Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, sněmovna podpořila návrh komunistů

Události: Prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Poslanci podpořili návrh KSČM. Vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru parlamentu o prodloužení o 30 dnů do 20. prosince. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil v pátek. Jsou na něj vázána vládní opatření k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES.

Návrh komunistických poslanců získal nejvíce hlasů v orientačním hlasování, a byl tedy prvním v řadě. V ostrém hlasování pro něj zvedlo ruku 54 ze 103 přítomných poslanců. Návrh komunistů podpořili také zákonodárci koaličních ANO a ČSSD.

O vládním návrhu a o dalších termínech, jak je navrhovaly další opoziční kluby, už dolní komora nehlasovala. Lidovci a TOP 09 chtěli nouzový stav do 4. prosince, ODS do 27. listopadu a Piráti do 24. listopadu. Nezařazený poslanec Marian Bojko (Jednotní) chtěl, aby stav nouze skončil už od pátku.

Prodloužení nouzového stavu má podle premiéra Andreje Babiše (ANO) vést k „rozhodujícímu obratu v boji s koronavirovou epidemií“. Klesají denní počty nakažených oproti době před měsícem, což si Babiš vysvětluje efektem přijatých opatření. „Již jsme dosáhli určitého úspěchu,“ řekl premiér.

Uvedl, že omezení nejsou pro nikoho příjemná, ale situace ještě nedospěla do fáze, kdy by bylo možné je všechna zrušit: „Virus tu s námi bude ještě hodně dlouho. Pokud nebudeme ochotni respektovat jeho existenci a nebezpečí, znovu může nastat situace, kdy budeme znovu čelit rozvoji nákazy v rozměrech, které mohou extrémně zatížit celý zdravotní systém.“

Kromě dárků si z obchodů přineseme i covid, varoval Blatný

Nouzový stav je i podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nutný k zabránění šíření nákazy v obchodech před Vánoci. Pokud nastane jiný rizikový scénář a Česko bude bez regulace několik týdnů před Vánoci, nastane neřízené promořování populace, varoval.

„Všichni si budeme chtít koupit dárky. Kromě dárků si koupíme i nemoc a přeneseme ji do rodin,“ popisoval ministr. V takovém případě by podle něho hrozila v lednu další vlna epidemie. Vývoj podle něj vykazuje známky brzdění, je ale nezbytné pokračovat v dodržování vládních opatření, řekl ministr zdravotnictví poslancům.

Předseda KSČM Vojtěch Filip ve sněmovně uvedl, že při jarní vlně usiloval o to, aby nouzový stav trval co nejkratší dobu. Ložisko nákazy ale nevyhaslo. „Je velmi důležité, abychom se s problémem vypořádali jiným způsobem než v první vlně,“ řekl. Filip se obává toho, aby se neudělal předčasný krok. Při rychlejším uvolňování restrikcí by podle něho mohl hrozit další nárůst případů přímo o Vánocích.

Podobně jako Filip se vyjádřil místopředseda komunistické strany Stanislav Grospič: „Není žádné tajemství, že velká část z nás by to ráda podpořila a vyšla vládě vstříc.“ Na jaře podle něj byla opatření rušena i kvůli tlaku pravicové opozice. „Ukázalo se, že to nebylo úplně správné řešení,“ uvedl ve sněmovně. Podle Grospiče by mohla sněmovna pravidelně požadovat po kabinetu informaci o vývoji epidemie a nouzový stav případně ukončit.

Opozice vládu za postup proti covidu-19 kritizuje

Předseda SPD Tomio Okamura před poslanci řekl, že strana nepodpoří 30 dnů ani kratší variantu. „Již v počátku epidemie jsme navrhovali novelizovat zákon o ochraně veřejného zdraví, aby mohli rozhodovat hygienici a epidemiologové bez vyhlášení nouzového stavu,“ uvedl. Novela zákona se dá schválit ve sněmovně velice rychle, podotkl. Okamura by pro podpoření prodloužení nouzového stavu chtěl od předsedy vlády slyšet i zásadní život zachraňující důvody, které podle něj ale Babiš neuvedl.

I další opoziční strany se k vládnímu návrhu stavěly rezervovaně. Podle šéfa STAN Víta Rakušana je nouzový stav krajním instrumentem, který se dotýká ústavních práv občanů, a podle toho by se s ním mělo zacházet. „To, že se situace lepší, není vaše zásluha, ale zásluha všech trpělivých lidí,“ řekl Rakušan. „Je potřeba prokázat, že systém opatření, se kterým vláda přichází, má logiku,“ dodal a vyzval vládu, ať to poslancům dokáže.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v debatě uvedl, že vláda kvůli úspěchu v krajských volbách podcenila situaci, obětovala část ekonomiky, aby oddálila kolaps zdravotnictví. Kabinet podle něj nechal situaci dojít až do momentu, kdy má Česko jedny z nejhorších koronavirových čísel na světě.

