Ztráty západních zbraní na Ukrajině se daly čekat, míní expert. Kyjev obdrží masivní vojenský balíček

Horizont ČT24: Podle analytiků Rusko zveličuje ztráty západní techniky na straně Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Moskva se chlubí zničením západní techniky, kterou při protiofenzivě využívají Ukrajinci. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ale ztráty obránců zveličuje. Kyjev v blízké době obdrží od Spojených států, Velké Británie a dalších spojenců novou várku vojenské pomoci v hodnotě necelých deseti miliard korun, oznámily v úterý partnerské státy. Podle Ukrajiny bez západní techniky protiúder nemá šanci uspět.

V nejnovějším videu zveřejněném ruským ministerstvem obrany se objevuje v poli opuštěná ukrajinská technika. Na záznamu jsou dva tanky Leopard německé výroby a dvě americká bojová vozidla pěchoty Bradley. Má jít o Záporožskou oblast, kde probíhá ofenziva. Leteckými záběry zničené západní techniky se Moskva chlubila už v sobotu. Podobná ruská tvrzení však ve válečných podmínkách nelze nezávisle ověřit. 

Podle amerických analytiků ztráty obránců propaganda zveličuje. Že k nim dochází, ale nepopírají ani spojenci. „Nedokážeme okamžitě nahradit každý tank, který bude zasažen nebo se porouchá, ale od července budeme dodávat další repasované tanky Leopard 1 A5. Do konce roku jich bude víc než sto,“ prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius.

Podobně vidí situaci také experti. „Když útočíte do připravené obrany na obrovsky dlouhé frontě, od jihu až na severovýchod, tak s tím museli počítat,“ řekl k údajným ztrátám zbraní na ukrajinské straně Tomáš Řepa z katedry teorie vojenství Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany. Ani kvalitní západní technika není zázračná, není nezranitelná, dodal s tím, že ukrajinská strana své ztráty dlouhodobě nekomentuje.

Ke snímkům zničené západní techniky řekl, že mohly vzniknout například tak, že tanky či vozidla najely do minového pole a pak se na ně zaměřilo ruské dělostřelectvo. „Úplně bych z toho něco zásadního nevyvozoval. Toto je smutný obrázek války,“ podotkl Řepa.

Leopardy jako symbol evropské pomoci

Právě stroje Leopard se staly symbolem evropské pomoci napadené Ukrajině. Berlín nejdřív váhal i se souhlasem na jejich reexport, nakonec ale Kyjevu slíbil i stroje z vlastních skladů. První moderní tanky obráncům předalo Polsko, následovaly Španělsko nebo Dánsko.

„Ukrajinská armáda zoufale potřebuje mnohem více západních bojových tanků. Každý Leopard 2 má pro rozhodující ofenzivu cenu tolika zlata, kolik váží,“ upozornil náměstek ukrajinského ministra zahraničí a bývalý velvyslanec v Berlíně Andrij Melnyk.

Západ zprvu odolával i prosbám Kyjeva o protivzdušné systémy Patriot nebo o moderní stíhací letouny F-16. Teď se na nich ukrajinští piloti už cvičí. „Jde o velmi silnou zbraň, která toho opravdu hodně dokáže. Ale v nejbližší době nebude k dispozici. To prezident (Volodymyr) Zelenskyj samozřejmě ví,“ poznamenala nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongrenová.

Mnohamiliardová vojenská pomoc na obzoru

Spojené státy v úterý oznámily, že poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v celkové hodnotě 325 milionů dolarů (přes 7,1 miliardy korun), který bude zahrnovat protiletadlové i protitankové střely a další munici zaměřenou na posílení protiofenzivy proti Rusku. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem ve Washingtonu. 

Součástí amerického balíčku budou rakety pro systémy, které jsou považovány za kritické při protivzdušné obraně, jako jsou NASAMS a HIMARS, protiletadlové střely Stinger, protitankové střely Javelin, bojová vozidla pěchoty Bradley i americké obrněné transportéry Stryker. 

Ukrajina v následujících měsících obdrží také balíček prostředků protivzdušné obrany v hodnotě 116 milionů dolarů (2,5 miliardy korun) od Velké Británie a dalších zemí sdružených ve Společných expedičních silách (JEF). Členy uskupení jsou kromě Británie také Dánsko, Estonsko, Finsko, Island, Lotyšsko, Litva, Nizozemsko, Norsko a Švédsko.

Na zprávy o dodávkách zbraní pro Ukrajinu reaguje Moskva vždy stejně. Západ viní z eskalace a ujišťuje, že techniku zničí. Záběry opuštěných tanků z bitevního pole potřebuje hlavně pro domácí publikum.

Tomáš Řepa z Univerzity obrany o ruských náletech na Ukrajinu (zdroj: ČT24)