Francie poskytne Ukrajině dalekonosné rakety, Německo pošle další tanky či bojová vozidla

Paříž poskytne Ukrajině dalekonosné rakety s plochou dráhou letu SCALP, oznámil podle agentur AFP a Reuters na summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu francouzský prezident Emmanuel Macron. SCALP je francouzské označení pro rakety Storm Shadow s dosahem přes 250 kilometrů, které už ukrajinská armáda obdržela od Velké Británie a používá je. Německé ministerstvo obrany oznámilo, že Berlín dodá Ruskem napadené zemi zbraně, munici a vojenské vybavení za téměř 700 milionů eur (16,7 miliardy korun). V balíku bude 25 tanků Leopard nebo dvě odpalovací zařízení systému Patriot.

„Rozhodli jsme se Ukrajině dodat nové rakety schopné hloubkových úderů. Dnes je, myslím, důležité Ukrajině vyslat zprávu o podpoře a jednotě NATO,“ řekl v úterý podle AFP Macron.

První rakety SCALP už byly doručeny na Ukrajinu ve chvíli, kdy Macron dodávku oznamoval, sdělil agentuře AFP zdroj z armády.

Rakety ponesou podle armádního zdroje agentury Reuters jen „nezápadní“ letadla. Kyjev také ujistil Paříž, že střely použije jen v mezích mezinárodně uznávaných hranic Ukrajiny. Francie poskytnutí raket nepovažuje za eskalaci konfliktu, neboť Rusko používá rakety s výrazně delším doletem, dodal zdroj.

Střely Storm Shadow se obvykle odpalují ze vzduchu a díky technologii stealth jsou těžko zachytitelné radarem. Svým dosahem 250 kilometrů se takřka vyrovnají americkým taktickým balistickým střelbám ATACMS s dosahem 297 kilometrů, o něž Ukrajina Spojené státy neúspěšně žádá.

Západní představitelé v minulosti uváděli, že k dodání zbraní schopných úderů daleko za frontovou linií se váže slib, že Ukrajina je nepoužije k útokům na ruské území.

Německo poskytne další leopardy a mardery

Nové dodávky zbraní napadené zemi oznámilo také Německo. Ukrajinské jednotky obdrží od bundeswehru čtyřicet bojových vozidel pěchoty Marder, 25 tanků Leopard 1A5, pět vyprošťovacích tanků Bergepanzer 2 a také dvě odpalovací zařízení pro systémy protivzdušné obrany Patriot.

V balíčku bude podle agentury DPA také dvacet tisíc kusů dělostřelecké munice, pět tisíc dýmovnic, průzkumné drony nebo zdravotnické potřeby, včetně vybavení pro polní nemocnice.

Berlín je sice zdrženlivý ke členství Ukrajiny v NATO, ale po Spojených státech je nejštědřejším přispěvatelem na ukrajinskou obranu proti ruské agresi, napsala agentura AFP. Od začátku ruské plnohodnotné pozemní invaze loni v únoru do konce letošního června Německo oficiálně schválilo dodávky zbraní pro Ukrajinu v hodnotě 3,9 miliardy eur (93 miliard korun).