Rizikové skóre zůstává na 70 bodech. Na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím stupni, míní Blatný

V úterý přibylo přes čtyři tisíce nakažených, do středečního odpoledne pak téměř dva a půl tisíce. Rizikové skóre, podle kterého se mají uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstalo na 70 bodech ze 100. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do středy udrží pod 75. Některá rozvolnění začínají platit už od středy. Část žáků se vrátila do škol. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se může účastnit 15 lidí. Resort zdravotnictví také připravil návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Do středečních 18 hodin ukázalo testování v Česku 2482 nových případů nákazy nemocí covid-19. Je to zhruba o 1900 méně než za stejnou dobu minulou středu. Celkem je tak v zemi aktuálně nemocných 111 130 lidí.

Do středečního podvečera přibylo také 149 úmrtí na covid-19, na nemoc od jara zemřelo 6707 lidí. Klesl ale počet hospitalizovaných, a to o více než pět set na 6322.

I za sváteční úterý hlásí ministerstvo zdravotnictví nižší čísla v porovnání s předchozím týdnem. Testy odhalily 4246, ve volných dnech se ale obvykle méně testuje. Počet testů v minulém týdnu proti předchozímu klesal o tisíce a v některých dnech i o více než 10 tisíc. Také v pondělí laboratoře provedly méně testů ve srovnání s předchozím týdnem.

Nejhorší situace v Česku zůstává na Vysočině. Na Havlíčkobrodsku hygienici za uplynulých sedm dní zaznamenali 675 nakažených na 100 tisíc obyvatel, na Pelhřimovsku 539. Naopak relativně nejlépe je na tom Rakovnicko, za kterým následuje Praha.

Rizikové skóre se drží sedmým dnem na 70 bodech. To odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19, v současnosti ale nadále platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Ministerstvo minulý týden uvedlo, že pokud číslo zůstane do středy pod 75, navrhne vládě zmírnění opatření. To by mohlo platit zřejmě od příštího pondělí.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) lze výhledově předpokládat další snižování stupňů protiepidemického systému. Vánoce by podle něj mohly proběhnout v režimu třetího stupně. Zabránění šíření nákazy v obchodech před svátky je ale podle něj nutné podmínit prodloužením nouzového stavu. O něj vláda požádá Poslaneckou sněmovnu ve čtvrtek, zatím však nemá vyjednanou podporu.

Prvňáci, druháci a žáci speciálních škol se vrátili do lavic

Některá opatření proti covidu-19 se ale změnila už od této středy. Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrátili prvňáci a druháci. Po dvou týdnech se otevřely také speciální školy. Na základních a středních školách by od této středy měly být možné i individuální konzultace.

Ve školách jsou všude povinné roušky. Platí zákaz zpěvu a tělocviku a mělo by se často větrat. Třídy se nedělí do menších skupin jako na jaře, ale žáci z různých tříd by se neměli potkávat. Na rozdíl od jara také není docházka dobrovolná. Rodiče, kteří se bojí nákazy, se podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) nicméně mohli s řediteli škol domluvit na individuálním vzdělávání svých dětí doma.

Návrat ostatních školáků bude záviset na vývoji epidemie koronaviru. Při zmírnění současných opatření usednou do lavic jako další nejdřív žáci prvního stupně, deváťáci a studenti maturitních ročníků.

Na středních školách by se zároveň obnovila praktická výuka pro skupiny do 20 lidí a na druhém stupni základních škol a nižším stupni víceletých gymnázií by se začaly třídy střídat ve výuce ve škole a z domova.

Distanční výuka skončila i pro 98 z 361 dětí havlíčkobrodské Základní školy Nuselská
Zdroj: Libor Plíhal/ČTK

V obchodech platí rozestupy, na zákazníka musí připadnout 15 metrů čtverečních

Nová pravidla platí také pro provoz obchodů. Každý zákazník musí mít pro sebe při nákupu plochu 15 metrů čtverečních. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi. Zároveň se posouvá zavírací čas z dosavadních 19:59 na 21:00, od kdy začíná platit zákaz vycházení.

