Babiš předložil Zemanovi návrh na odvolání Prymuly. Jméno možného nástupce nesdělil

Události: Babiš předložil Zemanovi návrh na odvolání Prymuly (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil prezidentu Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Navrhl mu jeho nástupce, kterého prezident přijme v úterý. Jeho jméno však nesdělil. Babiš v pátek požádal Prymulu, aby rezignoval. Pochybil schůzkou v restauraci, nedá se to omluvit, řekl premiér. Prymula ale tvrdí, že žádné opatření neporušil, nescházel se přímo v restauraci a rezignovat nehodlá.

Premiér Babiš předložil v pátek odpoledne v Lánech prezidentovi Zemanovi návrh na odvolání ministra zdravotnictví Prymuly. Babiš hlavě státu navrhl Prymulova nástupce, Zeman by se s ním měl sejít v úterý. Premiér doufá v to, že ve čtvrtek ho bude moci uvést do úřadu. V době pandemie by tak Česko mělo už třetího šéfa klíčového resortu.

Jméno Prymulova nástupce premiér sdělit odmítl. „Jméno nebudu sdělovat, nebylo by to slušné předtím, než se prezident s tou osobou setká,“ uvedl Babiš. Odklad do úterý nepovažuje Babiš za problém. Vychází podle něj z dalšího programu prezidenta i ministerského kandidáta.

„Je to člověk, který má velkou odbornou praxi, jsem přesvědčen, že může zastávat funkci velice kvalitně. Je to dobrý kandidát, má obrovské mezinárodní zkušenosti,“ řekl.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček po schůzce na Twitteru uvedl, že prezident postupuje v dohodě s premiérem: „Zvolený postup je maximálně vstřícný, optimální, plně odpovídá vzniklé situaci. Pan prezident nebude přispívat k mediální hysterii. Klíčové je, že díky řešení, které vzniklo v Lánech, není nikterak ohrožen boj s nebezpečnou pandemií.“

Babiš se neobává toho, že by Zeman ministerskou výměnu protahoval. „Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra a prezident to akceptoval,“ řekl premiér. „Prezident mi vyšel vstříc, já požádal dnes o termín a okamžitě jsem ho dostal,“ uvedl dále. 

Loni při návrhu na odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) Zeman krok několik měsíců odkládal s argumentem, že mu ústava neukládá žádnou lhůtu, ve které má konat. Situace kolem Staňka nemá podle Babiše s tou současnou nic společného.

Vyjádření premiéra Babiše po schůzce s prezidentem ohledně nového ministra zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Babiš řekl, že Prymulova konce lituje, protože je odborníkem na epidemiologii a zasloužil se o to, že Česko zvládlo první vlnu pandemie. Fotografie poukazující na porušování vládních opatření ale přejít nemohl. „Celé je to nešťastné, ale zároveň nepřijatelné, takové chyby se nedají omluvit,“ řekl. V aktuální situaci podle něj měří všem stejným metrem.

Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, navrhl Babiš možnost působit v expertní skupině epidemiologů. Jeho postoj by se měl dozvědět po víkendu. Prymulovo vysvětlení, podle kterého ministr žádné opatření neporušil, komentovat nechtěl. „Není podstatné, jak to bylo, je to velká chyba a nemělo se to stát. My bojujeme o důvěru občanů a musíme jít příkladem,“ řekl Babiš.

Vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly k údajnému porušení epidemiologických nařízení (zdroj: ČT24)

Prymula byl vyfocen při návštěvě pražské restaurace

Prymula byl podle bulvárního deníku Blesk navzdory platnému zákazu v pražské restauraci. Byl vyfocen ve středu pozdě večer, kdy měla být provozovna podle nařízení vlády uzavřená. Navíc neměl nasazenou roušku. Na fotkách je kromě něj i předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Toho premiér Babiš požádal o rezignaci na pozici prvního místopředsedy hnutí ANO.

Faltýnek následně oznámil, že se funkce prvního místopředsedy hnutí ANO vzdá. Rezignaci předal premiérovi. Jde o symbol uznání chyby, řekl.

Faltýnek dále uvedl, že nechá na hygieně, aby posoudila jeho případné prohřešky. V případě pokuty požádá sněmovnu o vydání k správnímu řízení, řekl v pátek odpoledne při příchodu na Úřad vlády, kde jednal s premiérem Babišem. O setrvání Faltýnka v čele sněmovního klubu ANO mají rozhodnout jeho členové.

