Smět se bude jen do práce a na procházku, obchody zavřou. Není to lockdown, tvrdí Prymula

UDÁLOSTI: Vláda rozhodla o omezení pohybu a uzavření většiny obchodů a služeb (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka začne platit omezení volného pohybu v podobném rozsahu jako na jaře – bude možné chodit do práce, na vycházky a na nákupy. Bude však uzavřen maloobchod s výjimkou prodejen základního sortimentu. Rozhodla o tom vláda, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) dosavadní opatření proti šíření nového typu koronaviru zatím nezabrala. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) odmítl, že by nová opatření bylo možné označit jako lockdown, ten by podle něj byl ještě přísnější.

Omezení volného pohybu: jako na jaře, jen hranice zůstanou otevřené

Vláda od čtvrtečních 06:00 nařídila omezení pohybu a omezila kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Výjimky z omezení pohybu platí pro cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, zajištění životních potřeb, dobrovolnickou výpomoc, poskytování zdravotní, sociální nebo duchovní péče, vyřízení neodkladné úřední záležitosti, účast na svatbách či pohřbech nebo vycestování z Česka.

Povolen je také pobyt v parcích nebo na chatách a chalupách, ovšem nanejvýš ve dvou lidech, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Prymula na Twitteru napsal, že ministerstvo zdravotnictví pobyt na čerstvém vzduchu doporučuje. Dovolená v hotelu nebo penzionu ale možná není.

Omezuje se také účast na demonstracích na 100 osob, dosud se mohlo scházet 500 lidí. Na svatby a pohřby bude moci dorazit nanejvýš deset lidí, od pondělí platilo omezení na 30 osob.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) je omezení volného pohybu osob nejúčinnější forma prevence před šířením pandemie a dosavadní opatření to účinně nezajišťovala. Nynější opatření podle něj začnou účinkovat za dva až tři týdny. Prozatím jsou vyhlášena na necelé dva týdny, což ale souvisí s tím, že 3. listopadu skončí nouzový stav.

Volný pohyb lidí byl omezen i v jarní vlně epidemie. Tehdy omezení trvalo od poloviny března do 24. dubna, lidé se mohli pohybovat pouze ve dvou a z domovů mohli vycházet jen kvůli cestě do zaměstnání, nezbytné cestě za rodinou nebo osobami blízkými, cestě k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení nebo zařízení sociálních služeb.

Na jaře byl součástí omezení volného pohybu osob i zákaz cest do zahraničí, protože v řadě evropských zemí byla tehdy epidemická situace horší než v Česku a vláda se obávala zavlékání nemoci do země. Nyní kabinet k podobnému kroku nepřistoupil. Počty nově nakažených v Česku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel jsou nejvyšší v EU. 

Prymula odmítl, že by bylo možné režim, který v Česku od čtvrtka znovu nastane, označit za lockdown. „My to nazýváme zpřísněním opatření. Lockdown znamená uzavření celé společnosti v tom slova smyslu, že se naprosto zásadně omezuje i průmysl, obchod, v podstatě dochází k tomu, že kromě kritické infrastruktury, která funguje, vše ostatní neexistuje a lidé jsou doma. Příbytky smí opustit jen do určité vzdálenosti, třeba 300 metrů. To je lockdown a to se v těchto podmínkách rozhodně nerealizuje,“ řekl ministr zdravotnictví.

Jako lockdown odmítl opatření označit i ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). „Opatření, která jsou, zavřela pouze polovinu maloobchodu. Zůstaly otevřeny potraviny, zůstaly otevřeny lékárny, zůstaly otevřeny drogerie, zůstaly otevřeny i dalších nezbytné služby,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Důležité je podle něj také zachování průmyslu a možnost vycestovat do zahraničí.

Tisková konference po jednání vlády 21. října (zdroj: ČT24)

Maloobchod a služby: od čtvrtka zavřeno až na 28 výjimek

Vláda dále rozhodla, že bude od čtvrtka od 06:00 do 3. listopadu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení.

Vláda stanovila 28 výjimek. Jde zejména o prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu dále budou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, prodejny spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny.

Otevřené zůstanou i bankovní pobočky. „Panika není namístě, je to v identickém režimu jako na jaře. Je tam výjimka na činnosti, které nejsou podle živnostenského zákona, takže banky by měly zůstat otevřené,“ ujistil ministr zdravotnictví.

