TÉMA

Ropovod

Podíl ruské ropy na dovozu do Česka loni mírně stoupl. Mero chystá rozšíření TAL

Podíl ropy z ruského ropovodu Družba loni na celkovém dovozu do Česka činil 58 procent, meziročně je to nárůst asi o dva procentní body. Zbylá část byla tvořena dodávkami z německého ropovodu IKL, který navazuje na italský TAL. Celkově loni do Česka přiteklo 7,4 milionu tun ropy, což je zhruba stejné číslo jako o rok dříve, informoval generální ředitel státní společnosti Mero Jaroslav Pantůček. Podnik v současnosti připravuje rozšíření ropovodu TAL, po jehož dokončení by se měla Česká republika stát nezávislou na ruské ropě.
11. 4. 2024|

Berlín je připraven převzít vůdčí roli v evropské bezpečnosti, řekl velvyslanec Kühne

Bezpečnost je nedělitelná komodita, neexistuje něco jako jenom středoevropská nebo evropská bezpečnost, je to transregionální fenomén, řekl v pořadu Události, komentáře vrchní ředitel evropské sekce ministerstva zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst. Německý velvyslanec v Česku Andreas Kühne uvedl, že Německo je připraveno převzít v Evropě  vůdčí roli v systému kolektivní bezpečnosti, ale to neznamená, že by něco podnikalo samo bez koordinace s partnery.
24. 5. 2023|

Česká firma Mero pomůže rozšířit italský ropovod TAL, oznámil Fiala po setkání s Meloniovou

Česká společnost Mero, vlastněná státem, která se stará o dodávky ropy do Česka, se dohodla s italskými akcionáři na rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Premiér Petr Fiala (ODS) to ve středu oznámil po jednání se svou italskou kolegyní Giorgiou Meloniovou. Jednali také o bilaterálních vztazích, evropských tématech či spolupráci v energetice a nových technologiích. Meloniovou večer přivítá také prezident Petr Pavel na Pražském hradě.
10. 5. 2023Aktualizováno10. 5. 2023, 18:55|

Rusko přestalo dodávat Družbou ropu do Polska, do Česka proudí dál

Rusko přestalo dodávat ropu severní větví ropovodu Družba, která vede do Polska. Na Twitteru o tom v sobotu odpoledne informoval šéf rafinérské společnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Podle něj to dodávky zákazníkům neovlivní, protože Polsko získávalo v poslední době z Ruska pouze desetinu své spotřeby surové ropy a dodávky nahradí z jiných zdrojů. Do Česka přeprava ropy ropovodem Družba probíhá podle plánu standardním způsobem, řekla mluvčí společnosti MERO Barbora Putzová.
25. 2. 2023Aktualizováno25. 2. 2023, 20:00|

Česko bude podle Fialy do roku 2025 nezávislé na ropovodu Družba. TAL se rozšíří

Česká republika bude moci být nejpozději od roku 2025 úplně nezávislá na ruském ropovodu Družba. Nejvyšší orgán konsorcia TAL ve středu při zasedání v Rakousku schválil projekt rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Na tiskové konferenci po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS).
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 17:04|

Dodávky ropovodem Družba měly krátký výpadek. V Česku se neprojevil

Dodávky ruské ropy z Ukrajiny na Slovensko ve čtvrtek přerušil výpadek elektrického proudu. Česka se problémy nedotkly, čerpalo zásoby ze Slovenska, uvedla Barbora Putzová ze společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba. Provoz se podařilo obnovit během čtvrtka.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 16:49|

Bělorusko žádá ruskou firmu Transněfť o zvýšení poplatku za tranzit ropy

Bělorusko žádá zvýšení poplatku za tranzit ropy od ledna o 39 procent. Odůvodňuje to očekáváním, že objem ropy v běloruské části přepravního systému klesne o polovinu. S odvoláním na Igora Ďomina, mluvčího ruské společnosti Transněfť, o tom v úterý informovala ruská agentura TASS.
22. 11. 2022|

Severní větev ropovodu Družba je v provozu. Vyšetřování poruchy pokračuje

Severní větev ropovodu Družba, která byla tento týden poškozena, je znovu plně v provozu, uvedl polský provozovatel ropovodů PERN na svých internetových stránkách. Vyšetřování poruchy nadále pokračuje, společnost ale už dříve uvedla, že šlo pravděpodobně o únavu materiálu.
15. 10. 2022|

