Nejtužší stupeň PES začne platit po Štěpánovi, v lednu se do lavic vrátí jen prvňáci a druháci

Události: Návrat nejpřísnějších zákazů (zdroj: ČT24)

Česká republika se 27. prosince přesune do pátého, a tedy nejtužšího režimu protiepidemického systému PES. Na středečním zasedání o tom rozhodla vláda. Bude platit zákaz nočního vycházení, omezení setkávání a nově se ve velkých marketech zredukuje i nabídka zboží, které není nezbytné. Do škol se na začátku ledna vrátí jen prvňáci a druháci. Platnost přísnějších pravidel je zatím nastavena do 10. ledna, kabinet se předtím sejde a vyhodnotí, zda budou dál potřeba.

Možnost přesunu Česka do nejtužšího režimu připouštěl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v průběhu celého předvánočního týdne, důvodem je vývoj epidemie; rizikové číslo pátému stupni odpovídá už šest dní, ve středu navíc vzrostlo ze 76 na 81 bodů. Dosud (a až do Štěpána) v Česku platí omezení daná režimem 4. stupně PES.

Nový režim začne platit 27. prosince. „Můžeme předpokládat, že v případě, že by nedošlo k žádným změnám v omezení mobility a kontaktů, nacházeli bychom se koncem roku v situaci, kdy bychom měli 15 tisíc diagnostikovaných denně a sedm tisíc v nemocnicích. To nechceme dopustit – a proto je potřeba tato opatření přijmout,“ dal se slyšet ministr Blatný.  

Omezuje se potkávání lidí

Pátý stupeň PES znamená oproti čtvrté úrovni omezení shromažďování ze šesti osob na dvě a prodloužení zákazu nočního vycházení o dvě hodiny na dobu od 21:00 do 04:59. Ve stejnou dobu musí být také zavřená výdejní okénka restaurací. Úředníci by měli v pátém stupni pracovat hlavně z domova a vyřizovat jen nezbytnou agendu. 

V případě bohoslužeb je v pátém stupni možné využít desetinu míst k sezení, ve čtvrtém je to pětina. Svateb a pohřbů se smí účastnit nejvýše 15 místo 20 osob. Od neděle se zastaví také provoz lyžařských vleků. Blatný novinářům řekl, že režim návštěv v sociálních zařízeních zůstane stejný, budou možné s negativním testem.

Venku budou moci spolu sportovat také jen dva lidé, dosud to bylo šest. Vnitřní sportoviště zůstanou uzavřena, amatérské soutěže zakázány.

Spolu s přechodem země do pátého stupně přestává také platit výjimka pro pět výstav, kam dosud mohli návštěvníci a ty tak zůstatou rovněž zavřené, informovalo ministerstvo kultury na Twitteru. Ostatní galerie a muzea musela uzavřít už minulý týden podle současného čtvrtého stupně protikoronavirových opatření.

Po Vánocích jen dvě třídy základních škol

Omezení bude platit i pro školství. Ministr školství Robert Plaga (ANO) oznámil, že do škol budou od pondělí 4. ledna chodit jen žáci prvních a druhých tříd základních škol, otevřeny zůstanou také mateřské a speciální školy. Zbytek se opět bude učit distančně.

Žáci a studenti základních, středních a vyšších odborných škol šli naposledy v tomto roce do školy v pátek. Na pondělí a úterý ministerstvo vyhlásilo dny boje proti covidu-19, a prodloužilo tak vánoční prázdniny, které měly původně začít od středy.

Provoz škol omezila od první poloviny října druhá vlna koronavirové epidemie. Žáci se začali vracet do lavic postupně v omezené míře od 18. listopadu. Poslední vlna uvolnění opatření ve školství byla 7. prosince, kdy začala střídavá prezenční a distanční výuka středoškoláků a na vysokých školách se obnovila praktická výuka ve skupinách do 20 lidí.

Supermarkety budou smět prodávat jen nezbytné zboží

V pátém stupni mohou být podle výchozí tabulky opatření otevřené jen prodejny základních potřeb a výdej vzdáleně objednaného zboží. Tabulka uvádí také zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek, nyní ale bude zavřeno jen ve státní svátky.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu řekl, že ve velkých obchodech se bude moci prodávat pouze nezbytné zboží, podobně to funguje na Slovensku.  V supermarketu bude možné prodávat jen to, „co lze prodávat i v běžném malém obchodě“, doplnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Nikdo není znevýhodněn. Jestliže není možné prodávat v malém obchodě hračky, není možné je prodávat ani v supermarketu, “uvedl.

Na nerovnost podmínek pro prodej v supermaketech a malých obchodech upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice. Část politických stran podmínila srovnáním konkurenčního prostředí svůj souhlas s podporou nouzového stavu.

Výjimky ze zákazu prodeje, který má platit od 27. prosince, budou podle Havlíčka obdobné jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Vedle potravin tak budou supermarkety i malé obchody moci prodávat například drogerii, galanterii či potřeby pro chovatele.

Prodej je tak dovolen u následujícího: potraviny, hygienické potřeby, kosmetika, lékárny a zdravotnické prostředky, zverimex, krmiva, brýle a kontaktní čočky, noviny, časopisy a tabákové výrobky, prádelny a čistírny, servis a opravny silničních vozidel, provozovny umožňující vyzvednutí zásilek, květinářství, galanterie, zámečnictví, opravny strojů pro domácnost (bílé elektroniky), domácí potřeby a železářství (nepovažuje se za ně prodej nábytku a podlahových krytin), prodejny zbraní a střeliva. Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží.

