Počet nových případů covidu strmě stoupá. Podle šéfa ODS se kabinetu vymkla situace z rukou

Nárůst počtu nových případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal dosavadní maxima. Ve středu přibylo 5335 lidí s potvrzenou nákazou, do čtvrtečního podvečera se zatím zjistilo 3139 pozitivních případů. Vláda proto oznámila přísnější protipandemická opatření, tykají se primárně volnočasových aktivit a školní výuky. Původně se jimi měl kabinet zabývat až v pátek. Premiér Andrej Babiš (ANO) s nimi v předstihu seznámil představitele sněmovních stran. Šéf ODS Petr Fiala vytkl kabinetu, že situaci nezvládl, vyzval ale lidi k respektování nových opatření.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Od 1. března, kdy byly zaznamenány v České republice první případy nákazy koronavirem, potvrdily testy covid-19 celkem u více než 98 tisíc lidí. Více než polovina nakažených se z nemoci vyléčila, aktuálně je nemocných více než 46 500 lidí.

Nejvyšší podíl pozitivních testů v celé EU

Během posledních dvou týdnů byla překonána zatím nejvyšší úroveň denního nárůstu počtu případů covidu-19 už čtyřikrát. Výrazně se zvyšuje i podíl potvrzených případů nákazy na počtu provedených testů.

Česká republika v současnosti vykazuje vůbec největší procento pozitivních testů ze všech zemí Evropské unie. Už v neděli se dostalo na rekordních 23,74 procenta a hned v úterý byla tato úroveň opět překonána, když podíl dosáhl rovných 24 procent.

U většiny nakažených má covid-19 lehký průběh. Ačkoli je však podíl lidí, kteří po nákaze skončí v nemocnici, malý, i ten v posledních dnech stoupá. V úterý přesáhl čtyři procenta, vyšší byl naposledy koncem června.

Roste počet hospitalizovaných i zemřelých

Podle modelů Ústavu zdravotnických informací bude na konci října v nemocnicích s covidem-19 ve vážném stavu tisíc lidí. V polovině října jich bude 400 až 500. Poslancům to řekl na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví ředitel ústavu Ladislav Dušek.

Ze 1741 hospitalizovaných je podle údajů ke středě 366 ve vážném stavu. Úmrtí s covidem-19 ve středu přibylo rekordních 41, celkem jich je 863.

Nejvíce se covid-19 v současnosti šíří na Uherskohradišťsku, kde se za posledních sedm dní objevilo asi 413 nových případů nemoci v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhý největší nárůst byl zaznamenán na Náchodsku se zhruba 357 případy a třetí nejvyšší na Liberecku s 315 případy.

Situace je kritická i v Praze, ve středu tam přibylo 843 potvrzených případů covidu. Oproti rekordnímu úterý je to velmi mírný pokles. Od březnového začátku epidemie se v Praze nakazilo 20 467 lidí.

Podle opozice vláda selhala

Premiér a ministr zdravotnictví o nových pravidlech ve čtvrtek jednali i se zástupci sněmovních stran. Například předseda ODS Fiala po schůzce uvedl, že se situace s koronavirem vládě vymkla z rukou a zároveň vyzval veřejnost ke dvěma týdnům disciplíny a sebezapření.

„Situace je podle aktuálních informací extrémně špatná. Prosím vás proto o odpovědné jednání,“ uvedl Fiala. Podle něj je také potřeba nyní odložit běžné politické soupeření. „Pak přijde čas, abychom vládě vystavili účet. Současný alarmující stav je obrovské selhání vlády a za to musí nést odpovědnost,“ doplnil.

Opoziční Piráti při jednání zástupců sněmovních stran s premiérem zase žádali, aby protikoronavirová omezení byla oznamována spolu s náhradami ekonomických dopadů. „(Premiér) říkal, že nyní řešíme zploštění křivky a kompenzace řešme až poté. Za Piráty si myslím, že třeba dopady na kulturní odvětví, různé provozovatele volnočasových aktivit, ale i na restaurace jsou velmi drastické. Je potřeba dát jim jasný signál, že je stát nenechá ve štychu,“ uvedla Olga Richterová (Piráti).

Podobně omezení kritizoval i Tomio Okamura (SPD). „Vláda spolu s těmi zdravotními opatřeními nedělá ekonomická,“ uvedl ve vysílání ČT24. Podle něj by kabinet měl restrikce diskutovat s ekonomy, protože dopadají na situaci občanů. „Opatření jsou hodně tvrdá, způsobí to další problémy,“ dodal.

