„Spravedlivý mír a bezpečnost lze udržet jen silou.“ Zelenskyj děkuje za schválení pomoci USA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjádřil vděk americké Sněmovně reprezentantů, která schválila pomoc napadené zemi. Rozhodnutí podle něj udrží chod dějin na správné cestě. Pomoc vítá i NATO a čeští politici.

„Demokracie a svoboda budou mít vždy globální význam, a dokud je Amerika pomůže chránit, nikdy neselžou,“ napsal Zelenskyj. Balík pomoci podle něj pomůže tomu, aby se válka nerozlila dále, zachrání „tisíce a tisíce“ životů a Ukrajina i Spojené státy díky ní budou silnější. „Spravedlivý mír a bezpečnost lze udržet jen silou,“ dodal.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg rovněž přivítal schválení balíku, považuje ho za jasný signál Moskvě.

„Vítám hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kterým byl přijatý – dlouho opožděný – klíčový balík,“ napsal předseda Evropské rady Charles Michel. Věří, že krok vysílá jasnou zprávu Kremlu, že ti, kteří věří ve svobodu a Chartu Spojených národů, budou podporovat Ukrajinu a její lid.

„Severoatlantičtí spojenci jsou jednotní ve své podpoře svobody a demokracie,“ uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Mezi dalšími prvními reakcemi z evropského kontinentu byla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která poznamenala, že „USA a Evropa stojí společně na straně svobody“. „Překonali jsme velkou překážku, která stála v cestě americké pomoci Ukrajině,“ napsala. Její britský kolega David Cameron poznamenal, že „pokud někdy Putin pochyboval o odhodlání Západu podporovat Ukrajinu, (dnešek) ukazuje, že naše jednotná vůle není ničím zastíněná“.

Finský prezident Alexander Stubb mimo jiné poděkoval předsedovi americké Sněmovny reprezentantů a oběma politickým stranám za podporu, estonský prezident Alar Karis uvítal „dobré zprávy z Washingtonu“ a litevská premiérka Ingrida Šimonytéová se omezila na prosté: „Bůh žehnej Spojeným státům americkým!“.

K americké pomoci už se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podobně jako v minulosti vyjádřil agresor přesvědčení, že balík „ještě více zruinuje Ukrajinu a bude mít za následek více smrti“. „Vojenská pomoc kyjevskému režimu je přímým financováním teroristické činnosti,“ přidala se za ruské ministerstvo zahraničí mluvčí Marija Zacharovová.

Rusové využívají zaváhání, zdůraznil Lipavský

Český premiér Petr Fiala (ODS) rozhodnutí amerických kongresmanů ocenil a poděkoval předsedovi Sněmovny reprezentantů Mikeu Johnsonovi. „Děkuji mu za jeho odvážný krok a předložení těchto návrhů k hlasování v zájmu svobody, bezpečnosti a jednoty transatlantického spojenectví,“ uvedl premiér.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) mluví o velké úlevě, rozhodnutí podle něj přichází v nejvyšší čas. Nyní je potřeba společně pokračovat ve stavění hráze proti ruské agresi, dodal. „Evropa hodně pomáhá Ukrajině, Česko také, ale víme, že když spojíme síly s Amerikou, může to být klíčové a rozhodující. Jakékoliv zaváhání je využito ruskou stranou,“ řekl ministr ve vysílání ČT24.

Schválení pomoci pro Ukrajinu je velice dobrou zprávou, poznamenala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila (ODS) je vojenská pomoc Kyjevu zcela zásadní a Česko může být hrdé, pokud ke schválení alespoň trochu přispělo.