Vláda schválila podpůrné programy pro gastro, nájemné a ubytování

Události: Dopad opatření na restaurace (zdroj: ČT24)

S přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES), ke kterému dojde od pátku, schválila vláda sérii kompenzačních opatření v hodnotě deseti miliard korun. Na program nájemné mají směřovat tři miliardy korun, na ubytování 3,5 miliardy korun a pro gastronomii pak 2,5 miliardy korun. Další miliarda je určena pro prodloužení programu Antivirus A. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Restaurace budou muset znovu zavřít od pátku, výdejní okénka budou moci mít otevřené.  Vláda proto schválila program Covid – gastro na dobu od 14. října do 31. prosince. 

Ministerstvo předpokládá, že o podporu požádá 22 tisíc gastronomických zařízení. Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Čerpat budou moci podporu například i na manželku, která v podniku pracuje. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza vládou přijaté programy kritizoval. Například nový program Covid – gastro podle něho představuje pro průměrný provoz  kompenzaci zhruba 10 až 15 procent obratu.

„Takže s Antivirem a covid-nájemným se může český hospodský dostat na kompenzace zhruba 30 až 40 procent obratu. Náklady českého hospodského to zdaleka nepokryje,“ uvedl. 

Fatálním selháním vlády je podle něho opomenutí náhrad dodavatelům do gastronomie.

Devadesátka ČT24: Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu o podpoře (zdroj: ČT24)

Balancování na hraně zavření

Další omezení restaurací a hospod vnímají minimálně někteří provozovatelé jako svou likvidaci. Část z nich balancuje na samé hranici, někteří už ji překročili a museli zavřít. 

„Se na to vykašlu a půjdu dělat někam do fabriky,“ nechal se slyšet provozní Valašského pivovaru Kozlovice Martin Hosťovecký. Jestli restauraci dokáží udržet při životě, je podle nich 50 na 50.

Naopak provozovatel restaurace a penzionu Na Mlýně Petr Mikunda – o pár kilometrů dál – zavřel už v pondělí. Řekl, že tak mají menší ztráty, než kdyby fungovali v omezeném režimu, který v dalších dnech znovu očekávali. „Ta stěžejní doba vánoční je pro nás na tržbách natolik důležitá, že když nás zavřou, tak nemá smysl už pak leden únor podnikat dál.“ Pokud se situace nezlepší, otevřou zde zase až na jaře.

Budoucnost je značně nejistá i v restauraci Na Skok. Popsaná rezervační kniha z loňska tu majitelce Renátě Muroňové jen smutně připomíná lepší časy. Když listuje současnou rezervační knihou, jen prohodí: „Tady už nemáme vůbec nic, takhle my vlastně žijeme, nebo nežijeme, přežíváme.“

Jestli přežijí další restrikce, bude záležet i na vládních kompenzacích. Další výdej jídel pouze přes okénko by mohl být likvidační. „Třicet pět až padesát meníček není na přežití, to není prostě ani na zaplacení ostatních věcí. To prostě nejde, to nemáme šanci,“ říká Muroňová.

Pomoc pro ubytovací zařízení

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení budou muset pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince. Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun.

Ubytovací zařízení mohla podle stejných pravidel, která v pondělí představil Havlíček, o podporu žádat za jarní uzavření. Ministerstvo pro místní rozvoj, který program připravilo, evidovalo u první výzvy programu Covid – ubytování přes 5200 žádostí za zhruba 2,5 miliardy.

Hotely a další ubytovací zařízení musely být uzavřené pro rekreační účely od 22. října do 2. prosince. Spotřeba v ubytovacích službách spojená s cestovním ruchem se může podle aktuální analýzy Economic Impact pro státní agenturu CzechTourism letos propadnout z loňských 56 miliard na 26 miliard korun.

Příspěvek na nájemné

Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií také přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí.

Podmínky programu Covid – nájemné by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent. Nebude přitom třeba, aby pronajímatel poskytl na nájem slevu, jak tomu bylo u první výzvy. Maximální výše podpory bude deset milionů korun.

I na novou výzvu se bude vztahovat takzvaný dočasný rámec stanovený Evropskou komisí. Jeden žadatel podle něj může z veřejné podpory získat nejvýše 800 tisíc eur (asi 21 milionů korun).

U druhé výzvy Covid – nájemné, ve které stát přispívá na nájem za třetí čtvrtletí, MPO k 8. prosinci evidovalo zhruba 26 300 žádostí za 2,5 miliardy korun. Podnikatelé k tomuto datu dokončili a podali 17 172 žádostí za 1,7 miliardy korun. Resort jich schválil asi 58 procent v objemu 990 milionů korun.

V první výzvě programu a příspěvku na komerční nájem za duben, květen a červen podnikatelé požádali o 2,6 miliardy korun.

O příspěvek na nájem budou moci žádat lidé provozující maloobchodní podnikatelskou činnost nebo poskytující služby v provozovnách, kterým vláda od pátku zakáže nebo omezí fungování. Zavřít budou muset znovu nejen hotely pro rekreační účely a stravovací zařízení, ale i bazény nebo fitness centra.

Lyžařská střediska budou moci fungovat od pátku 18. prosince. K dispozici ale nebudou ubytovací a stravovací zařízení.