Konkrétní opatření v supermarketech může vypadat například tak, jak zmiňuje společnost Tesco – ve velkých prodejnách plochu se sortimentem, který nebude možné prodávat, přehradí páskou. Podle mluvčího firmy Václava Koukolíčka obdobné opatření platí právě na Slovensku, mají s ním tak už zkušenost.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) však vláda znovu vytvořila svými nařízeními obrovský zmatek. „Místo, aby nechala otevřené malé prodejny, vytvořila nový systém, ve kterém se nikdo nevyzná,“ zkritizoval prezident SOCR Tomáš Prouza. Kvůli novým opatřením podle něj navíc vláda nažene přes vánoční svátky do práce desítky tisíc lidí, kteří budou přestavovat obchody. 

Nové vládní nařízení také poznamená výrazně povánoční výprodeje, které se týkají právě zboží, které nebude moci být nabízeno, upozorňují sami obchodníci. Tradiční slevové akce se tak zřejmě posunou na dobu, kdy to bude možné. 

Povánoční výprodeje jsou podle předsedy českého výboru Asociace nákupních center Jana Kubíčka pro obchodníky důležité nejen kvůli tržbám, ale je třeba také postupně místo zimního zboží navážet jarní kolekce. „Pomyslným světlem na konci tunelu tak pro nás zůstává rychlá vakcinace a návrat k normálnímu režimu,“ dodal. Asociace doufá v to, že uzavření bude jen na pár dní.  

Ministerstvo průmyslu připravuje program kompenzací pro všechny zasažené provozy

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) připravuje zároveň také program pro všechny zasažené provozy, kde se kompenzace budou počítat za uzavřené dny. Měl by fungovat na principu nedávno schváleného dotačního titulu Covid –⁠ gastro, potvrdil Havlíček. Úřad bude na programu pracovat celý následující týden, Havlíček ho předloží na dalším jednání vlády, dodal.

Stravovací zařízení by měla mít podle projektu Covid –⁠ gastro nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka za každý den uzavření. Obdobná metodika by měla být použita i pro další zasažené obory, které musely kvůli vládním opatřením v boji proti koronaviru uzavřít provoz.

„Myslíme si, že tím srovnáváme prostředí, a na žádosti podnikatelů, kteří chtěli, aby byly podmínky férové pro všechny, se domníváme, že jsme připravili dobré řešení,“ řekl Havlíček.

Ministryně financí Alena Schillerová v rozhovoru pro Českou televizi uvedla, že chce připravit jednotný program odškodňování pro všechny provozy, které postihla vládní protipandemická opatření. Program by podle ní fungoval pro všechny s jednotnými parametry, dále by navíc byly zachovány současné programy, jako například čerpání ošetřovného, program Antivirus nebo kompenzační bonus. Vláda by se tímto návrhem mohla zabývat už začátkem ledna.

Kompenzace nyní požadují také vlekaři, kterým uzavření sjezdovek od 27. prosince způsobí ztráty. „Pokud budou jako v Rakousku, tak budu zticha. Když nám dají osmdesát procent z loňských tržeb, tak určitě nebudeme proti. Pokud by nám ale dali 500 korun na den, tak se ozveme všichni,“ řekl například provozovatel lyžařského areálu v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka. 

Asociace horských středisek uvedla, že uzavření lyžařských areálů bude pro vlekaře znamenat výrazné omezení investic i hrozbu krachů. Uzavření přichází do špičkového období vánočního a silvestrovského týdne, kdy vlekaři získávají až třicet procent výnosů z celé zimní sezony. 

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií a souvisejícími vládními opatřeními podle Havlíčka mohli už dříve čerpat podporu na mzdy či nájemné. Tyto prostředky ale museli na náklady vydat a nemohli z nich splácet například leasingy nebo úvěry. Podle Havlíčka byl proto s velkým zájmem přijat program Covid –⁠ gastro, jak ze strany podnikatelských svazů, tak samotných podnikatelů. Snahou je v něm pokračovat i u dalších odvětví.

Na Covid –⁠ gastro vláda schválila 2,5 miliardy korun, bude se vztahovat na období od 14. října do 31. prosince. Podnikatelé nedostanou dotaci za dny, kdy mohli mít otevřeno. Zatím není jasné, odkdy bude možné o tento příspěvek žádat. Podle vládních materiálů by však měl být spuštěn nejpozději v lednu.

Specializované programy vláda dosud připravila pro stravovací zařízení, ubytovací služby, lázně, rekreační zařízení zaměřená na školy v přírodě, autobusové dopravce, vznikly programy Covid –⁠ kultura nebo Covid –⁠ sport.

O jasně mířenou pomoc dlouhodobě žádají také zástupci kongresového, veletržního a eventového průmyslu, stejně jako všech vnitřních sportovišť.

Podnikatelé budou moci také od státu získat za říjen, listopad a prosinec plnou náhradu komerčního nájmu, potvrdil Havlíček. Dosud mohli ti, kteří byli zasaženi v souvislosti s koronavirem a vládními opatřeními, žádat o příspěvek ve výši padesáti procent. Zároveň by měl být program upraven tak, aby z něho už nebyly vyloučeny spřízněné osoby, uvedl Havlíček.

Podnikatelé mohou do 21. ledna podávat žádosti o dotaci na nájem za třetí čtvrtletí, kabinet minulé pondělí schválil tři miliardy korun na pokračování programu zahrnující poslední tři měsíce roku.

Podle Havlíčka bude nový program Evropské komisi předložen s drobnou úpravou týkající se spřízněných osob, které ho dosud nemohly využít. Podle prezidentky České komory fitness Jany Havrdové na program kvůli tomuto omezení nedosáhlo zhruba dvacet procent zasažených podnikatelů.