Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Den pozemního vojska Bahna 2023 (zdroj: ČT24)

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.

Přítomnost zahraničních armád v posledních letech přerušily restrikce spojené s pandemií koronaviru. Rakouská armáda přivezla ukázat nový obrněný transportér Pandur EVO, slovenská armáda nabídla samohybnou houfnici Zuzana, polští vojáci bojové vozidlo Rosomak nebo samohybný minomet Rak a německý Bundeswehr předvedl bojové vozidlo Puma.

Novinkou na Bahnech je letos vystavený bojový tank Leopard 2A4 nebo mobilní rušič Starkom. „Leopardy získala naše armáda na základě naší pomoci Ukrajině, kdy se Spolková republika Německo už v loňském roce rozhodla, že nám věnuje 15 strojů. První leopard přijel těsně před Štědrým večerem v prosinci 2022. Už jich je tady u nás pět,“ řekla novinářům ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vojáci už na nich zahájili výcvik.

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky čeká teď Česko velká modernizační vlna techniky. „Armáda bude mít poprvé v novodobé historii předvídatelný rozpočet. Předvídatelnost je pro nás stejně důležitá jako ta výše, protože bez toho se nedá dělat obranné plánování,“ zdůraznil. Realizuje se podle něj už řada projektů, což souvisí s nárůstem rozpočtu. Letos jde o nárůst zhruba 50 miliard korun. Největší obměna techniky je naplánovaná podle něj do roku 2030. Týkat se bude téměř celé armády.

Nová technika za tři roky

Novou techniku armády budou moci lidé vidět na Bahnech podle ministryně za tři roky. Aktuálně se vyrábí švédská bojová vozidla CV90. Nákup 246 pásových bojových vozidel pěchoty za 59,7 miliardy korun v květnu schválila vláda. Zakázka bude rekordním armádním nákupem. Česko také nyní jedná s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8.

„Během července bychom měli dostat americké vrtulníky, které jsme jednak koupili před lety a jednak jich i osm zdarma dostáváme od americké vlády. Jsou to vrtulníky Viper a Venom a ty by tu měly být určitě příští rok,“ avizovala Černochová.

Na aktuální akci mohli lidé vidět asi pět set kusů techniky. Zapojilo se pět stovek profesionálních vojáků a dvě stě příslušníků jiných sborů nebo členů historických spolků. Součástí byl přelet vrtulníků a letadel vzdušných sil, včetně gripenů. Diváky zaujaly především dynamické ukázky bojové techniky a schopnosti pozemních sil.