Blatný chce zmírnit opatření a přepnout do čtvrtého rizikového stupně. Do škol se vrátí část studentů

Události: Do škol se vrátí část studentů (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek na jednání vlády navrhne zmírnění opatření proti covidu-19. Z pátého stupně protiepidemického systému by se Česko přesunulo do čtvrtého. Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol. Obdobně na tom budou studenti posledního ročníku vysokých škol s podmínkou maximálně 20 žáků v místnosti. Další žáci základních škol se vrátí do tříd od pondělí 30. listopadu.

„Jsem rád, že je situace tak dobrá, že se můžeme v protiepidemickém systému posunout do další úrovně,“ řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Z pohledu školství je podle ministra potřeba čas, aby učitelé, rodiče i děti věděli o návratu dostatečně dopředu. Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka do 20 žáků, uvedl ministr Plaga.

Brífink ministra školství Plagy a ministra zdravotnictví Blatného k návratu žáků do škol (zdroj: ČT24)

Vrací se i studenti posledních ročníků vysokých škol. I pro ně ale bude platit podmínka 20 studentů ve skupince. Absolvují tak fyzicky laboratorní, praktickou nebo uměleckou výuku. Na univerzity se dostanou i individuálně studující doktorandi.

Studenti ostatních ročníků vysokých škol by se podle vyjádření ministra Plagy měli vrátit do škol až v nižších stupních rizika, ve třetím stupni první ročníky.

Datum 25. listopadu platí i pro základní umělecké školy, jazykové školy. Prezenční výuka bude formou jeden na jednoho. Řídit se bude čtvrtým stupněm systému PES.

Návrat 30. listopadu

Další žáci základních škol se vrátí do tříd od pondělí 30. listopadu. Bez omezení půjdou děti z prvního stupně a 9. třídy, další třídy druhého stupně se budou ve škole střídat. Podmínkou je ale schválení přesunu Česka z pátého do mírnějšího, čtvrtého protiepidemického stupně rizika.

Základní školy byly uzavřeny od 14. října. Žáci 1. a 2. tříd základních škol se vrátili ve středu 18. listopadu. Otevřely se také speciální školy, které byly zavřené od 2. listopadu.

Rizikové skóre

Nová pravidla začala spolu se školami ve středu platit i pro obchody. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že poslední údaje o tempu růstu nových případů svědčí o zlepšení situace. „Je to výsledek opatření, která vláda přijala,“ řekl.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný minulý týden uvedl, že pokud rizikové skóre zůstane do středy pod 75, tedy nižší než vyžadující pátý stupeň, navrhne vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí. Posledních sedm dní bylo skóre na 70 bodech, systém však začal platit až v pondělí. Blatný chce data vyhodnocovat vždy ve středu.

Počet úmrtí s covidem-19 ve středu stoupl na 6740, z toho 3223 obětí připadá na listopadové dny. Dosud nejvíc lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, na kdy připadá 256 obětí. Počet hospitalizovaných s covidem podle údajů k úternímu večeru klesl o více než 500 na 6322 a bylo jich nejméně od 26. října. Počet pacientů v těžkém stavu poprvé od konce října klesl pod tisíc.