Z Družby v Polsku unikala ropa. Provozovatel vyloučil sabotáž

Polský provozovatel ropovodu PERN oznámil, že v úterý večer zjistil únik v jednom potrubí ropovodu Družba, kterým proudí ropa z Ruska do Evropy. Byl detekován zhruba sedmdesát kilometrů od města Plock ve středním Polsku. Přestože ropa proudí potrubím dál, rafinerie ve Schwedtu na východě Německa zaznamenala sníženou kapacitu dodávek. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do Česka, je podle společnosti v pořádku. Podle prvotního ohledání škody provozovatelem se nejedná o sabotáž, informovala agentura Reuters.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 23:47|

Kazachstán obezřetně balancuje. Snaží se mírnit dopady ruské agrese, přímé kritice Moskvy se ale vyhýbá

Letošní ruská plnohodnotná pozemní invaze na Ukrajinu dostala do složité situace některé dosavadní partnery Moskvy. Platí to i pro středoasijské státy, zejména pro Kazachstán, tamního nejbližšího ruského spojence. Kazašský režim podnikl od února řadu kroků, které překvapily svou razancí a protiruským vyzněním. Jakkoliv se Nur-Sultan snaží o posílení vztahů se Západem či Čínou, spíše než o radikální odklon od Moskvy jde o pokračování pro něj typické multivektorové zahraniční politiky a úsilí minimalizovat negativní dopady ruské agrese a západních sankcí. Napětí mezi Nur-Sultanem a Moskvou nicméně může postupně růst.
30. 8. 2022|

30 let zpět: Česko potřebuje nový ropovod

Válka na Ukrajině vynesla do popředí závislost evropských zemí na ruské ropě. Tato otázka se však u nás řešila už před více než 30 lety. Tehdejší ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý v létě 1992 informoval, že Česko právě kvůli závislosti na černém zlatu z Ruska potřebuje postavit nový ropovod z německého Ingolstadtu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 8. 2022|

Dodávky ropy do Česka ropovodem Družba jsou po osmi dnech obnoveny

Tranzit ropy do České republiky ropovodem Družba byl v pátek ve 20:00 obnoven, sdělila společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu, a firma Unipetrol, která ropu v Česku zpracovává. Dodávky strategické suroviny z Ruska do střední Evropy byly přerušeny od 4. srpna kvůli problému s ruskými platbami za přepravu ropy přes Ukrajinu.
12. 8. 2022Aktualizováno12. 8. 2022, 20:45|

Dodávky ropy Družbou do Česka se podle provozovatele obnoví v pátek nebo v sobotu

Jižní větví ropovodu Družba by měla začít téct ropa do Česka v pátek, nejpozději v sobotu. Řekl to Jaroslav Pantůček, předseda představenstva společnosti Mero, která je vlastníkem a provozovatelem tuzemské části potrubí. Ropa už podle Pantůčka teče na Slovensko i do Maďarska. Česká republika má aktuálně i bez dodávek ropovodem Družba dostatek ropy, a to až na tři měsíce.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 20:08|

Na Slovensko a do Maďarska už Družbou ropa teče, do Česka ne. Podle Síkely není výkon rafinerií omezen

Dodávky ropy ropovodem Družba do Česka jsou podle společnosti Mero nadále prerušeny a slovenský přepravce ropy Transpetrol avizoval, že obnoveny nebudou. Ruská společnost Transněfť přitom už obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu poté, co slovenská rafinerie Slovnaft po souhlasu Kyjeva a Moskvy zaplatila tranzitní poplatky. Obnovení dodávek potvrdilo Slovensko. Výpadek dodávek ropy nijak neomezuje výkon českých rafinerií, ujistil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 17:50|

Jižní větví Družby neteče ropa, týká se to i Česka

Jižní část ropovodu Družba nepracuje. Potrubí je podle zdrojů agentury Reuters odstavené od začátku srpna. Zastavení tranzitu potvrdila bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol. Ropovod přivádí ruskou surovinu do Maďarska, na Slovensko a do Česka. Důvodem přerušení je podle Reuters problém s platbou tranzitních poplatků mezi Ukrajinou a Ruskem. Tranzitu ropy v severní části Družby se spor netýká.
9. 8. 2022Aktualizováno9. 8. 2022, 22:39|

Ropovod Družba v Rusku se prý stal terčem útoku. Zahřměly tři výbuchy

V Brjanské oblasti na západě Ruska se kdosi pokusil vyhodit do povětří část ropovodu Družba, který přepravuje ruskou ropu do Evropy. O sobotním útoku v neděli informoval server Meduza s odvoláním na informační kanál Baza v aplikaci Telegram. Ropovod nicméně poškozen nebyl, ropa neunikla. Podle společnosti Transněfť Družba funguje normálně.
12. 6. 2022|

