TÉMA

Leopard 2

Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.
23. 2. 2024|

Česko na Ukrajinu poslalo už 62 tanků, od Německa by mohlo získat další leopardy

Dalších patnáct tanků Leopard 2A4 by mohlo darovat Německo Česku jako kompenzaci za odeslání vojenských zásob na Ukrajinu. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet o nabídce Berlína informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Množství leopardů ve výzbroji české armády by se tím zdvojnásobilo, v minulosti již stejným způsobem vojáci získali dalších patnáct tanků téže specifikace. Německo kromě daru nabízí také možnost nákupu dalších patnácti tanků Leopard 2A4.
21. 2. 2024|

Francie poskytne Ukrajině dalekonosné rakety, Německo pošle další tanky či bojová vozidla

Paříž poskytne Ukrajině dalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP, oznámil podle agentur AFP a Reuters na summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu francouzský prezident Emmanuel Macron. SCALP je francouzské označení pro rakety Storm Shadow s dosahem přes 250 kilometrů, které už ukrajinská armáda obdržela od Velké Británie a používá je. Německé ministerstvo obrany oznámilo, že Berlín dodá Ruskem napadené zemi zbraně, munici a vojenské vybavení za téměř 700 milionů eur (16,7 miliardy korun). V balíku bude 25 tanků Leopard nebo dvě odpalovací zařízení systému Patriot.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 14:56|

Posloužily jako impuls, teď stojí životy. Francouzské lehké tanky se do zákopové války nehodí

V bojích s Rusy na Ukrajině zemřela čtyřčlenná posádka lehkého tanku francouzské výroby poté, co střepiny z dělostřeleckého granátu prorazily tenký pancíř, tvrdí ukrajinský velitel, jehož cituje Kyiv Post a další média. Obrněná vozidla AMX-10 RC jsou určená primárně pro ozbrojený průzkum a útoky na nepřátelské tanky. Na frontové linii jsou však nepraktická a jejich využití vojáky spíše ohrožuje, míní velitel. Kyjev v lednu vyjádřil Paříži za příslib AMX-10 RC vděčnost, neboť se jednalo o významný impuls pro další západní dodávky těžkých zbraní včetně klíčových německých bojových tanků Leopard.
4. 7. 2023|

Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.
24. 6. 2023|

Ztráty západních zbraní na Ukrajině se daly čekat, míní expert. Kyjev obdrží masivní vojenský balíček

Moskva se chlubí zničením západní techniky, kterou při protiofenzivě využívají Ukrajinci. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ale ztráty obránců zveličuje. Kyjev v blízké době obdrží od Spojených států, Velké Británie a dalších spojenců novou várku vojenské pomoci v hodnotě necelých deseti miliard korun, oznámily v úterý partnerské státy. Podle Ukrajiny bez západní techniky protiúder nemá šanci uspět.
13. 6. 2023|

Berlín je připraven převzít vůdčí roli v evropské bezpečnosti, řekl velvyslanec Kühne

Bezpečnost je nedělitelná komodita, neexistuje něco jako jenom středoevropská nebo evropská bezpečnost, je to transregionální fenomén, řekl v pořadu Události, komentáře vrchní ředitel evropské sekce ministerstva zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst. Německý velvyslanec v Česku Andreas Kühne uvedl, že Německo je připraveno převzít v Evropě  vůdčí roli v systému kolektivní bezpečnosti, ale to neznamená, že by něco podnikalo samo bez koordinace s partnery.
24. 5. 2023|

Ukrajinský postup na východě země brzdí rozbahněná pole i zastaralá technika

Na doněcké frontě zatím vojáci stále čekají na nové zbraně ze západu. Země NATO přislíbily například dodávky desítek tanků typu Leopard 2. Některé z těchto strojů už vyrazily na cestu. Až na frontu ale zatím nedoputovaly. Ukrajinští vojáci tam proto dál používají bývalou sovětskou techniku a kromě ruských agresorů bojují i s blátem.
29. 4. 2023|

Mardery, Strykery, Challengery i Leopardy. Na Ukrajinu začaly proudit moderní obrněnce

Po měsících slibů a jednání na Ukrajinu dorazila moderní obrněná technika od západních podporovatelů –⁠ osmnáct tanků Leopard 2 z Německa a čtrnáct britských Challengerů 2. Ukrajinci převzali i německá bojová vozidla pěchoty Marder a americké Strykery. Jde zatím o největší dodávku v rámci slíbené pomoci. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24, v dalších reportážích nabídl také pohled na problematiku systému civilní ochrany nebo na internetový obsah generovaný umělou inteligencí.
2. 4. 2023|

