TÉMA

ANC

Africký národní kongres ztratil po třiceti letech většinu v parlamentu v JAR

Africký národní kongres (ANC) ve středečních volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci přišel o parlamentní většinu, oznámila v neděli volební komise. Generální sekretář ANC Fikile Mbalula oznámil, že strana bude jednat se všemi, aby zajistila Jihoafrické republice stabilní koalici. Africký národní kongres získal v parlamentu 159 ze 400 křesel, informovala BBC.
2. 6. 2024Aktualizováno2. 6. 2024, 19:57|

Ústavní soud v Jihoafrické republice potvrdil exprezidentovi Zumovi patnáctiměsíční trest vězení

Jihoafrický ústavní soud odmítl žádost bývalého prezidenta Jacoba Zumy o zrušení verdiktu, kterým byl odsouzen k patnácti měsícům vězení za pohrdání justicí. Informovala o tom agentura Reuters. Zuma požádal v červenci soud o zrušení trestu s odůvodněním, že je přehnaný a že ho vězení ohrozí na zdraví i na životě.
17. 9. 2021|

Nejtěsnější výhra od pádu apartheidu. Lidé v JAR trestají vládní stranu i za bující rasovou nerovnost

Vládní strana Africký národní kongres (ANC) podle předběžných výsledků opět vyhrála parlamentní volby v Jihoafrické republice (JAR). Zisk necelých 58 procent hlasů je však pro stranu nejhorší výsledek za posledních 25 let. Podle expertů obyvatelé reagují mimo jiné na špatnou ekonomickou situaci, ale také na neúspěšný boj s korupcí a rasovou nerovnost v zemi.
11. 5. 2019|