Ústavní soud v Jihoafrické republice potvrdil exprezidentovi Zumovi patnáctiměsíční trest vězení

Jihoafrický ústavní soud odmítl žádost bývalého prezidenta Jacoba Zumy o zrušení verdiktu, kterým byl odsouzen k patnácti měsícům vězení za pohrdání justicí. Informovala o tom agentura Reuters. Zuma požádal v červenci soud o zrušení trestu s odůvodněním, že je přehnaný a že ho vězení ohrozí na zdraví i na životě.

Ústavní soud uložil 79letému Zumovi trest odnětí svobody za to, že se odmítal dostavit před komisi vyšetřující korupci za jeho působení v čele státu v letech 2009 až 2018.

Zuma byl ve vězení od 8. července. Vězeňské úřady ho na začátku září podmínečně propustily ze zdravotních důvodů. Ústavní soudci jeho žádost odmítli většinou hlasů.

Zuma popírá jakékoli provinění. Zveřejnění korupčních kauz v jeho administrativě přimělo vládnoucí Africký národní kongres (ANC) v roce 2017 odvolat Zumu z předsednického postu. V roce 2018 byl donucen odstoupit také z funkce prezidenta.

Po jeho zatčení zachvátily JAR jedny z nejnásilnějších protestů za poslední desítky let. Nepokoje, při kterých zemřelo nejméně tři sta lidí a vznikly škody odhadované na 20 miliard randů (zhruba 29 miliard korun), trvaly asi týden.

Současný prezident Cyril Ramaphosa, který byl Zumovým viceprezidentem, řekl, že šlo o řízené akce, jejichž smyslem bylo destabilizovat Jihoafrickou republiku.