Faltýnek rezignuje na post prvního místopředsedy ANO. Symbolicky tak uznává chybu

Vyjádření Jaroslava Faltýnka po rezignaci na funkci prvního místopředsedy ANO (zdroj: ČT24)

Jaroslav Faltýnek rezignuje na funkci prvního místopředsedy hnutí ANO kvůli jednání s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v restauraci, která měla být zavřená. Rezignaci předal premiérovi a předsedovi hnutí Andreji Babišovi. Považuje ji za symbol uznání své chyby. O setrvání Faltýnka v čele poslaneckého klubu ANO mají rozhodnout jeho členové. Zeptá se jich, zda má jejich důvěru. Že volbu, zda Faltýnek zůstane v této funkci, nechá na poslancích ANO, uvedl i premiér Andrej Babiš (ANO).

Faltýnek také uvedl, že nechá na hygieně posoudit své prohřešky. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání k správnímu řízení. Uvedl to při příchodu do Strakovy akademie, kde jednal s Babišem o odchodu z místa prvního místopředsedy ANO.

„Tento můj krok je určitým symbolem, kdy uznávám své pochybení, i když přesně nevím, co jsem udělal. To by měla říct hygiena, zda jsem porušil pravidla, která platila ve středu večer,“ uvedl Faltýnek po jednání s Babišem. Že by jako dvojka hnutí ANO mohl skončit, avizoval sám už dřív. Schůzka na Vyšehradě a jednání s premiérem jeho konec urychlily.

Události: Faltýnek rezignuje na post prvního místopředsedy ANO (zdroj: ČT24)

Faltýnek zatím zůstává předsedou poslaneckého klubu ANO, s předsedou vlády ale řešil i tuto pozici. „Informoval jsem pana premiéra, že já sám požádám poslanecký klub, zda mám jejich důvěru do voleb, či nikoli,“ uvedl. Předpokládá, že to s poslanci projedná do dvou týdnů. Zatím vnímá spíše jejich podporu. Svůj krok vysvětlil vyvozením politické odpovědnosti za to, že Prymulu k jednání vyzval.

Rozhodnutí, zda Faltýnek zůstane ve funkci, nechává na poslancích i Babiš. „Je potřeba, aby rozhodl klub. Pan Faltýnek pochybil a rezignoval na funkci v rámci hnutí ANO. V Poslanecké sněmovně má velmi důležitou roli a je na klubu, jestli mu vysloví důvěru, nebo nevysloví,“ uvedl Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

„Všimněme si, že když ho Andrej Babiš vyzýval k rezignaci, tak ho vyzval k rezignaci na post prvního místopředsedy hnutí. Tam je úplně jedno, kdo je prvním místopředsedou hnutí ANO,“ podotkl ve vysílání ČT24 komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Faltýnek je podle něj podstatný spíše tím, že je předseda poslaneckého klubu hnutí ANO „No a tam, jak jsme slyšeli jeho vlastní vyjádření, se k žádné rezignaci nechystá,“ řekl. „ Andrej Babiš Jaroslava Faltýnka v Poslanecké sněmovně jednoznačně potřebuje. On je orchestrátor veškerého dění, architekt nejrůznějších dohod, dokáže velmi dobře počítat, komunikovat,“ řekl Honzejk.

  • Narodil se 28. dubna 1962 v Prostějově.
  • Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně.
  • Faltýnek je poslancem, ve sněmovně působí i jako předseda zemědělského výboru a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO. Od roku 2015 působil také jako první místopředseda hnutí ANO.
  • Členem hnutí ANO se stal Faltýnek v roce 2012. Od roku 1990 byl členem Zemědělské strany, kterou spoluzakládal a v letech 1995 až 2012 byl členem ČSSD; za sociální demokracii zasedal v zastupitelstvu města Prostějova a v barvách ČSSD byl také zastupitelem Olomouckého kraje (2000 až 2004 a 2008 až 2012).
  • Faltýnka se částečně dotkla i kauza kolem dotací pro farmu Čapí hnízdo. Poslanecká sněmovna ho v lednu 2018 společně s Andrejem Babišem vydala k trestnímu stíhání. V květnu 2018 ale státní zástupce stíhání Faltýnka a dalších tří osob v kaze Čapí hnízdo zrušil.
  • Loni v březnu zasahovala na několika místech policie kvůli podezření z korupce v mýtném tendru, mimo jiné i ve Faltýnkově bytě.

Prohřešek má posoudit hygiena

Faltýnek podle svých slov pochybil, když si po odchodu z jednání nenasadil roušku. Samotná schůzka se však podle něj odehrála v soukromém prostoru až za restaurací. Uvedl, že vítá rozhodnutí pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nechat věc prověřit ve správním řízení.

„Nechť hygiena řekne, jestli jsme něco porušili či nikoliv,“ uvedl Faltýnek s tím, že určitě při odchodu neměl roušku, když se bavil s majitelem zařízení. Doplnil, že je připraven nést důsledky svého chování. Pokud mu hygiena vyměří pokutu, měl by ho jako poslance vydávat mandátový výbor. „Já jsem připraven požádat, ať mě vydají,“ uzavřel.

„Magistrát povede standardní správní řízení, vyzve tedy ty osoby, které jsou podezřelé z přestupku, k podání vysvětlení,“ uvedl Hřib. Pražská policie v polovině října uvedla, že restauraci otevřené po 20. hodině hrozí pokuta až tři miliony korun, za nenošení roušek dávají hygienici pokuty v řádech deseti tisíců.

Přestupková imunita zákonodárců však má už několik let jiná pravidla. Jejich přestupky projednává příslušný správní orgán. Poslanec nebo senátor ovšem může tento orgán požádat o to, aby věc postoupil k řešení mandátovému a imunitnímu výboru příslušné parlamentní komory.