Mardery, Strykery, Challengery i Leopardy. Na Ukrajinu začaly proudit moderní obrněnce

Zóna ČT24: Na Ukrajinu dorazily moderní západní tanky (zdroj: ČT24)

Po měsících slibů a jednání na Ukrajinu dorazila moderní obrněná technika od západních podporovatelů –⁠ osmnáct tanků Leopard 2 z Německa a čtrnáct britských Challengerů 2. Ukrajinci převzali i německá bojová vozidla pěchoty Marder a americké Strykery. Jde zatím o největší dodávku v rámci slíbené pomoci. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24, v dalších reportážích nabídl také pohled na problematiku systému civilní ochrany nebo na internetový obsah generovaný umělou inteligencí.

Na Ukrajině jsou zatím nižší desítky kusů moderních západních tanků, celkem jich partneři v NATO slíbili přes tři stovky. Dorazit mají taky americké M1 Abrams. „Chtěl bych mít možnost používat Abrams, protože má mnohem lepší bojové vlastnosti a lépe se ovládá,“ svěřil se velitel ukrajinské tankové čety s krycím jménem Bender.

Tanky používané na ukrajinských bojištích se od sebe ale v některých důležitých parametrech liší. Leopard 2 je podle expertů v porovnání se západní konkurencí nejvšestrannějším strojem, a to i díky lepší spotřebě paliva. Potřebuje ale stodvacetimilimetrovou munici certifikace NATO.

Britská vlajková loď Challenger 2 je oproti Leopardům o něco těžší. Má čtyřčlennou posádku, a na rozdíl od hlavního německého bitevního tanku používá standardní munici. První kusy amerických M1 Abrams mají teprve na Ukrajinu dorazit, cvičení ukrajinských posádek už probíhá. Srovnatelný je v parametrech s Leopardem 2, podle analytiků má ale větší spotřebu paliva.

Jaký typ tanku dosud mířil na Ukrajinu ze Západu nejčastěji? Jsou to T-72 sovětské výroby, kterých už obránci země dostali několik stovek, hlavně z Polska a Česka. Tento těžký obrněnec je teď nejběžnějším tankem na obou stranách bojiště.