Na Ukrajinu už dorazily německé leopardy i britské challengery

Ukrajina už z Německa získala osmnáct tanků Leopard 2, které Berlín přislíbil Kyjevu před dvěma měsíci. Píše to německý list Der Spiegel, podle kterého již tanky překročily ukrajinskou hranici. Dorazily také britské tanky Challenger 2 a německá bojová vozidla pěchoty Marder, oznámil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Británie se zavázala na Ukrajinu poslat čtrnáct challengerů.
27. 3. 2023|

Ukrajinci si osvojují patrioty rychleji, než se čekalo. Dříve by měli získat i moderní tanky

Výcvik ukrajinských vojáků pro používání obranných systémů Patriot a jejich dodávky společně s kontingentem tanků Abrams na Ukrajinu by měly proběhnout rychleji, než se původně předpokládalo. Zatímco protivzdušná obrana by mohla být připravena k nasazení v příštích týdnech, americké tanky by měla ukrajinská strana obdržet už na podzim, a ne až v příštím roce.
22. 3. 2023|

Česko chce ze Švýcarska koupit Leopardy 2, zaznělo z Bernu

Česko chce od Švýcarska odkoupit blíže neupřesněný počet starších tanků Leopard 2, které jsou v současné době uskladněny v alpské zemi. Podle agentury AFP to řekla švýcarská ministryně obrany Viola Amherdová. Žádné další podrobnosti neuvedla. O odkup zakonzervovaných tanků Leopard 2 z 80. let minulý týden požádalo i Německo. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že informaci nyní nebude komentovat. Ministerstvo obrany deklarovalo, že o odprodeji tanků nejednalo, švýcarskou nabídku by ale přijalo jako ocenění pomoci Ukrajině.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 22:11|

Nikdy neuznáme anexi východní Ukrajiny nebo Krymu, zavázali se představitelé skupiny G7

Vítězství je nevyhnutelné – pokud všichni partneři Kyjeva splní své úkoly, řekl na tiskové konferenci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezitím se skupina velkých světových ekonomik G7 zavázala posílit diplomatickou, finanční a vojenskou pomoc Ukrajině. Kyjev dříve během pátku navštívil polský premiér Mateusz Morawiecki, jeho země již odeslala první čtyři moderní tanky Leopard 2. Ruská policie zatkla desítky lidí protestujících proti válce. Přinášíme přehled mezinárodních reakcí na výročí začátku velké ruské invaze na Ukrajinu.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 22:29|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

V Mnichově začíná třídenní bezpečnostní konference, tématem bude Ukrajina

Americké viceprezidentce Kamale Harrisové se plní diář schůzkami, které během bezpečnostní konference v Mnichově absolvuje. V pátek se schází separátně s francouzským prezidentem, britským premiérem, německým kancléřem a dalšími evropskými lídry. Jednáním prestižního fóra má jednoznačně dominovat pomoc Ukrajině a určení bodu, kam ještě může Západ zajít a přitom se přímo nezapojit do války.
17. 2. 2023|

Peníze utratíme smysluplně, řekla Černochová k armádním zakázkám. Opozice bude nákupy kontrolovat, ujistil Růžička

Poslanci ve středu v úvodním kole podpořili vládní novelu, která Česko zavazuje vynakládat každoročně na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu. Po definitivním schválení předlohy by mohly příjmy obrany v roce 2024 vzrůst zhruba o dvacet miliard. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní resort připravuje velké strategické projekty, jde zejména o pořízení nových tanků nebo stíhaček. Opoziční hnutí ANO s navýšením rozpočtu na obranu souhlasí, nákupy techniky ale hodlá důkladně sledovat, dodal jeho poslanec a  místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička. O modernizaci armády spolu debatovali v Událostech, komentářích.
10. 2. 2023|

Kyjev vyhlíží dodávky tanků. Některé země zvažují, že jich pošlou méně, než slíbily

První z těžkých tanků Leopard 2 německé výroby už je na cestě na Ukrajinu. Kanadské válečné letectvo ho vyložilo v Polsku. Ukrajina odhaduje, že by během následujících měsíců měla od dvanáctky zemí dostat až 140 moderních obrněnců, většinou právě Leopardů. „Tanky budou naší železnou pěstí,“ prohlásil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Některé země jako Španělsko a Nizozemsko však zvažují, zda naplní původně slíbené počty. Na širší podporu tlačí německý kancléř Olaf Scholz.
6. 2. 2023|