Podle prodejců proběhl první den s novými opatřeními bez větších komplikací, před obchody vznikaly nejvýše čtvrthodinové fronty. Nejčastěji počet zákazníků kontrolovali omezením nákupních vozíků či košíků, v některých obchodech na nich pro lepší přehled přibyla i čísla.

Díky velké ploše se bez front obešly především supermarkety. Opatření tak podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy může dopadnout spíše na menší prodejny. „Ze statistik vyplývá, že zhruba 20 procent zákazníků si nenakoupí. Propady budou největší právě v menších prodejnách v menších městech, které jsou na tom často ekonomicky špatně,“ řekl Prouza.

Ústecký hypermarket očísloval nákupní vozíky a omezil jejich počet
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

S některými opatřeními při nakupování nesouhlasí ani Národní rada osob se zdravotním postižením. Podle ní omezení nezohledňuje potřeby zdravotně postižených, kteří například nezvládnou stát v případných frontách před prodejnami, a problémy způsobí i poskytovatelům terénních sociálních služeb, které bude stání ve frontách zdržovat od péče o klienty.

Rada proto žádá vládu o změnu opatření tak, aby lidé s průkazem osoby se zdravotním postižením měli možnost přednostního nákupu. 

Ministr Havlíček chce zrušit nedělní zákaz prodeje

Přechodem z pátého na čtvrtý stupeň se bude v pátek zabývat vláda na mimořádném jednání. V případě maloobchodů a nákupních center jsou pravidla v obou těchto stupních stejná, jediným rozdílem je otevírací doba, která má skončit v době zákazu nočního vycházení. V případě čtvrtého stupně by začínal ve 23:00 místo nynějších 21:00.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) chce kabinetu navrhnout další změny. Jít by mělo o zrušení zákazu prodeje v neděli, zvýšit by chtěl i počet zákazníků na plochu. Místo jednoho na 15 metrů čtverečních by se mělo jednat o dva nakupující na stejnou výměru. Jiný režim by také měl platit pro matky s kočárky, řekl pro ČTK.

Ministr zdravotnictví si ale podobné změny v současné době nedokáže představit. Omezení osob na plochu podle něj má narovnat podmínky mezi všemi prodejci a reaguje na „oprávněnou obavu řady lidí a zejména epidemiologů, že velká obchodní centra a velké řetězce neměly žádnou regulaci. Tam šíření nebylo možno žádným způsobem ovlivnit,“ řekl. Současné nastavení podmínek podle něj bude muset „nějakou dobu“ trvat.

V případě, že ministr Havlíček změny navrhne, je o nich připravený hovořit, sám se je ale podpořit nechystá. Omezení počtu lidí v obchodech podle jejich plochy se podle Blatného naopak mělo zavést už v září.

Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že on s žádným návrhem nepřichází a jde o iniciativu ministra Havlíčka. Připomněl, že podobná opatření fungují na Slovensku, v Polsku nebo v Rakousku. Je podle něj škoda, že se zástupci maloobchodu a expertní skupiny ministerstva zdravotnictví nad touto otázkou nedokázali dohodnout. „Já nejsem schopen to teď posoudit. Je to spíše názor pana ministra, uvidíme, jak na to pan ministr zdravotnictví bude reagovat, jaká bude zpětná vazba,“ řekl. Dodal, že je potřeba zůstat kvůli vysokému počtu nakažených obezřetní.

Od středy platí nová pravidla pro nakupování (zdroj: ČT24)

Výdejní okénka mohou fungovat do 21 hodin

Stravovací zařízení mohou mít od středy otevřena výdejní okénka déle. Dosavadní interval se prodloužil o dvě hodiny, a to na 5:00 až 21:00 hodin. V této době mohou ve svých restauracích obsluhovat hotely a podobná zařízení ubytované hosty.

Podle systému PES mohou gastronomické podniky ve čtvrtém a pátém stupni pohotovosti jídlo vydávat pouze přes výdejní okna, a to v době mimo zákaz vycházení. Ten v pátém stupni platí od 21:00, ve čtvrtém od 23:00.

