TÉMA

Bojové vozidlo

Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.
24. 6. 2023|

Reportéři ČT: Armáda dává do modernizace miliardy, smlouvy na servis techniky ale chybí

Před dvěma roky česká armáda začala pořizovat stovky nových osobních terénních aut. Přestože jsou pro vojáky hlavním dopravním prostředkem, ministerstvo obrany dodnes nemá uzavřenou smlouvu na jejich servis a opravy. Resort ale nemá vyřešený servis ani u daleko dražší a sofistikovanější techniky – u izraelských radarů MADR za tři a půl miliardy objednaných už v roce 2019, ani u čerstvě podepsaného nákupu švédských bojových vozidel za téměř šedesát miliard korun. Tématu se věnovali Reportéři ČT, konkrétně Ondřej Stratilík.
5. 6. 2023|

Německo obrátilo. Ukrajině pošle bojová vozidla a systém Patriot

Německo poskytne Ukrajině bojová vozidla pěchoty Marder a baterii protivzdušné ochrany Patriot. Ve čtvrtek to po telefonátu s americkým prezidentem Joem Bidenem oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Ve společném prohlášení oba státníci uvádějí, že Spojené státy předají ukrajinské armádě bojová vozidla Bradley. Systém Patriot Američané přislíbili již na konci prosince loňského roku.
5. 1. 2023|

Česko podepsalo memorandum o pořízení švédských bojových vozidel. Převzalo také tank Leopard

Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90. Za pořízení 210 strojů v sedmi modifikacích by armáda měla zaplatit do 51,684 miliardy korun. Cenová nabídka je platná do června příštího roku. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na středečním slavnostním převzetí tanku Leopard darovaného Německem v přáslavických kasárnách.
21. 12. 2022Aktualizováno21. 12. 2022, 18:36|

Obrana chce urychlit nákup bojových vozidel. I kvůli posílení východní hranice NATO

České ministerstvo obrany usiluje o nákup bojových vozidel. Jedním z důvodů je rozhodnutí o masivním posílení východního křídla NATO. Španělsko, kde právě skončil přelomový summit Aliance, je jednou ze zemí, jejíž průmysl by chtěl české armádě pásová bojová vozidla pěchoty dodat. Aby se obchod za více než padesát miliard korun opět rozběhl, oslovila nyní Praha tři firmy.
30. 6. 2022|