Rizikové skóre kleslo o osm bodů na 62. Ve čtvrtek testy odhalily zatím 3736 nakažených

Události: Politické spory o nouzový stav (zdroj: ČT24)

Rizikové skóre, podle kterého se mají měnit opatření proti covidu, kleslo ze 70 bodů na 62. Nadále to odpovídá čtvrtému stupni. V zemi ale stále platí opatření spjatá s pátým stupněm Protiepidemického systému PES, systém počítá s tím, že nižší rizikové skóre musí před uvolněním týden vydržet. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na jednání vlády navrhne zmírnění opatření na čtvrtý stupeň, který by začal platit od pondělí. Ve čtvrtek k 18. hodině zatím přibylo 3736 nakažených, zhruba o 600 méně než před týdnem.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Čtvrtý rizikový stupeň značí v Protiepidemickém systému vážný stav. Počet nakažených v populaci je vysoký a riziko dalšího zhoršování situace je významné. Ohraničený je 61 a 75 body. V Česku jsou nyní zavedena opatření odpovídající pátému, nejhoršímu stupni.

Posledních sedm dní bylo podle Blatného skóre na 70 bodech, což odpovídá čtvrtému stupni. Blatný ve čtvrtek uvedl, že vládě v pátek navrhne zmírnění opatření proti covidu-19, České televizi řekl, že na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím stupni. Blatný spolu s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) ve čtvrtek také oznámili změny ve školní docházce, další žáci základních škol se vrátí do školních tříd od pondělí 30. listopadu. 

Vláda by měla snížit opatření na čtvrtý stupeň z nynějšího pátého v pátek, uvolnění pak začne platit podle plánu ministerstva zdravotnictví od pondělí. Ve čtvrtek také sněmovna souhlasila s prodloužením nouzového stavu do 12. prosince. Poslanci podpořili návrh KSČM. Vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru parlamentu o prodloužení o 30 dnů do 20. prosince.

Nové rizikové skóre – Protiepidemický systém (PES) – zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví od pondělí na svém webu. Číslo od nuly do sta bude kalkulovat denně. Všech pět pásem rizika v nové tabulce vyžaduje, aby kvůli příslušným opatřením platil nouzový stav.

Od března, kdy se nákaza začala v Česku šířit, byl koronavirus prokázán u 475 284 lidí. Více než tři čtvrtiny z nich se už vyléčily. Případů covidu-19 ve čtvrtek k 18. hodině v Česku přibylo 3736, zhruba o 600 méně než minulý čtvrtek k večeru.

Počet úmrtí ve čtvrtek zatím stoupl o 40 na celkových 6856. Dosud nejvíc lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, na kdy připadá 256 obětí. Ve středu poklesl podíl potvrzených případů covidu-19 na počet testů na 23,2 procenta. Stoupl ale počet hospitalizovaných asi o 200 na 6555.

Nejhůř je na Havlíčkobrodsku, nejlépe v hlavním městě

Nejhorší situace zůstává na Havlíčkobrodsku. Hygienici tam za uplynulých sedm dní zaznamenali 675 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na sousedním Chrudimsku 533. Naopak relativně nejlépe je na tom Praha, kde bylo za uplynulý týden kolem 150 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel. Na Sokolovsku údaj činí 154.

V Česku platí od října nouzový stav, skončit by měl v pátek. Poslanci ve čtvrtek posuzují další žádost vlády o souhlas s prodloužením o 30 dnů do 20. prosince. Z dosavadních vyjádření představitelů sněmovních stran vyplývá, že dolní komora by mohla podobně jako minule kývnout na kratší dobu. Naposledy souhlasili se 17 dny. Platnost nouzového stavu vyžaduje všech pět pásem rizikového skóre.

Některá opatření proti covidu se změnila už ve středu. Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrátili prvňáci a druháci, po dvou týdnech otevřely také speciální školy. Nová pravidla začala platit třeba i pro obchody.

Odmítl jsem Prymulu odvolat, řekl prezident

Miloš Zeman uvedl, že na konci října odmítl odvolat na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) tehdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO). Ten na vládní funkci nakonec rezignoval sám. Prezident v rozhovoru pro Parlamentní listy o večerní schůzce v uzavřené restauraci na pražském Vyšehradě řekl: „Ministru zdravotnictví bych kvůli tomu za prvé strašlivě vynadal. Za druhé bych mu doporučil, aby se veřejně omluvil a posypal si takříkajíc hlavu popelem, ale neodvolával bych ho. Ostatně odmítl jsem ho odvolat, takže pan profesor Prymula rezignoval sám.“

Prezident věří tomu, že Babiš i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dodrží své tehdejší sliby a budou dál s Prymulou v otázce boje proti koronaviru spolupracovat. 

Opoziční strany vytvořily vlastní expertní tým proti covidu

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily společně tzv. anticovid tým, který bude po konzultacích s odborníky předkládat vlastní návrhy postupu při epidemii. Strany žádají například otevření malých obchodů a provozoven poskytovatelů služeb za stejných podmínek, za kterých fungují supermarkety.

Navrhují také zrušit zákaz nedělního prodeje či přehodnotit pravidlo o tom, že v obchodech smí být jen jeden zákazník na každých 15 metrů čtverečních plochy. ODS je pro co nejkratší trvání nouzového stavu po 20. listopadu. Lidovci a TOP 09 připouštějí čtrnáctidenní prodloužení. Protiepidemický systém PES by pak podle ODS, KDU-ČSL a TOP 09 měl obsahovat vedle stupňů jedna až pět i režim pro úroveň nula.