a můžu lidem ukázat, že není čeho se bát,“ řekl bezprostředně po očkování Blatný.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný dostal první dávku vakcíny proti nemoci covid-19 (zdroj: ČT24)

Podle něj není náhodou, že vakcína přišla do Česka v období Vánoc. „Vánoce jsou spojeny s dobrými zprávami a nadějí. Možnost očkování pro nás pro všechny je dobrou zprávou a nadějí, že se budeme moci vrátit k normálnímu životu,“ uvedl Blatný. Vyzval spoluobčany, aby se očkovali, zejména oslovil starší generaci.

„Očkování je ochrání a umožní jim znovu se setkávat s blízkými. Nenabízel bych nic, čemu bych sám nevěřil a sám nevyzkoušel. Očkování má smysl,“ zdůraznil Blatný. Ve Fakultní nemocnici Brno po něm absolvoval očkování i ředitel zařízení Jaroslav Štěrba, následovat budou další zaměstnanci.

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného k zahájení očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Kromě pracovníků poslouží vakcína i pro seniory z léčeben dlouhodobě nemocných, například z Nemocnice Milosrdných bratří. Svatoanenská nemocnice poskytne část vakcín Masarykovu onkologickému ústavu, Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie a také domovům pro seniory Jihomoravského kraje.

Očkovací sérum firem Pfizer a BioNTech je první a zatím jediné, které Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) zaregistrovala pro použití v EU. Další vakcíny nyní posuzuje.

Úřad vlády k začátku očkování zveřejnil video

Úřad vlády v neděli odpoledne k začátku očkování zveřejnil video s úryvkem básně Jitřní píseň od Jiřího Wolkera. V závěru po původním verši „Snad plakali jsme, ale teď chcem' žít!“ dodává: „A budeme. Tak, jako dřív!“ Spot podle Strakovy akademie budou vysílat české televize.

Premiér Babiš v neděli ráno řekl, že u kampaně na očkování má ministerstvo zdravotnictví zdržení. Video podle něj připravil ve spolupráci s resortem Úřad vlády.

Chystá se komplexní kampaň na očkování, na kterou je ale čas vzhledem k tomu, kdy má začít očkování pro širokou veřejnost. „Vyhodnocení, ta soutěž ke kampani, by měla být nejpozději do konce ledna,“ řekl k tomu. 

Prezident Miloš Zeman v sobotu vybídl všechny občany, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Jeho výzvu ocenila většina politiků. Opozice v posledních týdnech kritizuje postup vlády při očkování, podle ní kabinet přípravu tak masivní a logisticky náročné akce podcenil.

Babiš: Česko nebude mít vládního zmocněnce pro očkování

Česko nebude mít vládního zmocněnce pro očkování proti covidu-19, uvedl po zahájení očkování v Praze premiér Babiš. Týden staré oznámení, že zmocněncem bude sám, bylo podle premiéra nadsázkou. Babiš však bude celou vakcinační akci řídit spolu s ministerstvem zdravotnictví a dohlížet na ni. Hlásí se k odpovědnosti za to, jak očkování bude postupovat.

„Že jsem se jmenoval vládním zmocněncem, je samozřejmě nadsázka. Původně jsem si myslel, že někoho budeme hledat,“ uvedl. Podle Babiše to však není třeba. „Celou tu akci řídím já a řídí to ministerstvo zdravotnictví. Dohlížím na to, pomáhám ministerstvu, takže žádný zmocněnec není a nebude. Já jsem premiér, který je za to zodpovědný, a vždy jsem se hlásil k té odpovědnosti,“ doplnil.

Babiš začátkem minulého týdne uváděl, že navrhne kabinetu zřízení funkce vládního zmocněnce pro očkování. Nabídl ji bývalému ministrovi zdravotnictví a svému poradci Romanu Prymulovi, který ale post odmítl. Babiš poté řekl, že zvláštního zmocněnce nechce a stane se jím sám.

Index rizika klesl

Index rizika systému PES v Česku, podle něhož se mají řídit opatření proti epidemii, v neděli klesl z nejvyššího, pátého stupně na čtvrtý. Hodnota indexu se snížila ze sobotních 76 bodů na 71 bodů ze sta. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. V zemi se v neděli přitom zpřísnila opatření na pátý stupeň.

Za poklesem indexu stojí snížení takzvaného reprodukčního čísla z 1,05 na 0,94. Číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je tedy reprodukční číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje.

Index PES byl do neděle devět dní v řadě na úrovni pátého stupně pohotovosti. Pokud se index rizika drží v horším stupni aspoň tři dny, má to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem ke zvážení zpřísnění opatření. Zatím ale v Česku stále platila jen opatření pro čtvrtý stupeň. Až v neděli se podle středečního rozhodnutí vlády opatření zpřísnila na nejvyšší stupeň.

V naprosté většině krajů se v neděli index PES dostal na úroveň čtvrtého stupně, zatímco v sobotu byla většina krajů na pátém stupni. Nejnižší je index nadále v Praze, a to na 61 bodech, což je už spodní hranice čtvrtého stupně. Nejvyšší je s 80 body v Královéhradeckém kraji.

