Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90. S Německem projedná tanky Leopard

Události: Vláda schválila nákup bojových vozidel CV90 (zdroj: ČT24)

Vláda schválila nákup 246 bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Česko je pořídí formou mezivládní dohody ze Švédska, první stroje armáda dostane v roce 2026. Jde o největší armádní nákup v novodobé historii Česka a o jednu z největších státních zakázek vůbec. Česko také začne jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8. Jednáním o možnosti připojit se k německému tendru vláda pověřila ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), která to uvedla na středeční tiskové konferenci.

Armáda původně chtěla 210 strojů CV90 za 51,7 miliardy korun. Kvůli rostoucím cenám techniky se ale ministerstvo rozhodlo využít opce a pořídit již nyní i dalších 36 kusů. „V současné situaci je armáda, její modernizace a bezpečnost naprostou prioritou. Jsem rád, že se nám tuto prioritu daří naplňovat konkrétními kroky,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). 

Součástí tendru je pořízení také 29 dílenských vozidel nebo náhradních dílů. Švédsko smluvně garantuje, že podíl českých firem na výrobě dosáhne nejméně 40 procent hodnoty zakázky, v opačném případě budou následovat sankce. Výrobce počítá s využitím asi tří desítek českých firem, smlouvy s hlavními dodavateli již podepsal. Podle Fialy  bude zapojení českého průmyslu ještě vyšší.

Po schválení zakázky vládou vrchní ředitel sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Lubor Koudelka podepsal příslušné smlouvy. Uzavřena byla dvoustranná mezivládní smlouva mezi Českem a Švédskem zastoupeným švédskou vládní vyzbrojovací agenturou FMV, která upravuje aspekty civilní i vojenské spolupráce ve vztahu k pořizovaným bojovým vozidlům pěchoty.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Výrobce slibuje vítězství pro český průmysl

Zároveň byla podepsána trojstranná dohoda mezi českým ministerstvem obrany, agenturou FMV a společností BAE Systems Hägglunds AB jako výrobcem vozidel. Předmětem této smlouvy je samotné pořízení vozidel CV90, podotkla Černochová.

„Po těch dlouhých letech je dnešek pro těžkou brigádu velkým dnem, je před námi to, co mohlo být už dávno. První BVP by mohla přijet v roce 2026, do roku 2030 by tady měla být všechna vozidla,“ řekla Černochová. Středeční rozhodování vlády označila za možná nejdůležitější jednání kabinetu Petra Fialy z hlediska obrany v tomto volebním období. 

„Dnešním (středečním) podpisem smlouvy vítáme Českou republiku v rostoucí rodině uživatelů bojových vozidel pěchoty CV90,“ uvedl podle českého ministerstva švédský ministr obrany Pal Jonson. Jde podle něj o vozidlo postavené pro drsné podmínky a náročný terén, které bylo prověřeno v boji. „Zařazení tohoto špičkového, ve Švédsku vyvinutého vozidla do výzbroje povede nejen k posílení české armády, ale i k posílení NATO jako celku,“ doplnil.

Výrobce vozidel CV90 středeční rozhodnutí vlády označil za vítězství pro český průmysl. České firmy z toho budou těžit desítky let, uvedl v reakci výkonný ředitel společnosti BAE Systems Hägglunds Tommy Gustafsson-Rask.  

„Jako devátý člen skupiny uživatelů CV90 bude mít Česká republika a její armáda prospěch z tohoto bojem prověřeného bojového vozidla pěchoty, které disponuje vynikající kombinací mobility, palebné síly, ochrany a potenciálu budoucího rozvoje,“ sdělil.

„Program typicky vypadá tak, že prvních pár vozidel je vyrobeno ve Švédsku, aby vyhověla všem požadavkům. Mezitím se české podniky budou zapracovávat. Pozveme lidi do Švédska, aby se vyškolili. Jde zejména o podvozek a exkalibur, což je jeden ze systémů, potom o simulátory a další systémy,“ upřesnil Gustafsson-Rask. 