Ve druhém stupni je stanoveno maximum šest lidí u stolu, ve třetím stupni se k jednomu stolu budou moci posadit nejvýše čtyři lidé. Ve třetím stupni navíc bude moci být restaurace naplněna jen na polovinu své kapacity. Ve druhém a třetím stupni bude provoz stravovacích podniků zakázán mezi 22:00 a 06:00.

Svateb, pohřbů či bohoslužeb se smí účastnit 15 lidí

Rozvolňování se už nyní dotklo také volného pohybu. Výjimka platí od středy i pro sportování na venkovních sportovištích. Nově se také může svateb, pohřbů či bohoslužeb účastnit 15 lidí, dosud to bylo deset. Vláda o tom rozhodla v pondělí.

Změnu opatření pro hromadné akce ve vnitřních prostorech kabinet schválil, aby ladilo s pravidly podle rizikového skóre protiepidemického systému PES. Ve čtvrtém stupni by na svatby, pohřby či bohoslužby smělo 20 lidí. V dalších stupních pak 30, 50 a v nejlepším, prvním stupni 100 účastníků.

Plošné testování odhalilo 14 procent nakažených v domovech pro seniory

V domovech pro seniory a dalších zařízeních je po prvním kole testů nakažených novým koronavirem 14 procent lidí z několika tisíc testovaných. V některých je to až 30 procent, někde zase nákaza prakticky není, uvedl na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví ministr Blatný. Povinnost pravidelně testovat klienty i zaměstnance asi 1500 lůžkových zařízení sociálních služeb uložila vláda na začátku listopadu. Zpozdilo se ale dodání testovacích sad.

Podle ministra je situace lepší, než to před testy vypadalo. „Aby bylo možné považovat za průkazné, musí proběhnout dvě nebo tři kola testování,“ uvedl. Opakovat se mají po pěti dnech, později už jen u zaměstnanců.

Testování v domově seniorů
Zdroj: David Taneček/ČTK

V těchto zařízeních žije asi 100 tisíc klientů a podobný počet je zaměstnaného personálu. Právě nakažení zaměstnanci jsou v současné době problémem. Někde tak pomáhají dobrovolníci, jinde i armáda.

Za říjen a první polovinu listopadu se v domovech nakazilo kolem 10 tisíc lidí, většina byla odhalena ještě před začátkem testování. V zařízeních pro seniory se nákaza objevila už na jaře, někde onemocněly i desítky klientů. V některých se personál s klienty z obavy ze zavlečení nákazy uzavřel v objektu a neodcházel domů.

Novela má umožnit pojišťovnám hradit očkování proti covidu-19

Ministerstvo zdravotnictví také připravilo návrh změny zákona o veřejném zdravotním pojištění, která má umožnit hradit očkování proti covidu-19. V první fázi pro 1,5 milionu obyvatel počítá s náklady na vakcínu, její distribuci a samotné očkování asi 670 milionů korun. Pro použití v Evropě či USA zatím žádná vakcína nebyla schválena, Evropská unie ale už pro členské státy společně objednává dávky u nejnadějnějších výrobců.

„Primární nákup očkovacích látek je realizován přímo státem ve spolupráci s Evropskou komisí, která zajistí nákup v potřebném objemu pro všechny členské státy Evropské unie od různých výrobců,“ píše se v materiálu.

Česko si prostřednictvím společného nákupu objednalo tři miliony dávek očkovací látky společnosti AstraZeneca. Pro navození imunity se počítá s nutností aplikace dvou dávek, očkovat tedy bude možné asi 1,5 milionu lidí. Podle předběžného odhadu bude stát jedna dávka vakcíny zhruba 50 korun. „Prostřednictvím státního rozpočtu by následně měly být pořízeny i další dodávky, jejichž prostřednictvím mohou být naočkovány další až dva miliony pojištěnců,“ uvedlo v návrhu ministerstvo.

U dalších výrobců zatím není přesná cena určena, počítá se ale s osmi až deseti eury, tedy asi 211 až 264 korun za dávku. Při jednodávkovém schématu očkování by tak vakcinace dvou milionů lidí přišla na 435 až 544 milionů korun. Distribuce vakcíny by měla podle odhadů stát jednotky až nižší desítky milionů korun, záležet bude na podmínkách pro její skladování a dalších okolnostech. Lékaři pojišťovna za aplikaci jedné dávky zaplatí 223 korun.

