Vojenští lékaři ze zahraničí mohou přijet, schválila vláda. Parlament návrh projedná, než přiletí Američané

Události: Vojenští lékaři ze zahraničí mohou přijet, schválila vláda (zdroj: ČT24)

Vláda souhlasila s tím, že v Česku budou působit vojenští zdravotníci ze států Severoatlantické aliance nebo Evropské unie. S pandemií covidu-19 může přijet pomáhat až 300 zahraničních vojáků-zdravotníků. Rozhodnutí ještě není definitivní, musí projít také parlamentem.

Změnit legislativu je nutné vzhledem k tomu, že do Česka má namířeno 28 lékařů, kteří jsou příslušníky Národních gard z amerických států Texas a Nebraska. Měli by vypomáhat českým zdravotníkům, kterých je nedostatek, a podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají dorazit již příští středu.

Až 300 vojenských lékařů maximálně na 90 dnů

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) požádal o svolání mimořádného jednání vlády s tím, že se nezabývala jen konkrétní nabídkou ze Spojených států, ale obecně působením zahraničních zdravotníků. „Může se jednat až o 300 vojenských zdravotníků ze států NATO a EU po dobu 90 dnů,“ upřesnil Metnar. Po jednání kabinetu dodal, že další vojenští zdravotníci by mohli přijet z Německa, případně i z dalších aliančních zemí. Zahraniční vojáci budou v Česku působit beze zbraní a vždy ve spolupráci s českým zdravotním personálem.

Ministr obrany očekává, že parlament stihne přijetí vojáků-lékařů ze zahraničí projednat počátkem příštího týdne, tedy ještě před plánovaným příletem Američanů. Souhlas je potřeba podle článku 43 ústavy, který stanoví, že parlament „vyslovuje souhlas s pobytem ozbrojených sil jiných států na území České republiky“.

Podle Romana Prymuly nehrozí, že by američtí vojáci po příletu nemohli v Česku působit jako lékaři, přestože za obvyklých okolností musí lékaři ze států mimo Evropskou unii dostat od ministerstva zdravotnictví povolení. „V tomto případě se ale jedná o členy NATO, to znamená, že v zařízeních Armády ČR jsou oprávněni poskytovat veškerou péči,“ upozornil Prymula. Vojenští lékaři tak podle něj budou působit v Ústřední vojenské nemocnici a případně v provizorní nemocnici v Letňanech. 

Mluvčí resortu obrany Jan Pejšek ve středu řekl, že by do Česka měly přijet čtyři sedmičlenné týmy příslušníků Národních gard Texasu a Nebrasky s vlastním vybavením. Americké velvyslanectví uvedlo, že o vyslání amerických specialistů hovořil velvyslanec Stephen King s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Tito vojenští zdravotničtí profesionálové mají zkušenosti s reakcí na koronavirové onemocnění ve Spojených státech,“ uvedl King.

Podle Prymuly příjezd s Kingem dojednal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Po zaslání žádosti do USA přišla nabídka lékařů z Národní gardy. Američtí lékaři by měli být nasazeni v některém z nemocničních zařízení, kde bude nedostatek personálu. Pokud by byl zahájen provoz v polní nemocnici v Letňanech, působili by v ní.

NATO asi pošle 60 ventilátorů, Prymula chce stamiliony na další

Kromě vojáků by mohla Severoatlantická aliance Česku pomoci i zdravotnickými přístroji, konkrétně by podle Lubomíra Metnara měla v pátek odsouhlasit dodání 60 plicních ventilátorů ze svých zásob.

Na pořízení dalšího vybavení požádal Roman Prymula vládu na čtvrtečním jednání o vyčlenění zhruba 300 milionů korun. Kromě ventilátorů a lůžek z nich chce Prymulův resort pořídit i 1500 přístrojů zlepšujících saturaci kyslíkem od novozélandské firmy.

Prymula požádal o navýšení rezervy resortu ze 406 na 700 milionů. Diskutuje se podle něj o nákupu i dalších přístrojů na zlepšení saturace kyslíkem od německé a izraelské firmy. „Podobně potřebujeme nakoupit ventilátory. I zde je připraveno a probíhá zasmluvnění 600 ventilátorů, které budeme urgentně potřebovat v nemocnicích, kde kapacita v tuto chvíli se blíží nějakým limitům,“ podotkl ministr.

Česko se potýká s rychlým nárůstem počtu lidí nakažených novým typem koronaviru a roste také množství hospitalizovaných. Mezi nakaženými jsou i lékaři, sestry a další zdravotnický personál, některé nemocnice v nejhůře zasažených regionech daly najevo, že mají velký nedostatek personálu. Řada nemocnic také odložila plánované výkony, aby mohly posílit péči o pacienty s covidem-19.

Momentálně je v nemocnicích 4417 pacientů, oproti počátku října jde o čtyřnásobek. Zhruba na trojnásobek za stejnou dobu stoupl i počet těžkých případů.