Posloužily jako impuls, teď stojí životy. Francouzské lehké tanky se do zákopové války nehodí

V bojích s Rusy na Ukrajině zemřela čtyřčlenná posádka lehkého tanku francouzské výroby poté, co střepiny z dělostřeleckého granátu prorazily tenký pancíř, tvrdí ukrajinský velitel, jehož cituje Kyiv Post a další média. Obrněná vozidla AMX-10 RC jsou určená primárně pro ozbrojený průzkum a útoky na nepřátelské tanky. Na frontové linii jsou však nepraktická a jejich využití vojáky spíše ohrožuje, míní velitel. Kyjev v lednu vyjádřil Paříži za příslib AMX-10 RC vděčnost, neboť se jednalo o významný impuls pro další západní dodávky těžkých zbraní včetně klíčových německých bojových tanků Leopard.

Podle některých pozorovatelů je otázkou, zda lze vůbec lehké francouzské stroje umístit do kategorie tanků. Podle Business Insideru se jedná o obrněná průzkumná vozidla, která mají za úkol útočit na nepřátelské tanky, a nikoli tanky samotné, které mají obvykle hlavní děla velké ráže, odolné pancéřování a pásy.

Poslední zprávy obavy z důsledků využití AMX-10 RC na ukrajinských bojištích spíše potvrzují, všímá si Kyiv Post. „Bohužel došlo k jednomu případu, kdy (čtyřčlenná) posádka zemřela ve vozidle. Došlo k dělostřeleckému ostřelování a granát explodoval poblíž vozidla, úlomky prorazily pancíř a sada munice explodovala,“ cituje britský Telegraph čtyřiatřicetiletého velitele praporu ze 37. brigády námořní pěchoty, který si říká Spartanec.

Problémový hliníkový pancíř

Podle vyjádření francouzského ministerstva obrany jsou bojová obrněná vozidla AMX-10 RC určená k ochraně před palbou lehké pěchoty. „Zbraně jsou dobré, pozorovací zařízení jsou velmi dobrá. Ale bohužel je tam tenké pancéřování a je nepraktické je používat v první linii (útoku),“ konstatoval Spartanec s tím, že lehké tanky mají rovněž potíže s převodovkami, zřejmě kvůli pohybu po polních cestách.

„Vyslat vozidla (AMX-10) (do boje), aby byla zničena, považuji za nepraktické a zbytečné, je to především riziko pro posádku,“ míní ukrajinský velitel.

Francouzská vozidla jsou podle něj ve srovnání s podpůrnými obrněnými vozidly Husky z Velké Británie nebo terénními vozy Oshkosh z USA pro boj na Ukrajině nevhodná, i když zmíněné stroje nemají takovou palebnou sílu jako AMX-10. Husky a Oshkosh ale podle velitele úspěšně čelí jak dělostřeleckým granátům, tak i RPG či protitankovým minám.

Francouzský lehký tank AMX-10 RC na společném německo-francouzském cvičení v roce 2013
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

AMX-10 RC byl vyvinut na počátku 70. let 20. století společnostmi Giat a Renault jako průzkumné vozidlo, u něhož se zdůrazňovala palebná síla či vysoká pohyblivost. Od té doby prošel řadou vylepšení, aby se prodloužila jeho životnost do roku 2020 a dále. Francouzská armáda AMX-10 RC postupně nahrazuje modernějšími obrněnci, jako je Jaguar, píše server France24.

AMX-10 RC je čtyřmístné vozidlo, které má pohon na šest kol a nese mohutný kanón ráže 105 mm. Dvacetitunové vozidlo se označuje jako lehký tank, kolový tank, obrněné průzkumné vozidlo i ničitel tanků. Pohon všech kol umožňuje AMX-10RC vyvinout rychlost kolem 80,5 kilometrů za hodinu jak na silnici, tak i v terénu. Vozidlo je plně obojživelné s dojezdem tisíc kilometrů.

Velkou slabinu francouzského obrněného vozidla ale představuje slabá úroveň ochrany. Hliníkový pancíř totiž chrání pouze před palbou z ručních zbraní a střepinami granátů, což je hlavní důvod, proč jej nelze považovat za tank, píše Kyiv Post.

Symbol západní pomoci

Francie slíbila poslat obrněná vozidla na Ukrajinu letos v lednu. Jednalo se o první podobný příslib tanků západní výroby, který následně inspiroval Německo k dodávkám předních bojových tanků Leopard a Spojené státy pak k poslání tanků M1 Abrams.

Ukrajinské síly předtím musely spoléhat na tanky ze sovětské éry, ruské tanky, které vzaly okupantům, případně tanky poskytnuté východoevropskými spojenci, jako je Polsko nebo Česko, připomíná Telegraph.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj letos v březnu děkoval svému francouzskému protějšku Emmanuelu Macronovi za poslání AMX-10 a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov byl dokonce natočen, jak v jednom jede. Vozidla tehdy přirovnal k „odstřelovací pušce na kolech“.

Francouzská vozidla se používají v bojích na Ukrajině již od dubna. Ukrajinci předtím absolvovali měsíční výcvik ve francouzské armádní škole v Saumuru. Spartanec k tomu poznamenal, že vojáci byli seznámeni s technickým provozem, údržbou a opravami vozidla, ale výcvik nebyl dost dlouhý na to, aby si plně osvojili jeho taktické využití v boji.

Nevhodný pro zákopovou válku

AMX-10 RC byl navíc navržen jako součást lehkých mechanizovaných sil, které by přispěchaly na pomoc zemím NATO v případě nutnosti obrany během sovětské bleskové války. Na Ukrajině je ovšem jiná situace – boje probíhají spíše formou zákopové války s postupnými zisky než rozsáhlými obrněnými ofenzivami, ve kterých vynikají právě rychlá obrněná průzkumná vozidla, upozorňuje Business Insider.

Na Ukrajině jsou účinnější při průzkumu satelity a bezpilotní letouny. Obrněná vozidla jsou sice v bojích důležitá, ale mají omezené využití proti smršti protitankových střel, útočných dronů a chytrých dělostřeleckých granátů.

Podle zpravodajského webu Oryx Ukrajinci přišli od začátku protiofenzivy již o tři lehké tanky AMX-10. Celkem jich obdrželi asi třicet, číslo ale nebylo nikdy oficiálně zveřejněno, napsal Kyiv Post. Podle serveru je pravděpodobné, že Ukrajinci AMX-10 RC využijí do budoucna spíše jen jako palebnou podporu pro útoky hlavních bojových tanků a dalších lépe chráněných obrněných vozidel.

Francie provozuje celkem 245 lehkých tanků, které v minulosti nasadila do operace Pouštní bouře v Iráku nebo do protipovstaleckých operací v Africe. Francouzské lehké tanky používají také Maroko, Katar a Kamerun, uvádí Business Insider. Kolové obrněnce používají i další státy – Rusko má sedmitunový BRDM-2 ze šedesátých let, Japonsko patnáctitunový Type 87 a Spojené státy devatenáctitunovou verzi M1127 Stryker.