Ropovod TAL může ihned navýšit dodávky až o šest milionů tun, oznámil italský provozovatel

Transalpinský ropovod (TAL), který z Terstu zásobuje ropou rafinerie v Česku, Rakousku či Německu, může téměř okamžitě navýšit své dodávky o pět až šest milionů tun ropy ročně. Sdělila to společnost SIAT-TAL, která provozuje ropovod na italském území. Již dříve společnost uvedla, že dodávky do České republiky může zdvojnásobit. Zvýšení dodávek si zatím nevyžádá technické úpravy a dodatečné investice do ropovodu.
9. 5. 2022|

Evropská komise navrhuje pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024

Evropská komise ve snaze přesvědčit státy ke schválení šestého sankčního balíčku vůči Rusku navrhla pro Česko výjimku z embarga na ruskou ropu do poloviny roku 2024. Pro Maďarsko a Slovensko pak až do konce stejného roku. Maďarský premiér Viktor Orbán ale předtím prohlásil, že nemůže plánované sankce podpořit, protože by podle něj poškodily maďarskou ekonomiku. V Bruselu o podobě sankcí v pátek jednali diplomaté členských zemí, k dohodě ale dosud nedošlo a jednání bude pokračovat o víkendu. Německo dodá Ukrajině podle ministryně obrany Christine Lambrechtové sedm samohybných houfnic.
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 22:41|

Tohle Rusko nečekalo, ropa je jeho zásadní zdroj příjmů, komentuje Bartuška unijní embargo

Státy Evropské unie by měly podle plánů Evropské komise do konce roku uvalit embargo na ruskou ropu. Některé země včetně Česka sice požadují přechodné období, dokud si nezajistí náhradu, podle zvláštního velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky je pro Rusko ale navrhovaná sankce i tak nepříjemným překvapením. Pro Moskvu je totiž ropa zásadním zdrojem příjmů a Západ ukazuje nečekanou jednotu, poznamenal v Interview ČT24.
5. 5. 2022|

Prasklý kalifornský ropovod je podle úřadů posunutý o desítky metrů

Ropnou havárii u jižních břehů Kalifornie způsobilo prasklé potrubí, které bylo ze své původní polohy na dně oceánu posunuto o desítky metrů. Podle agentury AP to oznámily místní úřady. Zjištění podporuje dosud nepotvrzenou teorii, že ropovod poničila lodní kotva.
6. 10. 2021|

USA oznámily dohodu s Německem ohledně plynovodu Nord Stream 2

Spojené státy a Německo dosáhly dohody, která umožní dokončení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 pro přepravu ruského zemního plynu do Evropy bez uvalení dalších amerických sankcí. Obě země se nicméně v rámci dohody zavázaly, že uvalí na Rusko sankce v případě, že Moskva plynovod využije jako politickou zbraň. Oznámila to podle agentury AP náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.
21. 7. 2021Aktualizováno21. 7. 2021, 21:22|

30 let zpět: Ministr Dlouhý nařkl slovenskou vládu z populismu

Představitelé národních vlád a vlády federální se shodli na podobě rozpočtů, ve všech třech případech přebytkových. Ve sporné otázce dělení či nedělení tranzitního plynovodu a ropovodu však k dohodě nedošlo, což federálního ministra hospodářství Vladimíra Dlouhého přimělo k ostrým výrokům na adresu slovenské vlády.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
28. 11. 2020|

Potrubí muselo ustoupit těžbě. Dělníci přesouvali ropovod Družba pět let, počasí i terénu navzdory

Kvůli postupující těžbě se musel přesunout ropovod Družba a s ním další desítka nejdůležitějších potrubí v Česku. Mimořádně komplikovaná přeložka je podle stavařů evropským unikátem, nedaleko dolu Vršany na Mostecku ji dělníci prováděli pět let. Práce jim komplikovalo počasí, terén i načasování odstávek.
27. 8. 2020|

V části Družby byla opět kontaminovaná ropa, do Česka teče zatím čistá surovina

V části ropovodu Družba vedoucí z Běloruska do Polska byla ve středu zjištěna nová kontaminace ropy organickými chloridy. Oznámil to podle zpravodajského serveru RBC ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Dodávky suroviny byly v tomto úseku ve středu večer přerušeny, k jejich obnovení došlo ve čtvrtek ráno, píše RBC.
20. 6. 2019Aktualizováno20. 6. 2019, 16:47|