Berlín je připraven převzít vůdčí roli v evropské bezpečnosti, řekl velvyslanec Kühne

Kühne a Kurfürst hovořili o evropské bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Bezpečnost je nedělitelná komodita, neexistuje něco jako jenom středoevropská nebo evropská bezpečnost, je to transregionální fenomén, řekl v pořadu Události, komentáře vrchní ředitel evropské sekce ministerstva zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst. Německý velvyslanec v Česku Andreas Kühne uvedl, že Německo je připraveno převzít v Evropě  vůdčí roli v systému kolektivní bezpečnosti, ale to neznamená, že by něco podnikalo samo bez koordinace s partnery.

Německý velvyslanec zdůraznil nezbytnost strategického dialogu o bezpečnostních otázkách, který vede Berlín se svými partnery. „Ano, můžeme přebírat stále více odpovědnosti, ale musíme s ní lépe zacházet.“

Uvedl, že když bude Německo vydávat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu, brzy bude mít nejlépe vyzbrojenou armádu v Evropě. „My jako Německo musíme být v tomto ohledu velice opatrní,  musíme k tomu přistupovat pomalu a obezřetně.“

Evropa musí mít své kapacity a zvyšovat je, řekl Kurfürst

Vrchní ředitel Kurfürst zdůraznil význam toho, že máme v Američanech silného spojence podle článku 5 NATO, spojence, který má velké kapacity, včetně jaderných.

Řekl, že oddělování evropské bezpečnosti je slepá ulička. Dodal však, že Evropané by měli mít schopnosti a kapacity a měli by je zvyšovat.  

Německo je jako velký tanker, proto je rozhodování těžší, uvedl Kühne

Kühne připustil, že na začátku války na Ukrajině potřebovalo Německo ke svému rozhodování příliš mnoho času. Doplnil však, že už 27. února přednesl kancléř Olaf Scholz projev o epochální změně, ke které došlo, a o nutnosti vynakládat více peněz na obranu, aby Německo dokázalo Evropu ochránit.

Obrazně přirovnal Německo k velkému těžkému tankeru šestnácti spolkových zemí, kdy se všichni musí rozhodnout a procesy pak trvají déle. Na druhé straně zmínil vybudování LNG terminálů během tří měsíců i to, že nyní je Berlín druhým největším dárcem zbraní Ukrajině.

Kurfürst informoval o nedávné česko-německé diskusi, kdy se řešila strategická témata, včetně vojenské bezpečnosti. Například o dodávkách německých tanků Leopard 2 za české tanky dodané Ukrajině, posílení vojenských kapacit na Slovensku, spolupráci v protiletadlové obraně i o dalších perspektivách v dozbrojování. 

Hovořil rovněž o energetické bezpečnosti Česka. Například o zkapacitnění ropovodu z Terstu. „Je to obrovský krok pro ČR k posílení energetické bezpečnosti.“ Česko také jednalo o svém přístupu k terminálům LNG v Německu či v Nizozemsku, doplnil.