Blatný navrhne prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Události: Šíření koronaviru v Česku zpomaluje (zdroj: ČT24)

Ve středu přibylo v Česku 8925 potvrzených případů nemoci covid-19. To je zhruba stejně jako v úterý, ale o téměř sedm tisíc méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek pozitivních testů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navrhne v pondělí vládě, aby sněmovnu požádala o souhlas s prodloužením nouzového stavu o 30 dní. Zvláštní režim je kvůli pandemii koronaviru vyhlášen do 20. listopadu, prodloužil by se do 20. prosince. Musí to ale schválit poslanci.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Důvod pro takto dlouhé prodloužení vyplývá podle ministra z opatření, která chce představit v pátek. „Jakmile zítra bude představena ta série opatření, ta tabulka či matice či jak to chcete nazvat, která poměrně pragmaticky a provázaně upravuje doporučení a nařízení napříč všemi oblastmi lidského života, tak si velice jednoduše a rychle všichni uvědomíme, že bez existence nouzového stavu se vlastně tato tabulka stává relativně bezcennou a všechna opatření se dostávají pouze do roviny doporučení,“ řekl Blatný.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl ve středu po zasedání Ústředního krizového štábu, že se uvidí, zda vláda požádá rovnou o měsíc, nebo jen o 14 dní. V Česku už platí řada opatření, která mají zamezit šíření nákazy. Jde například o povinné nošení roušek, zákaz nočního vycházení nebo uzavření restaurací, řady obchodů a škol.

Blatný ve čtvrtek poslancům řekl, že opatření i při nízkých stavech nebezpečí počítají s jistým omezením shromažďování. „A to bez nouzového stavu nařídit nelze,“ podotkl. Pokud by se vláda spoléhala pouze na dobrovolnost ze strany občanů, potom účinnost opatření významně klesne, varoval ministr. Upozornil i na to, že vzhledem k tomu, že od nakažení do těžkého průběhu nemoci uplynou podle dosavadních poznatků dva až tři týdny, by se mohlo nejprve zdát, že se vše zlepšuje. Ale za dva až tři týdny by nastal zásadní zlom k horšímu. Nouzový stav má být podle něj prodloužen „nikoli jako trest, ale v podstatě pro blaho všech lidí v této zemi“.

Do čtvrteční 18. hodiny laboratoře odhalily 4312 nakažených

Ve středu přibylo v Česku 8925 potvrzených případů nemoci covid-19. To je zhruba stejně jako v úterý, ale o téměř sedm tisíc méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek pozitivních testů.

Počet nových případů koronaviru ve čtvrtek ve srovnání s minulým týdnem také klesl. Do 18 hodin odhalily laboratoře v Česku 4312 nakažených, zhruba o 2300 méně než minulý čtvrtek za stejnou dobu.

V nemocnicích je s covidem 7564 pacientů, proti středě je to pokles o 330 lidí. Do statistik ale ve čtvrtek přibylo dalších 138 úmrtí, celkem už v Česku s koronavirem zemřelo 5708 lidí.

Počet zemřelých se dále zvyšuje a od začátku listopadu zemřelo v Česku přes dva tisíce lidí s koronavirem. Mrtvých s potvrzeným covidem-19 začalo výrazně přibývat hlavně od října a v poslední době umírají denně téměř dvě stovky lidí. Několikrát byla překročena i hranice 200 mrtvých za den. Dosud nejvíce lidí za den zemřelo 3. listopadu, a to 247.

Nejvíce případů přibývá na Pelhřimovsku, nejméně v Praze

Od vypuknutí epidemie v Česku na počátku března se nemocí covid-19 nakazilo přes 440 tisíc lidí, více než 285 tisíc z nich se vyléčilo.

Nejrychleji se nákaza šíří na Pelhřimovsku, kde za uplynulých sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel 826 případů. Následuje Havlíčkobrodsko s 776 přepočtenými případy.

Nejlepší situace je v Praze a v okrese Praha-západ, kde je 231 nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. V hlavním městě přibylo ve středu 739 případů covidu. Tento týden je to zatím nejvíc, proti minulé středě ale zhruba o 170 méně. Obětí přibylo sedm na 572.

Reprodukční číslo kleslo k 0,8

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a vystihuje tak rychlost šíření nákazy, kleslo tento týden na 0,8. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) v půlce října zmiňovali, že při stabilním reprodukčním čísle 0,8 se budou přijatá opatření zmírňovat.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislava Duška jde o pozitivní trend, nicméně na zachování restrikcí je třeba dál trvat. „Pokud se podaří reprodukční číslo ještě dále snížit, bude to znamenat urychlené zpomalení epidemie a rychlejší uvolnění kapacit nemocniční péče,“ sdělil. 

Obchody by mohly do Vánoc otevřít, řekl Havlíček

Dosavadní vývoj epidemie dává podle vicepremiéra Karla Havlíčka naději, že se obchody otevřou ještě v předvánočních období. „Je šance, že se to zvládne s dostatečným předstihem,“ řekl. Podle něj by ale mohl zatím „jenom sebevrah“ slíbit, že se obchody otevřou 5. či 10. prosince. Bližší informace o podmínkách rozvolňování opatření by mohl podle Havlíčka představit v pátek ministr zdravotnictví.

Vicepremiér odmítl tvrzení pirátského senátora Lukáše Wagenknechta, že vláda většinu maloobchodů uzavřela účelově. Podle Havlíčka potřebovala pouze omezit mobilitu lidí a zabránit tím šíření koronaviru.

