Vláda nedokáže nouzový stav využít, tvrdí opozice. Poslanci kritizují diskriminaci českých obchodníků

Události, komentáře: Prodlouženi nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila, že nouzový stav kvůli epidemii nového koronaviru může být prodloužen do 12. prosince. Zástupci opozice postup kabinetu kritizují. Vláda v minulých týdnech ukázala, že nouzový stav nedokáže využít pro racionální a odpovědná opatření, říká Jan Skopeček (ODS), který byl hostem pořadu Události, komentáře. Poslanci také žádají otevření menších provozoven. Vláda preferuje nadnárodní hypermarkety, tvrdí šéf SPD Tomio Okamura.

Sněmovna ve čtvrtek souhlasila s návrhem KSČM na prodloužení nouzového stavu o 22 dnů. Vláda ANO a ČSSD, kterou komunisté v dolní komoře tolerují, žádala o možnost prodloužení o třicet dnů do 20. prosince. Návrh komunistických poslanců získal nejvíce hlasů v orientačním hlasování, a byl tedy prvním v řadě. V ostrém hlasování pro něj zvedlo ruku 54 ze 103 přítomných poslanců. Návrh komunistů podpořili vedle komunistů zákonodárci koaličních ANO a ČSSD.

„Nepředpokládal jsem, že bychom nouzový stav neprodloužili, já bych byl samozřejmě obecně raději, abychom šli tou cestou, kterou navrhovala vláda, třicet dnů, abychom se tady za tři týdny nemuseli opět scházet a projednávat, co vláda udělala špatně a co dobře, ale i s tím, co bylo nakonec prohlasováno, jsem spokojen,“ uvedl v pořadu Události, komentáře Jan Řehounek (ANO).

O vládním návrhu a o dalších termínech, jak je navrhovaly další opoziční kluby, už dolní komora nehlasovala. Lidovci a TOP 09 chtěli nouzový stav do 4. prosince, ODS do 27. listopadu a Piráti do 24. listopadu. Nezařazený poslanec Marian Bojko (Jednotní) chtěl, aby stav nouze od pátku skončil.

Opozice postup vlády kritizuje. „Já spokojen nejsem, chtěl jsem hlasovat pro mnohem kratší nouzový stav, je to mimořádná věc a já jsem přesvědčen, že vláda ukázala v minulých týdnech, že nouzový stav nedokáže využít pro racionální a odpovědná opatření v souvislosti s covidem, že prostě dělá zmatky, a proto jsem nouzový stav prodlužovat nechtěl. Navíc si myslím, že se blíží Vánoce a jak obchodníkům, tak občanům musíme ukázat světlo na konci tunelu a přicházet pomalu s nějakým rozvolněním,“ říká Jan Skopeček z ODS.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho hnutí nechtělo nouzový stav prodlužovat už ani o den. „Navrhovali jsme, abychom ohrožené skupiny chránili formou novely zákona o ochraně veřejného zdraví, který to umožňuje. Říkali jsme to už od jara. Teď ve stavu legislativní nouze by ta novela šla přijmout během jednoho dne. Vůbec bychom nemuseli tím pádem vyhlašovat nouzový stav a omezovat zbytečně občany, kteří nejsou ohroženi, což je 83 procent populace, a těch 17 procent, co ohroženo je, bychom tak mohli chránit,“ tvrdí.

Kritika diskriminace českých obchodníků

V přijatých doprovodných usneseních sněmovna mimo jiné pověřila vládu, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům. Vláda by měla nastavit provoz maloobchodních prodejen za stejných hygienických opatření, aby se v nich nekoncentrovali lidé.

„Myslím, že je nelogické, že dneska občané mohou jít nakupovat potraviny, ale i zboží, oděvy a obuv do velkých supermarketů, a že tu na straně druhé máme obchodníky s malými prodejnami, kterým jsme zakázali podnikat, kterým jsme zakázali se živit, myslím, že je to nespravedlivé,“ prohlásil Skopeček.

„Argument, že jsou zavřené malé české prodejny a vláda preferuje nadnárodní hypermarkety, říká i SPD. A říkáme to dlouhodobě. Nechápeme, proč vláda podporuje nadnárodní koncerny místo našich živnostníků a malých firem,“ uvedl k tomu Okamura.

Zástupce ANO Řehounek připustil jisté pochybení. „Vrátil bych se úplně na začátek, kdy se jasně řeklo, že budou otevřeny prodejny se základními potravinami, drogerie a další. To, že se možná nedomyslelo, že velké řetězce mají kompletní sortiment i toho zboží, které standardně v menších prodejnách bylo zavřeno, asi pravda je,“ uvedl. Na druhou stranu upozornil, že podle plánů ministerstva zdravotnictví budou při pozitivním vývoji epidemické situace menší prodejny opět otevřeny.

Sněmovna požádala vládu i o to, aby revidovala Protiepidemický systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav, a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Poslanci také chtějí, aby jim kabinet předložil nejméně den před koncem stavu nouze zprávu o dalším navrhovaném postupu a vyhodnocení dosavadních opatření.

Kromě toho dolní komora vyslovila poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, vojákům, hasičům nebo hygienikům i dalším profesím, které se starají o pacienty s covidem-19.