V Jihoafrické republice se masivně demonstruje a rabuje, vláda do ulic nasadila vojáky

Jihoafrická republika rozhodla o nasazení vojáků do ulic ve dvou provinciích, kde už čtvrtý den zuří nepokoje po uvěznění exprezidenta Jacoba Zumy. Výtržnosti si dosud vyžádaly šest mrtvých, informují tiskové agentury. Podle policie v některých městech včetně Johannesburgu nabírají na síle, zatčeno už bylo 219 lidí.

Zuma minulý týden nastoupil k výkonu patnáctiměsíčního trestu vězení za pohrdání justicí. Násilnosti posléze propukly v jeho domovské provincii KwaZulu-Natal na východě země a přes víkend se rozšířily na provincii Guateng, kde leží i Johannesburg, největší město Jihoafrické republiky. Výtržnosti, které podle agentury AFP spíš než obavy o osud někdejšího státníka rozdmýchala bezútěšná ekonomická situace místních obyvatel, tam doprovázelo rozsáhlé rabování.

Podle policie šlo o chaos způsobený „zločinci a oportunistickými jedinci“, kteří vyrabovali obchody i nákupní centra. Odnášeli si televize, jídlo, matrace, ledničky a další zboží.

Po střetech zůstali mrtví

V obou provinciích si střety bezpečnostních složek a demonstrantů vyžádaly desítky zraněných a šest mrtvých, mezi kterými je také jedenáctiletý chlapec. Centrum Johannesburgu bylo v pondělí ráno plné rozbitých výloh a spálených vraků aut. Nad městem létají policejní helikoptéry, protestující blokovali železniční i autobusovou dopravu a v ulicích centra postavili barikády. Na východě země v Pietermaritzburgu hořelo velké nákupní centrum i další budovy.

Kancelář současného prezidenta Cyrila Ramaphosy uvedla, že hlava státu ještě v pondělí v televizi promluví k národu. Prezident v nedělním proslovu varoval, že se protesty zvrhly i v „etnicky motivované násilí“.

K nespokojenosti Jihoafričanů přispěl i covid-19, který v zemi spustil hlubokou ekonomickou krizi, poznamenala agentura DPA. Jihoafrická republika je s 2,2 milionu potvrzených případů od začátku epidemie v absolutních číslech nejhůře zasaženou zemí na africkém kontinentu a šíření infekce výrazně přispělo k problémům s nedostatkem jídla a chudobou.