„Nejste ministr průmyslu a obchodu, jste ministr likvidace drobného a středního podnikání,“ prohlásil Wagenknecht směrem k Havlíčkovi. Podle senátora se uzavřením většiny obchodů lidé koncentrují v hypermarketech, zatímco malým obchodníkům hrozí krach, neboť podpora 500 korun na den pro uzavřené živnosti je almužna. 

Část pečovatelských domů vypadla ze seznamu pro distribuci testů

Některým sociálním službám v Moravskoslezském kraji stále chybí sady na plošné testování. Jeho první kolo přitom za sebou měly mít domovy už ve středu. Domovy nikdo s vysvětlením nekontaktoval.

„Kontaktovali jsme nejprve zdravotní středisko, se kterým máme uzavřenou smlouvu (…), následně jsme kontaktovali ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo práce a sociálních věcí, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, kontaktovali jsme i krajskou hygienu,“ vyjmenovala Alice Medková, která vede pečovatelskou službu v Petrovicích u Karviné.

Vstříc jí vyšli až zástupci kraje. V registru smluv museli dohledat potřebné dokumenty, které kraji nikdo nedodal. „Zjistili jsme, že na seznamu pro distribuci nejsou. Volal jsem tedy ministerstvo a bylo mi sděleno, že testy pro tato zařízení a služby budou dodány někdy v příštím týdnu,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Podle Hamáčka má být ale distribuce antigenních testů do sociálních zařízení dokončena do pátku. Uvedl to po čtvrtečním jednání s hejtmany. „Je to od hejtmanů důležitá zpětná vazba pro ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny. Ukazuje se, že distribuce stále neproběhla na sto procent. Nicméně jsme byli ze strany ministerstva zdravotnictví ujištěni, že rozvozové plány počítají s tím, že by měla být ukončena do pátku,“ uvedl.

Hamáček dodal, že jednání s hejtmany se týkalo praktických témat, například úrovně testování. „Snažíme se navýšit mobilní odběrové týmy, zapojují se hasiči, kteří mají 17 odběrových týmů. Naší snahou je udržet tu úroveň testování co nejvýše,“ řekl. Diskuse se týkala i distribuce ventilátorů a dalšího zařízení, kterého je podle něj dostatek. „Je to na ministerstvu zdravotnictví, v nejbližší době bude rozhodnuto o zápůjčce a distribuci,“ uvedl.

Hejtmany také zajímalo, zda se po návratu části žáků do škol počítá s testováním. Podle Hamáčka o tom bude v pátek informovat ministerstvo zdravotnictví na radě vlády pro zdravotní rizika.

Do Motola přivezl z Benešova speciální vůz desítku pacientů

Nemocnice v pražském Motole převzala deset pacientů se středně těžkým průběhem nemoci covid-19 z benešovské nemocnice. Pražská záchranná služba pro ně vyslala speciální vůz Atego, který může transportovat až 12 pacientů. Šlo o první výjezd tohoto vozu zvaného Fénix. Je dlouhý deset metrů a slouží jako evakuační vozidlo a pro zásahy u požárů. Lze v něm poskytovat kyslíkovou terapii většímu počtu osob.

„Půjde o deset pacientů, převezmeme je na urgentním příjmu dospělých. Nejsou na umělé plicní ventilaci, jejich stav je středně těžký. Hospitalizováni budou pravděpodobně na chirurgické klinice,“ řekla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Nemocnice v Benešově je na hraně personálních kapacit. Mimo službu má asi pětinu personálu, chybí hlavně zdravotní sestry. „Nemocnice Motol má volné kapacity, čehož rádi využijeme. Před víkendem se nám opět uvolní lůžka pro příjem nových pacientů,“ uvedl ve středu ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva.

Britští lékaři dorazili do Brna

Tým zdravotníků ze Spojeného království nastoupil do brněnské vojenské nemocnice. V areálu je už přivítala kaplanka. Pomáhat by měli na hned na několika odděleních, nebudou pečovat tedy pouze o pacienty nakažené covidem. Nemocnici totiž chybí asi dvacítka zaměstnanců kvůli karanténě nebo domácí péči o blízké.

„Předpokládáme, že budou ve dvanáctihodinových směnách. Musíme jim vytvořit i protějšky z české strany, kteří s nimi budou schopni komunikovat,“ řekl ředitel nemocnice Martin Stračár. Seznámit se musí s chodem nemocnice, čeká je také prohlídka areálu, ve kterému budou i ubytovaní.

Tým britských zdravotníků pomůže brněnským kolegům
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Havlíček: Testujeme poctivě, zásoba ochranných prostředků je dostatečná

Vicepremiér Havlíček ve čtvrtek v Senátu také uvedl, že nyní je v Česku denně možné provést 52 tisíc testů na covid-19, ale tato kapacita není využívána. Z aktuálně zhruba devíti tisíc pozitivně otestovaných lidí se trasováním daří během jednoho dne zjistit kontakty u 90 procent.

V přepočtu na 100 tisíc obyvatel se v Česku daří testovat 25 tisíc lidí. V Rakousku a Německu je to 28 tisíc testovaných, na Slovensku 17 tisíc, v Polsku 14 tisíc lidí. „Jsme rozhodně mezi zeměmi, které testují velmi poctivě. Netvrdíme, že jsme šampioni, to skutečně ne,“ řekl Havlíček.

Stát má podle vicepremiéra dostatečné zásoby ochranných pomůcek. Ve Správě státních hmotných rezerv  bude na 86 milionů roušek a 17 milionů kusů respirátorů typu FFP2, vyšetřovacích rukavic je 45 milionů. Dostupnost rukavic podle Havlíčka ve světě klesá, jejich cena se zvýšila na trojnásobek. I přesto je připraveno doobjednání stejného množství rukavic.