Roman Prymula k nově zavedeným opatřením (zdroj: ČT24)

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny také pouze prodejny, na něž se vztahují výše zmíněné výjimky. Restaurační zařízení v obchodních centrech budou uzavřena s možností nákupu jídla s sebou ve výdejových okéncích.

Hotely: jen na služebních cestách

Ubytovací zařízení nebudou moci od čtvrtka do 3. listopadu fungovat pro rekreační účely. Obsloužit budou moci hosty, kteří cestují za služebními účely. Týká se to Čechů i cizinců, uvedl ministr zdravotnictví.

Podle dřívějšího rozhodnutí vlády nesmějí být ani v hotelech v provozu vnitřní bazény, sauny nebo wellness. Naopak hotelovým hostům může být k dispozici restaurace, a to mezi 06:00 a 20:00.

Opatření se týkají také lázní, které mohou zůstat v provozu. Platí, že jsou lázně uzavřeny pro wellness, ale přijímají klienty, kterým aktivity hradí pojišťovny. Bude ale nutné striktně oddělovat lidé pozitivní na onemocnění covid-19 od negativních. V budoucnu počítá ministerstvo zdravotnictví s tím, že každý, kdo do lázní přijede, podstoupí testování s využitím antigenní metody.

„Máme i negativní signály od německých partnerů, kteří tvrdí, že dochází k zavlékání onemocnění na jejich území od lázeňských hostů, kteří byli v České republice,“ upozornil Roman Prymula.

Úřady: kontakt lidí se státní správou vláda omezila na deset hodin týdně

Vláda také omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví. Na tiskové konferenci upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem.

„Všude tam, kde je to možné, nařizujeme, aby úředníci přešli na systém home office,“ uvedl ministr. Upřednostnit je podle něj třeba písemný nebo telefonický kontakt, dokumenty předávat jen přes podatelnu.

Některé úřady už provoz omezily dříve, tvořily se ale velké fronty. Ministerstvo dopravy kvůli tomu prodloužilo platnost končících řidičských průkazů.

Opatření mají podle vlády bránit kolapsu. Nezbývá už mnoho kroků proti šíření covidu-19, řekl Prymula

Opatření proti covidu-19 z posledních týdnů zatím nefungují, odůvodnil nová pravidla premiér Andrej Babiš. Omluvil se občanům, podnikatelům či zaměstnancům, že jim kroky vlády zkomplikují život. Mají však zabránit přehlcení zdravotnického systému. Podle ministerstva zdravotnictví je nyní hodnota reprodukčního čísla 1,35, za poslední týden tedy pokleslo o desetinu, což nestačí – dokud neklesne pod 1, budou počty infikovaných dále růst. Při současné hodnotě by se počet nakažených zdvojnásobil přiblině jednou za deset dnů.

Babiš řekl, že životy občanů jsou na prvním místě. „Důvod, proč to děláme, je kapacita lůžek. I když máme jeden z nejrobustnějších zdravotnických systémů v Evropě, tak pokud bychom opatření neudělali, zdravotnický systém by zkolaboval kolem 7. až 11. listopadu,“ uvedl. Ministr zdravotnictví podotkl, že podle údajů mobilních operátorů se lidé venku pohybují mnohem více než na jaře. „Někde jsme s poklesem 50 procent, někde pouze 30 procent,“ vyčíslil.

Z nemocnic ale zní kromě varování před nedostatkem lůžek také volání po personálních posilách – mnoho zdravotníků je nemocných. Podle Romana Prymuly přijede do Česka vypomoci mimo jiné 28 lékařů z Národní gardy v amerických státech Nebraska a Texas. „Mají zkušenosti s bojem proti covidu z USA. Nyní dolaďujeme konkrétní detaily,“ upřesnil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Prymula uvedl, že příjezd s americkým velvyslancem Stephenem Kingem dojednal vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Po zaslání žádosti do USA přišla nabídka lékařů z Národní gardy.

Babiš připustil, že kabinet se po odeznění první vlny covidu-19 dopustil chyb. „Můžeme říct, že jsme udělali různé chyby v minulosti možná od té první vlny, ale myslím, že teď jsme ve fázi, kdy to vláda musí zvládnout. Žádná vláda na světě to nezvládne bez podpory občanů, bez toho, aby občané dodržovali opatření,“ apeloval na občany Babiš. V Událostech uvedl, že se vláda domnívala, že druhá vlna přijde až později, v období chřipkové sezony. Očekává, že se bude o chybách a jejich příčinách hovořit celý příští rok. „Teď se musíme semknout a vzít to vážně, jde o riziko kolapsu českého zdravotnického systému,“ dodal.