Prezident BAE Systems k nákupu bojových vozidel pěchoty (zdroj: ČT24)

Opoziční ANO s nákupem souhlasí, kritizuje však způsob, jakým o něm vláda informuje. „Je to vrchol arogance moci, kterého jsme teď momentálně svědky. Na jedné straně vláda škrtá a na druhé straně největší investice do obrany nezdůvodňuje a neinformuje nejen opoziční poslance výboru pro obranu, ale taktéž občany,“ okomentoval předseda sněmovního výboru pro obranu Lubomír Metnar. 

Nová vozidla nahradí BVP-2

Nová vozidla nahradí zastaralé stroje BVP-2, které armáda používá již přes tři dekády. Československo je vyrábělo na konci osmdesátých let v licenci podle sovětského vzoru a také podle sovětské vojenské doktríny. Vozidlo má třicetimilimetrový kanon, kulomet i protitankové řízené střely.

Předností vozidel BVP-2 je nízký profil, hmotnost i průchod terénem, naopak slabinou je ochrana posádky a malý prostor uvnitř. Vozidlům navíc úplně chybí datové přenosy. „Ztráta techniky nebo vojáka v tehdejší době velení nebolela. Způsob vedení současného boje je trochu jiný,“ podotkl brigádní generál Zdeněk Mikula.

Pásové vozidlo CV90 švédské společnosti BAE Systems má místo pro tříčlennou posádku a přepravu osmi vojáků. Stejně jako to dosavadní má třicetimilimetrový kanon, ale i kvůli mohutnějšímu pancéřování je více než dvakrát těžší. Armáda si řekla o 246 kusů v sedmi verzích, včetně velitelské, průzkumné nebo zdravotnické.

Nová vozidla dostane přednostně 74. mechanizovaný prapor z Bučovic.   

Nákup tanků Leopard

Kabinet ve středu rovněž pověřil Černochovou k jednáním o možnosti připojit se k nákupu tanků Leopard v nové verzi 2A8, který plánuje Německo. Česko bude s Německem jednat o nákupu asi sedmi desítek tanků, hodnota tendru bude řádově desítky miliard korun. Dodány by mohly být do konce dekády, nastínil plukovník Ján Kerdík, ředitel odboru rozvoje pozemních sil. 

Česká armáda v současné době využívá modernizované tanky T-72M4CZ. Ze skladů v uplynulých měsících poskytla několik desítek kusů starší verze T-72 Ukrajině. Za tuto pomoc obdrží od Německa čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel, dosud do Česka dorazily tři stroje.

„Už při svém nástupu do funkce jsem jasně řekla, že těžká brigáda patří mezi mé priority. V případě Leopardů jde o tanky, které kombinují to nejlepší z předchozích verzí 2A4, 2A5, 2A6 a 2A7 prověřených bojem a patří jednoznačně k technologické špičce,“ sdělila Černochová. „Věřím, že jednání s Německem povedou k úspěchu a naši vojáci získají moderní techniku, kterou si zaslouží a která přispěje k celkové obranyschopnosti naší vlasti,“ doplnila.

Ministerstvo obrany nyní oficiálně osloví zástupce německého ministerstva s žádostí o zahájení jednání o podmínkách, za nichž by se Česko mohlo připojit k nákupu, který Němci plánují. Z dostupných informací podle ministerstva obrany vyplývá, že o podobném postupu uvažují další členské státy NATO.

Větší objednávka by podle úřadu vedla k nižší ceně, zkrácení dodacích lhůt a zajištění dostatečné logistické podpory. Výrobce, firma KMW, by mohl zvýšit své výrobní kapacity, a urychlit tak výrobu. Tanky jednotlivých evropských zemí by se lišily pouze komunikační technikou, jinak by byly stejné.