TÉMA

Jan Řehounek

Zvýšení úrokových sazeb? Návrat do normálu, unáhlený krok i dopad fiskální politiky, zaznělo v debatě

Rozhodnutí bankovní rady ČNB zvýšit úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu vyvolalo ve čtvrtek bouři reakcí napříč politickým spektrem i ekonomickými kruhy. Hosté pořadu Události, komentáře v tomto kroku vidí snahu centrální banky dostát svému základnímu úkolu, tedy dohlížet na cenovou stabilitu. Někteří jej však považují za unáhlený a ve střednědobém horizontu nefunkční krok. Podle člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba jde hlavně „o návrat do normálu“.
1. 10. 2021|

Veřejné finance by měly letos skončit ve schodku 7,7 procenta HDP. Ministerstvo financí zlepšilo odhad

Veřejné finance letos podle nových odhadů ministerstva financí (MF) skončí ve schodku 7,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Příští rok by měl schodek klesnout na pět procent. Vyplývá to z nové prognózy, kterou MF zveřejnilo. Úřad tak odhad vývoje veřejných financí proti dubnové prognóze zlepšil. MF také letos nově čeká růst ekonomiky o 3,2 procenta a příští rok o 4,2 procenta.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 23:16|

Česko podle návrhu resortu financí nedostojí slibům daným NATO, pro rok 2024 by byl rozpočet na obranu pod dvě procenta HDP

Návrh ministerstva financí počítá s tím, že v roce 2024 by Česko na obranu dávalo 1,47 procenta svého hrubého domácího produktu. V pátek to potvrdil mluvčí ministerstva Michal Žurovec. Rozpočet ministerstva obrany by tak byl v roce 2024 výrazně nižší, než co Česká republika slibuje spojencům z NATO.
4. 6. 2021|

Tendr na BVP už nelze upravovat, české dodavatele však vítáme, sdělili poslanci v 90'

Vítěze největší armádní zakázky v české historii, dodavatele 210 bojových vozidel pěchoty (BVP) za 52 miliard, chce ministerstvo obrany vybrat do konce roku. O sledované armádní zakázce mluvili v 90' ČT24 poslanci Jan Řehounek (ANO), Karel Krejza (ODS) a Jan Lipavský (Piráti).
12. 5. 2021|

Senát schválí menší růst slevy na poplatníka a kompenzace obcím, očekává Nytra. TOP 09 hrozí rebelií

Senát podle předsedy nejpočetnějšího klubu horní komory Zdeňka Nytry (ODS) kráčí ke schválení změn ve vládním daňovém balíčku v duchu dohody senátorů s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Především by se měla snížit poslanci schválená sleva na poplatníka. Nytrův klub, který zastřešuje ODS a TOP 09, ale bude při hlasování zřejmě rozpolcen. Podle poslance TOP 09 Miroslava Kalouska nebudou senátoři této strany hlasovat pro dohodnuté změny, pokud zároveň neprojdou úsporná opatření. Poslanec vládního ANO Jan Řehounek varoval před tím, že by nakonec neprošla sněmovní ani upravená senátní verze daňového balíčku, to by podle něj znamenalo rozpočtové provizorium. Zákonodárci debatovali o daňovém balíčku v Událostech, komentářích.
10. 12. 2020|

Vláda nedokáže nouzový stav využít, tvrdí opozice. Poslanci kritizují diskriminaci českých obchodníků

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek schválila, že nouzový stav kvůli epidemii nového koronaviru může být prodloužen do 12. prosince. Zástupci opozice postup kabinetu kritizují. Vláda v minulých týdnech ukázala, že nouzový stav nedokáže využít pro racionální a odpovědná opatření, říká Jan Skopeček (ODS), který byl hostem pořadu Události, komentáře. Poslanci také žádají otevření menších provozoven. Vláda preferuje nadnárodní hypermarkety, tvrdí šéf SPD Tomio Okamura.
20. 11. 2020|
Události komentáře

Populismus, důchodci měli jistý příjem, kritizuje rouškovné Kalousek. Dle Maláčové dávka deficit nevytrhne

Mimořádná dávka pro důchodce – takzvané rouškovné – je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) politický krok a půlbilionový schodek „nevytrhne“. Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek dávku kritizuje, vláda prý neposlouchá experty a kupuje si skupinu, jejíž příjmy covid-19 neohrozil. Poslanec ANO Jan Řehounek v Událostech, komentářích ujistil, že dávka nezamezí tomu, aby důchodci dosáhli na dávky jiné. Ekonom Mojmír Hampl upozorňuje, že podobné návrhy obětují stabilitu veřejných financí kvůli krátkodobým politickým cílům.
3. 9. 2020|