„Premiér by se měl vyvarovat útoků na ženy, že jsou nechutné,“ říká k interpelacím na Babiše Michálek

Jakub Michálek, Radim Fiala a Radek Vondráček v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Zprávy o náhradě současné vlády úřednickou jsou spekulace, říká Radek Vondráček z hnutí ANO. Nemělo by to na několik měsíců do voleb význam. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek kritizoval premiéra Andreje Babiše za to, jak se vyjadřoval tento týden ve sněmovně.  V Otázkách Václava Moravce diskutovali s předsedou hospodářského výboru sněmovny Radimem Fialou (SPD).

Seznam zprávy přinesly informaci, že může dojít ke změně vlády. Údajně i prezident Miloš Zeman by uvítal vládu úřednickou. „Slyšel jsem o tom jen v kuloárech, všechno jsou to nepodložené zprávy, já osobně si nemyslím, že by k tomu do konce volebního období došlo,“ říká Radim Fiala z SPD. Vládu odborníků by podle něj SPD podpořila. Do konce tohoto volebního období už se to ale dle něj nestihne.

Občanští demokraté by přitom rádi vyvolali hlasování o důvěře vládě, až skončí druhá vlna pandemie koronaviru. Podle Petra Fialy (ODS) by také při budoucím sestavování státního rozpočtu pomohlo, kdyby se volby konaly znovu na jaře oproti současnému termínu na podzim. „K čemu by teď byla nová vláda dobrá, na posledních pár měsíců?“ ptá se Radek Vondráček (ANO).

„S panem prezidentem jsem strávil čas potom, co měl projev (v Poslanecké sněmovně), a nezmínil to ani jednou. V tuto chvíli to považuji za spekulaci,“ rozvíjí Vondráček. Předčasné volby na jaře příštího roku mu nedávají smysl. „Taky nevím, co by se ve sněmovně dělo ohledně 500 rozdělaných bodů, kde i vláda má svoje priority. My zasedáme pořád, ale efektivita je velice nízká, nouzové věci mají přednost,“ říká Vondráček.

Otázkou zůstává i koaliční potenciál hnutí ANO po nadcházejících parlamentních volbách. Po těch nedávných se mu i přes vítězství v řadě krajů s obtížemi hledají spojenci. Vondráček se shoduje s Michálkem z Pirátů, že je to především kvůli osobě Andreje Babiše. 

Andrej Babiš na interpelacích

Zástupci některých médií vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO) k omluvě za výroky při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Babiš v jedné z odpovědí označil Deník Referendum za nejhorší žumpu, která lže, a poslankyni Olgu Richterovou označil za nechutnou. 

Podle předsedy sněmovny Vondráčka se politická kultura ve sněmovně dlouhodobě zhoršuje. Prosadit by chtěl etický kodex, debata by podle něj měla mít mantinely. „Všichni včetně premiéra bychom se k sobě měli chovat slušně a předseda schůze by mluvčího při interpelacích neměl přerušovat. Někdy nervy ujedou,“ popisuje Vondráček.

Únik kyanidů do Bečvy, jehož vyšetřování kritizoval Deník Referendum jako zametání stop, se podle něj vyšetřit zvládne. „Jsem přesvědčen, že to nikdo nechce zametat pod koberec, mohla by vzniknout i vyšetřovací komise, úhyn tolika ryb je do budoucna určitě problém, diskuze ve sněmovně je teď o ničem, mělo by se tlačit na policii, ať to vyšetří co nejdřív,“ reaguje Fiala z SPD.

Michálek pak premiéra Babiše dále kritizoval za chování při interpelacích. „Útočit na ženy způsobem, že jim říká, že jsou nechutné a podobně, toho by se měl pan premiér vyvarovat,“ myslí si.

Mimořádné schůze sněmovny

V příštím týdnu se uskuteční šest mimořádných schůzí Poslanecké sněmovny. Podle Radima Fialy sněmovna zasedá téměř pořád. „Myslím si, že těch šest mimořádných schůzí je výrazem toho, že poslanci chtějí dohnat projednávání zákonů, které jsme zatím nestihli,“ soudí. Jakub Michálek by chtěl v tomto volebním období projednat protikorupční legislativu nebo například zmrazení platů ústavních činitelů.

Sněmovna by se měla zabývat prodloužením nouzového stavu. O třicet dnů ho chce protáhnout ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

SPD takhle dlouhé prodloužení nouzového stavu nepodpoří. Nově zveřejněný systém PES podle Fialy není dotažený. „Pokud se v tom mám zorientovat, tak mám z té tabulky pocit, že nouzový stav bude až do konce světa, s tím nemůžeme souhlasit,“ uvádí Fiala. V současné době nevidí důvod pro prodlužování nouzového stavu, navrhnou pouze týdenní lhůtu. Měl by se podle něj novelizovat zákon o zdraví lidu a řešit koronavirus s jeho pomocí.

Týden se zdá Vondráčkovi málo. Hnutí ANO podle něj bude navrhovat maximální lhůtu nouzového stavu. Jednat by se o něm mělo ve čtvrtek ráno.

„My jsme už v dubnu navrhovali, aby se zavedl pandemický stav, není tady legislativní úprava, jak bychom mohli fungovat v těch mírnějších stavech, bez toho, aniž by se zaváděl nouzový stav. Upozorňovali jsme na to už v dubnu, a nic se nestalo,“ říká Michálek. Důležitá je podle něj pro prodloužení situace ve školách nebo jasné podmínky pro zavřené obchody. Se současným stavem epidemie bude dle Michálka potřeba nouzový stav prodloužit, i když se mu do toho osobně nechce; zodpovědný je za situaci podle něj premiér.

Pokud se nedomluví předsedové jednotlivých klubů ve sněmovně, budou podle Vondráčka mimořádné schůze pokračovat. „Pro občana je tam nulový rozdíl, může být spokojen, že poslanci zasedají více a přijímají více zákonů,“ říká Vondráček. Například STAN by rádi změnili návrh zákona o evidenci skutečných majitelů. Podle nich by měl být jasný koncový uživatel svěřenských fondů, jak je využívá například premiér Babiš.

„Mělo by být vidět na konec, kdo je skutečným majitelem firmy nebo svěřenského fondu, tyto konkrétní návrhy podpoříme,“ říká Fiala z SPD. „Jde o to, aby někdo neměl výsady jen na základě toho, že si založí svěřenský fond, totéž budeme požadovat u střetu zájmů,“ uvádí Michálek.

Svěřenské fondy jsou podle Vondráčka často po celé Evropě využívány k praní špinavých peněz. ANO se podle něj v tomto přikloní k návrhu Pirátů, aby ukázalo, že nehraje žádnou špinavou hru. Podle protikorupčních organizací bude lepší než návrh vlády.