Podle návrhu Národní strategie očkování proti nemoci covid-19 by se nejdříve měli očkovat lidé nad 65 let, kteří trpí chronickou plicní nemocí, vysokým krevním tlakem, který se nedaří snížit léky, závažnými onemocněními srdce, ledvin či jater, těžkou obezitou, vážnou cukrovkou nebo jsou před některými druhy léčby rakoviny, jako je radioterapie, chemoterapie nebo imunosuprese.

První fáze počítá také s očkováním zdravotníků anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), jednotky intenzivní péče (JIP), urgentních příjmů, infekčních a plicních oddělení, záchranné služby, pracovníků ochrany veřejného zdraví provádějících epidemiologická šetření, zaměstnanců laboratoří, kde vyšetřují vzorky na covid-19, a pracovníků a klientů zařízení sociálních služeb.

Ve druhé fázi by se pak mohli nechat očkovat praktičtí lékaři pro děti či pro dospělé, zubní lékaři nebo farmaceuti, také pracovníci integrovaného záchranného systému, další zaměstnanci orgánů ochrany veřejného zdraví, kritické infrastruktury, členové krizových štábů nebo vlády. V poslední fázi by byla očkovací látka dostupná pro zájemce.

Ministr zdravotnictví v neděli v České televizi řekl, že cílem je proočkovanost 65 až 70 procent. Česká republika má kromě očkovací látky od firmy AstraZeneca zájem o čtyři miliony dávek vakcíny od americké firmy Pfizer, což by vystačilo pro dva miliony lidí. První vakcíny by podle něj mohly do Česka dorazit v lednu či únoru, při optimistickém scénáři i před koncem letošního roku.

Česko bude reagovat na žádost Arménie o pomoc s epidemií koronaviru

O koronavirové krizi ve středu jednal také Ústřední krizový štáb. Jeho šéf Jan Hamáček (ČSSD) následně oznámil, že Česká republika bude reagovat na žádost Arménie o pomoc při zvládání koronavirové epidemie. O podobě pomoci jedná diplomacie s Jerevanem. Zřejmě se bude jednat o zásilku ochranných pomůcek.

Česko pomůže také Francii. Posílá tam milion jednorázových rukavic, jak o tom již dříve rozhodla vláda. Personální pomoc podle Hamáčka po Česku žádná země nepoptává.

Brífink po jednání ústředního krizového štábu 18. listopadu (zdroj: ČT24)

Ohledně vývoje epidemie v Česku je ministr mírně optimistický. „Ukazatele pro skóre PES ukazují, že jsou relativně dobré zprávy z hlediska reprodukčního čísla, ostatní tři ukazatele jsou ale stále velmi vysoké,“ řekl. Dodal, že kapacity lékařského systému jsou nadále naplno využité. Podle Hamáčka by řada zemí s méně robustním lékařským systémem už epidemii v českém rozsahu nezvládla. Dalším faktorem je podle něj obrovské nasazení lidí „v první linii boje s nákazou“.

Kdy mohou platit nové krizové zákony, Hamáček odhadovat nechce

Šéf krizového štábu  také uvedl, že nepovažuje za problém, že všech pět stupňů protiepidemického systému vyžaduje trvání nouzového stavu. „Klíčová jsou ta opatření, nikoliv právní rámec. Pokud odborníci doporučují nějaká opatření, je třeba na to reagovat z hlediska platných zákonů,“ řekl. Poslanci by měli ve čtvrtek projednat návrh kabinetu, aby místo do 20. listopadu nouzový stav trval do 20. prosince.

Hamáček nechtěl na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu odhadovat, kdy by mohla platit nová legislativa s alternativou k nouzovému stavu. Zda se ústavní předloha, která by zavedla celostátní stav nebezpečí pro případy epidemie či kyberútoků, využije i při epidemii covidu-19, není podle Hamáčka jisté. Ovlivní to podle něj vývoj epidemie a případně účinná vakcína.