Faltýnek se v pátek ve sněmovně omluvil. Uvedl, že schůzka se uskutečnila ve středu a že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se, jak řekl, zná. S Prymulou údajně probíral misi vojenských zdravotníků ze Spojených států. Během dne ale účastníci jednání postupně přidávali další okruhy rozhovoru, mluvili údajně o komunikaci nebo o plošném testování v Moravskoslezském kraji.

„Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě,“ uvedl Faltýnek. Majitel restaurace je nechal v salonku „probrat věci u kafe“.

Speciál ČT24: Ústavní krize v době pandemie? (zdroj: ČT24)

Kde se konala schůzka

Prymula později zpochybnil, že šlo o schůzku v restauraci, i když o ní tak ráno sám mluvil, i to že porušil povinnost mít roušku. Venku podle svých slov mohl být bez roušky, protože tam byl sám. Připustil pouze to, že se na pár sekund mihl kolem jediného člověka, který mu otevíral dveře od auta.

Setkání, kterého se kromě Faltýnka a Prymuly účastnil i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, se podle Prymuly uskutečnilo v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, kam podle svých slov pouze přes restauraci prošel. Podle Havrlanta se jednání týkalo pilotního projektu na plošné testování obyvatel na covid-19.

Vyšehradská kapitula tvrzení ministra zdravotnictví, že nejednal v restauraci, ale v soukromém prostoru samotné kapituly, odmítla. Probošt kapituly Aleš Opatrný uvedl, že celý objekt, kde se schůzka konala, je pronajatý k provozování restaurace. Kapitula v pátek v prohlášení uvedla, že ji schůzka zaskočila a že o poskytnutí prostor k setkání nevěděla.

Restauraci Rio's na Vyšehradě provozuje společnost MIDI. „V těchto prostorách na Vyšehradě je v nájmu již řadu let. Majitelem objektu je Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Nájemník má s majitelem objektu uzavřenou platnou nájemní smlouvu,“ uvedl děkan kapituly Michal Němeček.

Ministr Prymula dopoledne řekl Respektu, že nemá problém rezignovat, pokud si to veřejnost přeje. Za chybu má to, že neměl roušku, když nasedal do auta. Řekl, že do restaurace nejel za účelem stravování, ale kvůli urgentnímu jednání a že si myslí, že toho zas tolik neprovedl.

Mimořádná tisková konference premiéra Babiše ke kauze ministra Prymuly (zdroj: ČT24)

„Jestli si to veřejnost přeje, klidně rezignuji,“ uvedl ministr. Řekl také, že nevěděl, kde se jednání má konat, a omluvil se za to. Jel podle svých slov na adresu, na kterou byl pozván. O věci v pátek hovořil s premiérem Babišem. „Jsem připraven nést důsledky,“ dodal ministr. Na brífinku o půl druhé odpoledne ale rezignovat odmítl.

Babiš nicméně uvedl, že případně Prymulu odvolá, když sám šéf resortu zdravotnictví nerezignuje. „Co se stalo, je absolutní katastrofa, je to pro mě absolutní šok,“ prohlásil premiér.

Ve chvíli, kdy vláda po lidech žádá nošení roušek dokonce i v autě, omezuje jejich pohyb a zavírá obchody a restaurace, musí jít ministři příkladem, zdůraznil. „Taková chyba se nedá omluvit a mně je úplně jedno, co tam pan ministr Prymula s panem Faltýnkem dělali, koho tam zvali a proč. Nemůžeme kázat vodu a pít víno,“ dodal.

Kandidát na post ministra

Předseda vlády prezidentu Zemanovi ještě v pátek představil návrh na Prymulova nástupce. Babiš nabídl post ministra zdravotnictví řediteli Všeobecné fakultní nemocnice Davidu Feltlovi, ten ji ale podle informací ČT odmítl. Ředitel FN Motol Miloslav Ludvík naopak uvedl, že nabídku nedostal. 

Podle informací České televize je nejvážnějším kandidátem na post nového ministra zdravotnictví náměstek ve Fakultní nemocnici Brno Jan Blatný. S premiérem se v pátek setkal, případnou nabídku funkce ale komentovat nechtěl.