Údaje statistik k epidemii z posledních dní ale podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nejsou příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích totiž chodí výrazně méně lidí než předtím a jsou to podle Duška hlavně lidé s příznaky nebo ti, které na test poslal lékař.

V sobotu přibylo v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví 3024 případů, což je o několik stovek více než v pátek, kdy byl stejně jako v sobotu sváteční den. Oproti pátku stoupl i podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů ze zhruba 34,4 procenta na 36,3 procenta.

Počty testů v posledních dnech výrazně klesly. Zatímco ve středu bylo provedeno přes 39 tisíc testů, na Štědrý den už jen přes 10 tisíc a v dalších dvou dnech kolem osmi tisíc.

Opatření proti covidu se zpřísňují

V souvislosti s pátým stupněm indexu PES se v Česku od neděle zpřísňují opatření proti šíření epidemie, například se musí uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb. Při předchozím stupni platilo z opatření několik výjimek, ale nyní se bude vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného snažit počet výjimek minimalizovat.

Prodávat tak bude nyní možné v obchodech pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin, třeba elektroniku, hračky nebo oblečení.

Povolen je třeba prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny budou moci být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie.

Původní tabulka opatření ministerstva zdravotnictví uvádí pro pátý stupeň také zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou muset mít obchody zavřeno jen ve státní svátky.

Od neděle se také znovu zavírají všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska. Omezí se shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi a prodlouží zákaz nočního vycházení, který nově bude začínat už ve 21:00 a potrvá do 5:00. Návštěvy v domovech seniorů budou dále možné s negativním testem na koronavirus.

Do škol budou moci v pátém stupni po konci vánočního volna od pondělí 4. ledna osobně docházet jen žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřené zůstanou ještě mateřské a speciální školy.

Dále platí uzavření ubytovacích zařízení a restaurací. Zavřené jsou dál galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz diváků. 

Prouza: Lidé nechápou, proč si můžou koupit pušku, ale ne pastelky

Obchodní řetězce se na nejvyšší stupeň systému PES připravily. Menší obchodníci většinou nahradili zakázané zboží povoleným, velcí pak nepovolené zboží překryli igelitem nebo uzavřeli uličky mezi regály, uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Problémy se zákazníky nejsou, lidé však vládní pravidla nechápou, tvrdí. 

„Lidé to vládní rozhodnutí nechápou – nejde totiž logicky vysvětlit, proč si můžete koupit pušku, ale nesmíte dětem pořídit pastelky. Takže občas diskutují, ale většinou chápou, že obchody jsou jen obětí chybějící vládní strategie. Žádný větší problém jsme zatím neřešili,“ říká Prouza.

Obchody se zbraněmi a střelivem mají z vládních opatření výjimku a mohou mít otevřeno. Vláda už dříve uvedla, že k této výjimce přistoupila kvůli nutnosti regulovat počty divokých prasat.

Příprava na nová opatření byla podle Prouzy zejména pro malé obchodníky hodně složitá. Svaz se jim snažil pomoci manuálem, jaké zboží prodávat a jaké ne. „Většinu zboží jde nějak zařadit, problémem zůstala pouze pyrotechnika, ta se do žádné z výjimek nevejde,“ vysvětlil.

V Krkonoších vyjela symbolická rakev na protest proti uzavření areálů

Ubytovatelé a další podnikatelé v Krkonoších v neděli dopoledne vyjeli po horách se symbolickou rakví na protest proti vládnímu uzavření lyžařských areálů a podnikání ve službách na horách. Akci nazvanou Rakev za Krkonoše zahájili v Harrachově. Postupně během dne s rakví objedou všechna hlavní střediska hor.

Do rakve si každý, kdo nesouhlasí s vládními opatřeními, může zatlouci hřebík. Může také podepsat petici, uvedl iniciátor akce a spolumajitel krkonošské Lysečinské boudy u Horního Maršova Karel Chotek.

Protest proti vládnímu uzavření lyžařských areálů a podnikání ve službách na horách
Zdroj: Vít Černý/ČTK

„Chceme, aby si vláda uvědomila, že toto uzavření je posledním hřebíčkem do rakve podnikání v Krkonoších. Nikdo už nemá peníze na to, aby byl schopen to dál financovat. Jedinou cestou, jak to ještě zachránit, je opětovné otevření,“ řekl Chotek. Cílem protestu je podle něj získat pod petici alespoň 10 tisíc podpisů, aby vláda začala s podnikateli jednat. 

Výpadkem silvestrovských pobytů vzniká podle Chotka vlekařům, ubytovatelům, stravovacím zařízením a dalším službám nenávratná škoda, kterou nelze nahradit žádnou finanční kompenzací od státu. Období kolem vánočních svátků a silvestra tvoří u většiny horských podnikatelů ze zimy až 40 procent tržeb, jde o nejsilnější část roku.