Ukrajinský postup na východě země brzdí rozbahněná pole i zastaralá technika

Horizont ČT24: Vojenská technika na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Na doněcké frontě zatím vojáci stále čekají na nové zbraně ze západu. Země NATO přislíbily například dodávky desítek tanků typu Leopard 2. Některé z těchto strojů už vyrazily na cestu. Až na frontu ale zatím nedoputovaly. Ukrajinští vojáci tam proto dál používají bývalou sovětskou techniku a kromě ruských agresorů bojují i s blátem.

„V takovém blátě daleko nedojedete,“ ukázal dělostřelec Vadim na tank, kterému ukrajinští vojáci přeznívají Viking. „Možnosti jsou velmi omezené. Nedá se vjet do polí. Pracujeme hlavně na silnici, na asfaltu,“ doplnil Vadim.

I počasí a rozblácená pole jsou jedním z důvodů, proč se čeká s ukrajinskou protiofenzivou, na které se má Západ podílet dodávkami moderních zbraní. Zatím se vojáci na frontě musí spokojit se zastaralou výbavou sovětské výroby.

„Naším cílem je domek, ve kterém se má ukrývat nepřátelská pěchota,“ vysvětlil poručík „Dnister“ z 59. motorizované brigády, ke které patří i Vadim. Vypálena je pouze jedna raketa. Frontové vojáky totiž trápí i nedostatek munice a musí s ní šetřit. A zatímco čekají na další vybavení, jsou nuceni opravovat naprosto všechno, co se pokazí, včetně všech tanků, které Rusové nechávají opuštěné na bojištích.

„Obě strany jsou na tom přibližně stejně, i když Rusové mají větší zásoby té starší, sovětské munice, možná ještě z doby padesátých a šedesátých let. Tam se dostávají oproti Ukrajincům do určité výhody. Ukrajina má poměrně moderní munici, dnes již ze Západu,“ řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky generál Jiří Šedivý v pořadu Horizont ČT24.

Ukrajinci čekají na Leopardy

„Bojujeme s tímto starým sovětským šrotem. Ta součástka, kterou teď opravují, pochází od největšího dodavatele sovětské výzbroje ukrajinské armádě. A tím je Ruská federace,“ žertoval poručík Dymytro. Podle nezávislých západních zdrojů přišli Rusové od začátku války už skoro o dva tisíce tanků. Část z nich končí v dílnách a potom se obrací hlavněmi proti svým bývalým uživatelům.

„Toto je T-62, sedmdesátiletý dědeček, kterého jsme vzali Rusům. Zatímco pořád čekáme, než nám západní partneři dodají skutečné Leopardy, používáme tohoto Leoparda, kterému láskyplně říkáme Leopold,“ řekl Dymytro z 59. motorizované brigády.

V pravých Leopardech už někteří ukrajinští vojáci seděli, ovšem v drtivé většině případů nikoli na bojišti. Čtyřicet z nich se zacvičovalo třeba ve Španělsku. Podle jejich školitelů jim stačil měsíc na to, aby se stroje naučili ovládat.

„I když jsou to velmi odlišné tanky, celá řada systémů odpovídá tomu, co dobře znají, což věci výrazně zjednodušilo,“ přiblížil poručík Contreras ze španělského výcvikového týmu. Šest španělských Leopardů už minulý týden opustilo přístav Santander. Kdy dorazí na východní ukrajinskou frontu, bude zřejmě záležet i na tom, kdy v manévrech přestane bránit blátivý terén.

Západní zbraně již měly být na Ukrajině, míní Šedivý

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek prohlásil, že Ukrajina dostala osmadevadesát procent Západem slíbených obrněných vozidel a tanků. Tyto dodávky jsou podle generála Jiřího Šedivého důležité z morálního hlediska. Ovšem z hlediska celkových počtů to není tolik důležité, protože „Ukrajinci potřebují stovky tanků“.

„Řada z těch zbraní, o kterých generální tajemník mluvil, je teprve na cestě na Ukrajinu, což je poměrně pozdě. Pokud by se měly zapojit do této ofenzivy, tak si myslím, že měly být už dávno na Ukrajině,“ řekl generál ve výslužbě Šedivý.

Ukrajinci je již měli mít ve svých bojových sestavách, aby byly připravené na zahájení protiofenzivy, doplnil generál. Politické debaty podle něj zdržují realizaci dodávek, což není ku prospěchu věci. „Celkově by měla Evropská unie a Severoatlantická aliance v tomto směru zrychlit,“ prohlásil Šedivý.