Blatný se zaměřuje na léčbu dětí s poruchou srážlivosti krve a je v této oblasti mezinárodně uznávaným expertem. Působí jako přednosta na oddělení dětské hematologie a biochemie.

  • Narodil se 4. února 1964 v Pardubicích.
  • Absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové.
  • Od roku 2007 je profesorem v oboru hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství.
  • Po aktivací Ústředního krizového štábu 16. března stanul v jeho čele.
  • Prezident Miloš Zeman avizoval, že udělí Prymulovi letos nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva, a to za zvládnutí první vlny pandemie.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) mu v květnu nabídl funkci vládního zmocněnce poté, co Prymula oznámil svůj úmysl odejít z ministerstva zdravotnictví, kde byl náměstkem. Jedním z důvodů pro Prymulův odchod bylo to, že nezískal bezpečnostní prověrku.
  • Po nástupu do čela ministerstva zdravotnictví začal Prymula mimo jiné intenzivně komunikovat s veřejností na Twitteru, což ale někdy vzbudilo i kritiku. „Přečetli jsme si to z Twitteru. Není to šťastné ve chvíli, kdy takovou informaci vypustí, aniž by řekl detaily, jak to celé má probíhat, kdo to bude zajišťovat,“ reagoval například starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS) na informace o chystaném plánu na plošné testování ve městě.
  • Kontroverze se Prymuly dotkly i v minulosti, jako šéf Fakultní nemocnice Hradec Králové například prosazoval stavbu kliniky tradiční čínské medicíny. Z čela nemocnice jej v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).
  • Jako lékař se věnoval imunizaci, podílel se na vývoji či studiu vakcín proti pneumokoku, rotavirům, spalničkám, příušnicím, zarděnkám nebo lidským papilomavirům.

Podle Hamáčka nemůže Prymula pokračovat ve funkci

Ministr zdravotnictví ztratil podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) kvůli nedodržení vládních nařízení veškerou důvěryhodnost a nemůže pokračovat ve funkci. Podle Hamáčka je schůzka v restauraci pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří bojují proti pandemii.

„Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan Jaroslav Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená. Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání. Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení,“ uvedl Hamáček.

„Jakkoliv je to složité, neboť je nezpochybnitelným odborníkem a hlavním autorem strategie proti covidu, nemůže podle mě pokračovat jako ministr zdravotnictví,“ doplnil Hamáček. K rezignaci Prymulu vyzval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Magistrát povede správní řízení kvůli porušení opatření v restauraci

Pražský magistrát už oznámil, že povede správní řízení kvůli porušení vládních opatření v restauraci, kde se podle Blesku politici setkali, uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Opoziční politici mluví v té souvislosti o pokrytectví a papalášství kvůli porušení pravidel, která kabinet vyžaduje po všech občanech kvůli pandemii koronaviru. Za ministra Prymulu už se omluvil také ministr školství Robert Plaga (ANO).

„Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte,“ vyzvala ministra na Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lídři opozičních stran vyzvali ministra Prymulu a šéfa poslanců Faltýnka k rezignaci (zdroj: ČT24)

Také šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval Prymulu k omluvě a okamžité rezignaci. „To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat,“ uvedl. Vláda podle něj nemůže mít důvěru lidí v koronavirové krizi, protože je evidentně součástí problému, nikoliv řešení. „Dokud nezmizí Babišova vláda, nebude odstraněn ani problém,“ dodal.

Všichni jsou si rovni, někdo rovnější, míní Rakušan

První místopředsedkyně lidovců Šárka Jelínková uvedla, že informace Blesku vyžadují okamžité vysvětlení. „Ukázka papalášství a arogance moci v přímém přenosu. Ministr zdravotnictví vysvětluje občanům, jak mají být doma, a pak jde v noci do restaurace,“ kritizuje.

Román George Orwella Farma zvířat připomněl šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. „Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně,“ uvedl.

Rezignace ministra je podle něj na místě, protože bez důvěry se vládnout nedá. „Vláda papalášů, pokrytců a nadlidí. Pane ministře, odstupte! Nikdo už vám nemůže věřit ani nos mezi očima!“ dodal místopředseda STAN Petr Gazdík.