Teroristé Hamásu do Gazy unesli nemocnou seniorku, novorozence i cizince

Události: Mezi unesenými Hamásem jsou malé děti, ženy i cizinci (zdroj: ČT24)

Teroristé z Hámasu od víkendu dál zadržují na 150 rukojmích. Svět obletěl třeba emotivní snímek hrdě napřímené staré ženy na golfovém vozíku v Gaze. Palestinští ozbrojenci si při výběru nebrali žádné servítky, z Izraele odvlekli také malé děti nebo cizince. Řada rodin si stěžuje, že stále nemá o svých příbuzných žádné zprávy.

Pětaosmdesátiletou Yaffu Adarovou unesli do Gazy z jejího domu, který se nachází jen dva kilometry od hranic. Teroristé zaútočili na kibuc, který pomáhala zakládat.

„Snaží se jim ukázat, že nemá strach, že není zlomená. A že ji její hrdost neopustí, ani když ji odvedou,“ říká vnučka unesené ženy Adva Adarová. Její babička je ale nemocná a bere hodně léků. Rodina má proto strach, že jí síla dlouho nevydrží.

Takových rodin jsou nyní v Izraeli i v zahraničí desítky. Teroristé palestinského hnutí Hamás odvlekli nejméně 150 lidí. Jejich příbuzní nejí, nespí a stále čekají na telefon.

Manžel jedné z unesených žen Yoni Asher hledá pomoc a čeká, kdy zavolá někdo z vlády. Ozbrojenci odvlekli i jeho dvě malé dcery. „Děti jsou děti, ženy jsou ženy. Můžete nejdřív propustit je a až později vyjednávat o jiných věcech,“ míní Izraelec.

To otec pětadvacetileté Noi Argamaniové má alespoň naději, že jeho dcera je stále naživu. Kromě videa z únosu se později objevilo i jiné, z jejího zajetí v Gaze.

Hamás prohlásil, že vyjednávat začne, až skončí bombardování Gazy. A pohrozil, že pokaždé, když Izrael bez varování zaútočí, zabije jednoho z rukojmích. O víkendu teroristé naznačili, že by je chtěli vyměnit za Palestince vězněné v Izraeli.

Zoufalství kvůli nedostatku informací

Izraelská armáda tvrdí, že s rodinami padesáti z unesených už mluvila. Další bude kontaktovat postupně s tím, jak si ověřuje informace.

„Nic nám neřekli. V tuto chvíli neprobíhají žádná vyjednávání. Aspoň my, rodiny unesených, o žádných nevíme,“ stěžuje si sestra jedné unesené ženy Alexandra Arievová.

Armáda pro příbuzné unesených otevřela speciální centrum, kam mohou nosit fotografie pohřešovaných a předměty, ze kterých je možné získat vzorky DNA.

Teroristé drží v Gaze kromě izraelských civilistů také několik vojáků i občany jiných zemí. Mezi nimi je i jedenáct Thajců, kteří sem přijeli sklízet úrodu, nebo dvě Američanky – matka s dcerou z Chicaga. Lidé pohřešují prarodiče i mnoho dětí. Nejmladšímu je devět měsíců.