Prymula narušil důvěru, kritizuje opozice

Rozhodnutí ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nerezignovat po zveřejnění  fotografií z noční schůzky v restauraci kritizuje opozice. Podle jejích zástupců dává Prymula špatný příklad a ničí důvěru v dodržování opatření. Prezident Miloš Zeman by ho měl podle nich odvolat.

Místopředseda ODS Martin Kupka si myslí, že fotografie uveřejněné v Blesku znamenají útok na elementární důvěru společnosti v dodržování pravidel. Slova účastníků schůzky mu vadí. „Ta vyjádření se podivně vyvíjejí. Slyšeli jsme pana Faltýnka, který hovořil o salonku restaurace, který se proměnil v soukromé prostory vyšehradské kapituly,“ uvedl pro Českou televizi.

„Není čas na hrátky mezi premiérem a Hradem,“ sdělila České televizi 1. místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Velmi nepříjemně mě překvapilo, že pan Prymula odmítá odstoupit. Čekala jsem, že využije příležitost k nečekanému odchodu, k odchodu, který byl ale podle mého názoru nevyhnutelný,“ dodala. Podle Richterové je Česko v situaci, kdy se nehodnotí jen odbornost a kompetence, ale jde také o zachování důvěry věřejnosti a dodržování pravidel.

Olga Richterová o kauze ministra Prymuly v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda SPD Tomio Okamura řekl: „V první řadě si myslím, že pan ministr přesvědčil značnou část veřejnosti o tom, že jím navrhovaná opatření není potřeba dodržovat.“ Dále sdělil, že ho ministr svým vysvětlením nepřesvědčil a že je podle něj nyní zasádní, aby kauza nepřehlušila reálné problémy občanů, kteří se dostávají do finanční a sociální nouze.


Stínová ministryně zdravotnictví z KSČM Soňa Marková míní, že Prymula ztratil nutnou autoritu. „Zpochybnil nejen sebe, ale i všechna nepopulární, nicméně nezbytná opatření na ochranu zdraví a životů občanů České republiky. Rezignace nebo odvolání je jediným možným řešením,“ uvedla politička.

Prohloubení krize

Vicepremiér Jan Hamáček na svém Twitteru uvedl, že vítá rozhodnutí premiéra odvolat Prymulu. „Bylo to jediné možné a správné řešení. Tento krok nám dává šanci udržet si důvěru věřejnosti při prosazování nezbytných opatření v boji proti epidemii,“ napsal.

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek vysvětlení Prymuly nevěří, destabilizuje podle něj důvěru a ochotu respektovat opatření. „Je to jako vyjádření z 90. let, kdy se politici scházeli v divných hospodách. Ministr vám řekne, že jede na schůzku a neví, kde se koná. Ministr má svoji kancelář, v okamžiku, kdy chce cokoliv projednat, může uspořádat telekonferenci,“ sdělil České televizi Bartošek.

Události: Babiš předložil Zemanovi návrh na odvolání Prymuly (zdroj: ČT24)

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové porušil Prymula všechna myslitelná pravidla. „Pane profesore Prymulo, jedno vám upřít nelze. Odbornost. Víte dobře, jak vážná situace je. Ve své funkci nemůžete zůstat, výmluvy jako z mateřské školy to jen dokreslují. Pokud dodrží premiér slovo a odvolává vás z funkce, buďte chlap a nedělejte kolem toho s prezidentem hru,“ napsala na Twitter. 

Ani podle předsedy poslaneckého klubu STAN Jana Farského není Prymulovo vysvětlení obhajitelné. „Mrzí mě ten nedostatek sebereflexe, protože v situaci, kdy ztratil důvěryhodnost, bude jen prohlubovat krizi, kterou svým nepromyšleným jednáním udělal,“ míní. Podle Farského je nyní nutné, aby prezident přijal demisi Prymuly zanesenou premiérem, jinak se krize bude prohlubovat.

Prymula tvrdí, že žádné opatření neporušil, nescházel se přímo v restauraci a rezignovat nehodlá, i když ho k tomu premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval a jeho odvolání v pátek odpoledne řeší s prezidentem Milošem Zemanem. Noční schůzky se účastnil i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který již rezignoval na stranickou funkci, o setrvání na postu předsedy parlamentního klubu chce jednat s jeho členy.

Pozornost světových médií

Aféra neunikla ani zahraničním médiím. Na titulní stránce svého webu ji má například britský server The Guardian, informuje o ní ruský server Nastojaščeje Vremja či francouzský FR24 News. Zpráva se dostala i do čínského tisku či na server Al-Džazíra. Řada z nich přitom cituje prohlášení premiéra Andreje Babiše: „Nemůžeme kázat vodu a pít víno.“

Zpráva o Prymulově prohřešku také široce rezonuje ve slovenském tisku, kde se objevily titulky: „Zavřel Česko, sám byl v restauraci“, „V noci do restaurace a navíc bez roušky“, či „Velký skandál v Česku: Ministra zdravotnictví žádají, aby odstoupil! Podívejte se, co si dovolil během nouzového stavu.“