Ministr Prymula uvedl, že nyní již nezbývá mnoho kroků, které lze proti šíření covidu-19 podniknout. „Můžeme omezit ještě aktivity, které tam jsou, tak, že uzavřeme téměř všechny služby, nebudou téměř žádné výjimky,“ naznačil. Jakákoli další opatření by však podle něj již zasáhla do průmyslové infrastruktury, což považuje Prymula za nepřijatelné.

O nutnosti prodloužit nouzový stav vláda rozhodne 30. října. Školy možná neotevřou v termínu, připustil Prymula

Jak dlouho budou platit čerstvě vyhlášená opatření, která podle ministra Prymuly nejsou lockdownem, se ukáže až na konci října. Zatím je konec stanoven termínem 3. listopadu, kdy by měl skončit nouzový stav. Zda požádá Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení, se vláda rozhodne až v pátek 30. října, uvedl premiér Babiš. Bude to podle něj záležet na vývoji epidemické situace.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) je ale již nyní přesvědčen, že žádost o prodloužení nouzového stavu bude nutná. „Představa, že do čtrnácti dnů nebudeme potřebovat nouzový stav a všechna opatření, je z říše snů. Takže jsem přesvědčen, že vláda požádá o prodloužení,“ uvedl. Podle Prymuly je potřeba počítat s tím, že některá opatření budou platit ještě během adventu. Upřesnil, že rozvolňování začne, když se reprodukční číslo sníží pod 0,8.

Nejde ale jen o omezení volného pobytu a uzavření obchodů. V minulém týdnu se zavřely restaurace či školy, opatření bylo vyhlášeno do 2. listopadu. Ministři dosud ujišťovali, že počátkem listopadu přinejmenším začnou děti opět chodit alespoň na první stupeň základních škol. Že by se školy v tomto termínu nemusely otevřít, připustil již dříve ministr školství Robert Plaga (ANO), označil to však za hypotetickou situaci. Nyní ale o možnosti, že se první stupeň neotevře, hovořil i Roman Prymula.

„Bude nutné to posoudit v kontextu celé té situace. Může dojít k tomu, že budou do systému vráceny třeba jen první, druhá třída. Uvidíme podle dat, která k dispozici budou. Každopádně je to první priorita z hlediska otevírání opatření, která tady budou,“ řekl ministr zdravotnictví.

Naopak by se mohli vrátit sportovci na stadiony. Nejvyšší ligové soutěže by podle Prymuly mohly pokračovat. „Jednáme o tom, že by ligové zápasy, a bude se to týkat opravdu jenom nejvyšších soutěží, mohly fungovat za předpokladu pravidelného testování. Tam jednání ještě probíhají. Bez diváků, logicky,“ upřesnil ministr. Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička řekl Frekvenci 1, že usiluje o obnovení soutěží na dobu omezení pohybu, „aby se lidé měli na co dívat, aby měli o něco jednodušší dodržovat ta opatření vlády“.

Prymula: Kapacita nemocnic je naplněna z 80 procent

V počtu hospitalizací je Česko podle ministra zdravotnictví na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, které je nyní 1,36. Další nově přijatá opatření jako omezení většiny obchodů a služeb jsou proto nezbytná, uvedl Prymula. 

„Reprodukční číslo se nepodařilo stabilizovat na hodnotách, které by umožnily opatření nejen zmírnit, ale i ponechat na úrovni, která tady je. Při reprodukčním čísle 1,36 jsme bohužel na úrovni, která vede k vyčerpání kapacit, ať jsou ty kapacity jakékoliv,“ varoval ministr. Reprodukční číslo v podstatě udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden nakažený pacient. 

Ministr zdravotnictví už v úterý v Poslanecké sněmovně naznačil, že bude nutné brzy přijmout další restrikce, protože i za současných omezení je kontaktů mezi lidmi stále příliš mnoho. V Česku dál rekordně přibývá nakažených, hospitalizovaných, pacientů ve vážném stavu i obětí.

V úterý přibylo v Česku 11 984 potvrzených případů koronaviru. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Ve středu však jen do 18 hodin přibylo dalších 8840 případů, což naznačuje, že za celý den bude počet infikovaných opět „rekordní“. V zemi je nyní téměř 118 tisíc nakažených. Většina z nich má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných ale přibývá, momentálně jich je více než 4400, z toho 657 ve vážném stavu.