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové byla vládní žádost odfláknutá. Kabinet podle ní dlouhodobě hazarduje s důvěrou lidí. Šéf lidovců Marian Jurečka zase ve sněmovně kritizoval, že ačkoliv například obchody s oblečením musí zůstat zavřené, hypermarkety mohou dále toto zboží nabízet. „Lidem některá opatření nedávají logiku,“ řekl. Vláda podle něj také nedostatečně podporuje živnostníky postižené pandemií.  

Občanští demokraté navrhovali, že by sněmovna měla prodloužit nouzový stav o osm dní, tedy do příštího pátku. „Vy byste předložili, jaký je další vývoj. A byl bych velmi rád, kdyby takovéto kroky probíhaly vlastně pravidelně po týdnu, že bychom se tady vždycky sešli,“ prohlásil poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

90’ ČT24: Prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Nemáme jiné nástroje než nouzový stav, upozornil Hamáček opozici

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) kritizoval před hlasováním opozici za to, že nechce nouzový stav prodloužit. Upozornil, že nikdo z opozičních poslanců nepřišel s jiným řešením, aby nadále mohla platit opatření ministerstva zdravotnictví v souladu se zákony. „Neprodloužit nouzový stav je to samé jako během bitvy o Británii rozložit královské letectvo, protože jiné nástroje nemáme,“ prohlásil.

Podle Hamáčka si nemůže Česká republika nyní dovolit začít opatření rozvolňovat. „Pět tisíc nakažených denně, to není žádná hitparáda, jsou státy, které při takových číslech společnost utahují,“ dodal před poslanci.

Hamáček po hlasování ve sněmovně na sociálních sítích uvedl, že pokud nenastane zázrak, vláda bude za tři týdny žádat o další prodloužení nouzového stavu.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 sestavili vlastní tým expertů

Opoziční strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily společně takzvaný anticovid tým, který bude po konzultacích s odborníky předkládat vlastní návrhy postupu při epidemii. 

ODS budou v týmu zastupovat poslanci Bohuslav Svoboda, Martin Baxa a Martin Kupka, za lidovce budou členy senátor Lumír Kantor a poslanci Vít Kaňkovský a Marek Výborný. TOP 09 budou reprezentovat poslanci Vlastimil Válek a Dominik Feri a místopředseda strany Lukáš Otys. Se stanovisky, jak dál postupovat při zvládání epidemie, by měla skupina vystupovat zhruba jednou týdně.

Kabinet naposledy žádal o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů, poslanci souhlasili se 17 dny do 20. listopadu. Jeho platnost vyžadují všechna pásma opatření k omezení šíření covidu-19 podle rizikového skóre v novém protiepidemickém systému ministerstva zdravotnictví.

Poslanci o prodloužení nouzového stavu jednali přes osm hodin. Debata o délce nouzového stavu je podle komentátora pravicového serveru Info.cz Petra Holce legitimní, nepodpořit nouzový stav vůbec by podle něj bylo nezodpovědné. „Strany, které to udělají a případně by se pandemie vrátila, tak si za to musí připsat veškerou zodpovědnost,“ řekl Holec.

Podle Jiřího Hřebejka z katedry ústavního práva Univerzity Karlovy by i v případě neprodloužení nouzového stavu mohla vláda i tak přijímat určitá opatření. „Nouzový stav je podle mého přesvědčení třeba, pokud se sahá na základní lidská práva, jestli se nějakým způsobem omezují. Omezení zase může být v mantinelech, které dává ústavní zákon o bezpečnosti a krizový zákon,“ popsal Hřebejk. 

Sněmovna požádala vládu, aby otevřela malé obchody

V přijatých doprovodných usneseních sněmovna ve čtvrtek mimo jiné na návrh Pirátů pověřila vládu, aby do 23. listopadu zajistila ukončení diskriminace českých obchodníků proti velkým nadnárodním řetězcům. Vláda by měla nastavit provoz maloobchodních prodejen za stejných hygienických opatření, aby se v nich nekoncentrovali lidé. 

Předseda opozičního hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan upozornil, že právě malé obchody, které jsou teď zavřené, jsou na tom nejhůře. „Jak to vypadá s kompenzacemi pro maloobchod, který trpí nejvíce?“ zeptal se Rakušan vlády před hlasováním.

Sněmovna požádala vládu i o to, aby revidovala protiepidemický systém PES tak, aby první stupeň nevyžadoval nouzový stav a definovala stav nula, kdy PES nebude vyžadován vůbec. Kromě toho sněmovna vyslovila poděkování všem zdravotníkům, pracovníkům v sociálních službách, vojákům, hasičům nebo hygienikům i dalším profesím, které se starají o pacienty s covidem-19.