Opozice chce po vládě rychlé kompenzace a jasnou komunikaci směrem k veřejnosti

Opozice trvá na rychlých kompenzacích pro lidi zasažené opatřeními proti šíření covidu-19. Kritizuje také chaotickou komunikaci vlády v souvislosti s vyhlašováním restrikcí. Představitelé opozičních stran ale chápou nařízení, která začnou platit od čtvrteční šesté hodiny ranní.

„Opatření respektuji a chápu je s ohledem na vývoj covidové situace v České republice. Chápu, že musíme všichni udělat maximum pro záchranu životů, ale teď musíme také udělat všichni maximum pro záchranu živobytí lidí,“ řekl v reakci na nová opatření předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Kompenzační kroky, které kabinet oznámil, podle něj nejsou dostatečné.

S nutností rychlé pomoci zasaženým firmám a lidem souhlasí také šéf ODS Petr Fiala. „Dnešní rozhodnutí vlády je obrovským zásahem do svobody lidí, který postihne naše životy a podnikání. Teď je důležité situaci rychle zvládnout a pomoci všem, které pandemie a vládní opatření zasáhly,“ řekl.

Podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamury by vláda nyní měla zejména přijít s kvalitními investičními plány na podporu české ekonomiky. „Je potřeba, abychom lidem dali pocit jistoty a bezpečí. Lidé přestávají mít peníze a přichází o práci. Vláda, a my jí v tom rádi pomůžeme, musí připravit investiční programy, musí připravit podporu místních samospráv a další, abychom udrželi peníze v České republice,“ zdůraznil v reakci na dotaz ČT Okamura.

Opozice kritizuje komunikaci vlády

Opatření podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše dopadnou na všechny občany, živnostníky, zaměstnance, lidi pracující na dohodu i samoživitele. „Je nyní bezpodmínečně nutné, aby vláda jasně komunikovala, jakým způsobem je podpoří a jak bude kompenzovat výpadek v příjmech,“ napsal na Twitteru Bartoš s tím, že podnikatelé by se měli také dozvědět jasný plán, za jakých podmínek a kdy mohou znovu otevřít.

„Bohužel stále trvá naprostý chaos, kdy jedna část vládních představitelů ještě o víkendu tvrdí, že lockdown nebude, zatímco další členové kabinetu říkají opak,“ uvedl Bartoš.

Komunikaci v souvislosti s vyhlašováním nařízení kritizoval i místopředseda poslaneckého klubu KSČM Leo Luzar. „Čekal jsem jasné chirurgické zásahy do společnosti, ale dočkali jsme se opět těch plošných škrtů, které jsme tady měli na jaře,“ shrnul Luzar. Od vlády mu chyběla konkrétní zdůvodnění, proč se jisté obory uzavírají, zatímco jiné zůstávají otevřeny.

Situaci bylo možné předejít, tvrdí šéfové TOP 09 a STAN

Předseda STAN Vít Rakušan považuje současnou situaci za kritickou. „Při pohledu na dostupná data jsou přísnější opatření namístě. Celé je to selhání naší vlády, která svou příšernou komunikací a chaotickým jednáním způsobila nedůvěru lidí v její rozhodnutí i v opatření proti šíření epidemie,“ reagoval Rakušan s tím, že semknout se a dodržovat opatření by podle něj lidé měli kvůli svým blízkým, ne kvůli vládě. Podle něj se bude po krizi vláda muset zodpovídat za to, do jakého stavu Česko dostala.

„Hnát vládu k odpovědnosti budeme, až to nejhorší zvládneme, na to se mohou všichni spolehnout,“ řekla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle ní se situaci dalo předejít.

„To by ale vláda nesměla svá rozhodnutí činit na základě obavy o své zisky ve volbách, ale na základě dat, která měla. Teď už je situace natolik katastrofální, že se razantním krokům vyhnout nedá,“ dodala Adamová. Babišova vláda podle ní má na svědomí lidské i ekonomické oběti. Apeluje také na pomoc lidem postiženým opatřeními.

Vláda představila kompenzační programy

V souvislosti s opatřeními, která začnou platit od čtvrtečních šesti hodin ráno, vláda ve středu představila také některé kompenzační programy. Po mimořádném jednání vlády o nich informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Osoby samostatně výdělečně činné nyní mohou žádat o kompenzační bonus ve výši pět set korun denně. Firmám, kterým vláda nařídila v souvislosti s šířením epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Žádat o ně mohou z programu Antivirus.

Program Covid – nájemné mohou také od středy využít i další obory, jejichž provoz vláda s platností od čtvrtka zakázala. Zasažené obory mohou navíc odložit některé platby daní.