Ukrajina dostane peníze zabavené v USA Rusovi i portugalské tanky. Oděsa zůstala bez proudu

Jihoukrajinskou Oděsu postihl velký výpadek elektřiny v důsledku ruského ostřelování. Na sanaci velkých škod způsobených ruskou agresí poprvé zamíří peníze zabavené Američany Rusům pod sankcemi. Ukrajina dostala i další slib vojenské pomoci, konkrétně neupřesněný počet tanků Leopard 2 z Portugalska. Kromě toho se také uskutečnila výměna válečných zajatců.
4. 2. 2023|

Rheinmetall může vyrábět pro Ukrajinu ve velkém. Chce ale více peněz od německé vlády

Německý kancléř Olaf Scholz varoval před závody ve zbrojení při koordinované mezinárodní pomoci Ukrajině. Prohlásil to poté, co Kyjev nově požádal o dodávku stíhacích letounů. Tu Berlín zatím nezvažuje. Podobně před tím odmítal dodání teď už slíbených tanků Leopard. Němečtí zbrojaři ale jasně signalizují, že jsou schopní uspokojit i nejnáročnější zakázky, pokud na ně vláda vyčlení příslušné prostředky.
31. 1. 2023|

Masivní ruský raketový útok na Ukrajinu si vyžádal nejméně 11 mrtvých

Ukrajina ve čtvrtek hlásí další velký vzdušný ruský útok na své území. Server RBK-Ukrajina s odvoláním na záchranáře píše, že si vyžádal nejméně jedenáct mrtvých a stejný počet raněných. Rakety dopadaly například ve Vinnycké, Kyjevské nebo Oděské oblasti. Svědkyní ostřelování Oděsy byla i francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonnaová, která do města zamířila na neohlášenou návštěvu.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 16:00|

Leopardy 2 jsou modernější než T-72, zlomové ale budou jen ve velkých počtech

Leopard 2, který se po německém souhlasu dostane na ukrajinské bojiště, je jedním z nejrozšířenějších tanků světa. Využívá ho 21 armád, nově i ta česká, i když ta má zatím jen jeden kus. Vyrobilo se jich ale zhruba 3600. Od tanků sovětské provenience se liší zejména tím, že je výrazně bezpečnější pro posádku.
26. 1. 2023|

USA dodají Ukrajině 31 tanků Abrams, Německo pošle čtrnáct leopardů a dá i souhlas dalším zemím

Spojené státy dodají Ukrajině 31 tanků M1 Abrams, oznámil americký prezident Joe Biden. Německo souhlasilo s dodáním německých tanků Leopard 2, přičemž v prvním kroku poskytne Ukrajině čtrnáct tanků Leopard 2A6 a povolí jejich reexport z dalších zemí. Na žádost kancléře Olafa Scholze o tom rozhodla spolková vláda. Polsko, Finsko, Norsko, Španělsko nebo Nizozemsko už oznámily dodávky ze své výzbroje.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 22:07|

Spiegel: Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2. Povolí to i svým spojencům

Německo pošle Ukrajině tanky Leopard 2 a povolí to i spojencům, jako je Polsko, uvedl server zpravodajského magazínu Spiegel. Kancléř Olaf Scholz, který to dlouho odmítal, se ke kroku podle serveru odhodlal po měsících zvyšujícího se tlaku ze strany koaličních partnerů i zahraničních spojenců a konzultacích se Spojenými státy. Země jako Polsko povolení Berlína k vývozu leopardů potřebují, protože jsou to tanky německé výroby. Očekávaný krok už uvítal Kyjev i německá opozice. Moderní tanky typu Challenger 2 chce Kyjevu poskytnout také Británie.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 20:57|

Premiér Fiala jednal s kancléřem Scholzem o možnosti zásobování plynem z německých terminálů

Český premiér Petr Fiala (ODS) jednal v úterý v Berlíně s německým kancléřem Olafem Scholzem o obranné a energetické spolupráci. Česko by rádo získalo podíl v terminálu LNG v Lubminu na pobřeží Baltu, plyn by odtud mohlo mít již pro nadcházející zimu, řekl Fiala. Tanky Leopard 2, které Česko dostane od Německa jako náhradu za stroje, jež poslalo na Ukrajinu, česká armáda potřebuje k zajištění obranyschopnosti země, dodal. Agentura Bloomberg a magazín Spiegel uvedly, že Německo tento týden povolí Polsku poskytnout tyto tanky Ukrajině a pošle i své tanky. Další média pak píšou o vyslání amerických tanků M1 Abrams.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 18:56|