„Ukazuje se, že se křivka nevyvíjí dobře. Nechci poukazovat na to, kdo a jak za to může. To léto jsme promarnili,“ komentoval ve vysílání ČT24 nová pravidla předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Na schůzce premiéra se zástupci parlamentních stran se podle svých slov ptal hlavně na možnosti zabezpečení dostatečné kapacity nemocničních lůžek.

Do Itálie už jen s testem

Itálie od čtvrtka vyžaduje od Čechů, kteří do země přijíždějí, negativní test na koronavirus. Na svých internetových stránkách o tom informovalo české velvyslanectví v Římě. Test nesmí být starší než 72 hodin a je vyžadován i od lidí, kteří zemí pouze projíždějí.

Turisté mohou test podstoupit také na letišti. Pokud tam nejsou rychlotesty k dispozici, musí se nahlásit na zdravotním středisku, absolvovat test podle instrukcí a do získání jeho výsledků, což trvá dva až tři dny, zůstat v izolaci.

Negativní test na covid-19 požadují po lidech cestujících z České republiky také další země, například Řecko. Další státy, jako například Švýcarsko či Nizozemsko, vyžadují po příjezdu z Česka povinnou karanténu, a to i pro ty, kdo byli negativně testováni.

Prymula oznámil přísnější opatření

„Od pondělí příštího týdne dojde k zavření prakticky všech kulturních událostí, divadel, kin, tak, abychom volnočasové aktivity omezili na 14 dnů,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). 

Omezení se mimo jiné dotkne i zoologických zahrad. Uzavřena budou vnitřní sportoviště.  Zpřísnění se bude také týkat i obchodních center a restaurací. Na 14 dní chce ministr zdravotnictví zakázat i návštěvy v domovech pro seniory.

Vysoké přírůstky nakažených podle Prymuly ukazují, že nynější opatření nestačí. Současným růstem by zdravotnický systém byl do týdne na hraně svojí kapacity. 

Od pondělí budou muset po dobu dvou týdnů restaurace zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, vypnout wi-fi.

Na 14 dnů budou také zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob, rozhodla vláda. Již od tohoto pátku musí přerušit provoz posilovny, fitness centra, vnitřní bazény a koupaliště, řekl Prymula. Podle ministra existuje možnost povolit mezinárodní sportovní soutěže. Ty tuzemské ale budou na 14 dní zakázány. Významné mezinárodní soutěže by mohly proběhnout bez diváků.  

 „Tak, jak je to nastaveno, bychom měli dostatečně oploštit křivku,“ myslí si Prymula. K celkovému lockdownu by tedy zatím přistupovat nechtěl. „Prioritní úkol teď je, abychom vytvořili prostor v nemocnicích, pro pacienty, kteří to budou vyžadovat,“ zdůvodnil.

Ministr také zmínil, že s praktickými lékaři se jedná o projektu testování v podstatě všech obyvatel ČR. Mohlo by odhalit 90 až 93 procent všech nakažených, řekl Prymula. V současné době je podle něj nakažených mnohonásobně víc, než se podaří odhalit testováním.

Omezení školní výuky a fungování úřadů

Omezení se dotknou i škol. Pro mateřské školy a první stupeň základních škol a školní družiny platí stejný režim jako doposud. Pro vysoké školy od pondělka platí, že přecházejí na distanční vzdělávání. Jedinou výjimkou je účast mediků a zdravotnických studentů na praktickém vyučování. Středoškoláci se budou učit na dálku 14 dní také v celé republice.

Co se týče druhého stupně základních škol, třídy budou rozděleny na poloviny, jeden týden bude prezenčně studovat jedna polovina. „Logika je ta, že se bude potkávat jen polovina žáků,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Po 14 dnů nebudou fungovat ani školní kluby.

Opatření se týká i provozu úřadů. Na příští dva týdny se omezí fungovaní na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin, uvedl ministr zdravotnictví. Je to jedno z opatření, která mají omezit šíření koronaviru. Omezená provozní doba úřadů platila už letos na jaře při první vlně epidemie koronaviru. 

Roste počet nakažených zdravotníků

Počet nakažených zdravotníků dál roste. Zatímco koncem minulého týdne jich bylo v Česku v izolaci kvůli pozitivnímu testu téměř dva a půl tisíce, teď jsou čísla o několik set vyšší. Podle prezidenta České lékařské komory je nakažených přes sedm set lékařů, asi třináct set sester a tisíc sto dalších zdravotníků. 

Zdravotníků, kteří jsou v izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19, je desetkrát víc než na začátku září. Nedostatek personálu je velkým rizikem při současném rychle rostoucím počtu nakažených.

Události: Rychlé šíření koronaviru (zdroj: ČT24)