Zdravotnictví je pod náporem. Ubývá lůžek i zdravotníků, pomůžou lékaři ze zahraničí

České zdravotnictví je pod náporem (zdroj: ČT24)

České zdravotnictví je přetížené péčí o pacienty s covidem-19. Zároveň se nákaza šíří i mezi těmi, kteří o se o ně starají, pozitivní lékaři a sestry odcházejí do karantény. Nemocnice tak ruší plánované operace a obávají se nedostatku lůžek pro zvyšující se počet hospitalizovaných. S nabídkou pomoci armádních lékařů se na Česko obrátilo Německo a Spojené státy.

Pro pacienty je ve středních Čechách, nejlidnatějším a největším kraji, k dispozici několik nemocnic. V covidovém oddělení příbramské nemocnice ze zhruba padesáti zbývá posledních sedm volných lůžek pro pacienty, kteří nepotřebují náročnou péči. „Ale co se týče intenzivních lůžek, jsme vlastně plní,“ uvedla náměstkyně pro zdravotní péči Oblastní nemocnice Příbram Barbora Daňhová.

Ve Slaném jsou zhruba na polovině kapacity. „Nicméně predikce jsou nepříznivé, počítáme s tím, že kapacita by v příštím týdnu nemusela stačit,“ řekl ředitel nemocnice Štěpán Votoček. Pro nakažené vyčlení další část nemocnice. Místo ortopedie nemocnice bude disponovat dalšími 32 lůžky.

Covidem jsou infikovaní také zdravotníci. V Příbrami potřebují další lékaře a sestry, doma jich je s koronavirem čtyřicítka. Vedení se dohodlo s jejich kolegy z jiných oddělení, že dočasně vypomohou. „Paní doktorka z gynekologie tam šla, lékaři z očního tam půjdou. Musí se naučit práci s covidovým onemocněním,“ popsala Daňhová.

S trasováním hygienikům pomáhají praktičtí lékaři

S vypětím všech sil pracují také posádky sanitek. Zvedá se počet lidí nakažených koronavirem, kteří volají sanitku a přitom jsou bez příznaků nebo mají lehký průběh nemoci. A nápor hlásí i praktičtí lékaři. Nestíhají totiž běžnou agendu, brzdí je vypisování žádanek o testy.

„Samozřejmě s každým případem covidu se nám nabalují další a další kontakty. Za hygienu některé trasování děláme my jako praktičtí lékaři,“ uvedl praktický lékař v Benátkách nad Jizerou Igor Karen. V kraji stihne 130 specialistů denně obvolat na dva tisíce lidí s pozitivním testem.

Na důkladné trasování totiž hygieně nezbývá personál. „Máme mediky, jak civilní tak armádní, kteří nám pomáhají, ale přes tuto pomoc to stále není dost,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Dana Šalamunová. Nařízení ministra nutí hygieniky kontaktovat nově nakažené do 48 hodin. Aby se to povedlo ve všech případech, museli by posílit o desítky lidí.

Nákaza se také rychle šíří domovy pro seniory. Před poslanci to řekl šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek, podle kterého je v domovech tři tisíce nakažených seniorů a 170 aktivních ohnisek. „To znamená, my musíme počítat s tím, že mohou začít hospitalizace dokonce i skokově narůstat. A toto je velmi špatná situace, která mně osobně dělá zle,“ vylíčil Dušek.

Do Česka přijedou armádní lékaři ze zahraničí

Ve státech těžce zasažených koronavirem by měla pomoci německá armáda. Sousedícímu státu se totiž daří vzdorovat nové vlně lépe než většině Evropy. Do České republiky by Spolková republika mohla poslat armádní odborníky v rámci mise NATO.

Českému zdravotnictví by od příštího týdne mělo pomoci i 28 lékařů z armády Spojených států. Teď se jedná o jejich dopravě a ubytování. „Kde budou působit, bude hlavně záležitost ministerstva zdravotnictví, které o tom bude jednat i s našimi zdravotníky. Budou tam, kde jich bude třeba,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Dva týmy po sedmi lidech pošle texaská národní garda, stejným počtem pak přispěje národní garda z Nebrasky. Lékaři pak mají zůstat minimálně několik týdnů.