Ukrajinská protiofenziva na jihovýchodě začala, píší média s odkazem na zdroje v Kyjevě

Ukrajina ve čtvrtek zahájila dlouho očekávanou protiofenzivu proti Rusku, informovali nejmenovaní ukrajinští představitelé server ABC News. Podobné informace mají i další média. Dobře vycvičené ukrajinské jednotky a západní technika se v posledních dnech shromažďovaly na jihovýchodě Ukrajiny poblíž frontové linie, kde se podle svědectví zahraničních novinářů daly do pohybu i tanky Leopard 2A4. Generální štáb v Kyjevě prohlásil, že informace o zahájení protiofenzivy nemá.

Dva ukrajinští představitelé potvrdili, že probíhá aktivní fáze ukrajinské protiofenzivy. Server ABC News se odvolal na člověka, který má blízko k ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému. O začátku dlouho připravované protiofenzivy píšou i další zpravodajské weby.

„Podle čtyř osob z Ozbrojených sil Ukrajiny, které hovořily pod podmínkou anonymity, protože nebyly oprávněny veřejně diskutovat o vývoji na bojišti, zintenzivnily ukrajinské jednotky útoky na frontové linii na jihovýchodě země,“ napsal server The Washington Post (WP).

Během čtvrtka však došlo k významnému vývoji, napsal ABC News. Podle několika zdrojů, že na jihovýchodě Ukrajiny, jižně od velkého ukrajinského města Záporoží, začala velká bitva.

Dobře informované neoficiální proukrajinské zdroje uvedly, že jihovýchodní fronta je stále aktivnější, a objevily se nepotvrzené snímky a zprávy, že do ofenzivy jsou zapojeny nové moderní ukrajinské tanky Leopard 2 německé výroby.

„Mohu potvrdit, že ukrajinské Leopardy 2A4 postupují v různých směrech jižně od Orichivu a čelí tvrdému ruskému odporu minových polí a dělostřelectva. Výsledek bitvy je zcela otevřený,“ napsal na Twitter zpravodaj německého deníku Bild Julian Röpcke.

Reakce ukrajinských představitelů

Ve čtvrtek ukrajinský generální štáb uvedl, že „nepřítel nadále vede obranné akce na Záporožském a Chersonském směru“, napsala agentura Unian. Avšal ukrajinská armáda během dne odmítla zprávu západních médií. „Žádné takové informace nemáme. A anonymní zdroje nekomentujeme,“ řekl agentuře Reuters mluvčí generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Ruskojazyčná stanice BBC však ve čtvrtek odpoledne upozornila na prohlášení náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maljarové, která uvedla, že ruská armáda je u města Orichiv v Záporožské oblasti v „aktivní obraně“. Ukrajinská média to interpretovala jako potvrzení, že protiofenziva ukrajinských ozbrojených sil skutečně začala, píše BBC.

Na začátek protiofenzivy poukazují i Rusové

Představitel Moskvou dosazené správy okupované části Záporožské oblasti Vladimir Rogov ve čtvrtek uvedl, že ukrajinské síly v noci podnikly první velký tankový útok. Ukrajinci zaútočili u města Orichiv asi 60 kilometrů jihovýchodně od Záporoží, napsal na sociálních sítích Rogov. Zároveň tvrdil, že se ruským silám podařilo útok odrazit. Podobně se odpoledne vyjádřil šéf ruského resortu obrany.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v noci na čtvrtek odrazilo čtyři ukrajinské útoky. Ve čtvrtek ráno šéf ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin prohlásil, že „události, které se nyní odehrávají na frontové linii, signalizují začátek ofenzivy a Ukrajina zintenzivní své úsilí“.

Také ruští vojenští blogeři informovali o těžkých bojích v Záporožské oblasti. Jedná se o část frontové linie, která byla dlouho považována za pravděpodobný cíl nového ukrajinského tažení, napsal WP. 

Směr útoku může být Melitopol

Ukrajinská protiofenziva pravděpodobně probíhala již během několika uplynulých dnů, což v pondělí prohlásil i Institut pro studium války. Na Twitteru napsal, že „ruští a ukrajinští představitelé signalizují zahájení ukrajinské protiofenzivy“.   

„Je to další fáze té úvodní části protiofenzivy. Tu úplně první jsme již zažili, to je bombardování a ovládání prostoru v týlu nepřítele, likvidace skladů pohonných hmot, zbraní a podobně. Další fáze byla podle mě dílčí ofenzíva, která se odehrávala v prostoru Bachmutu, aby se upoutala pozornost ruských sil,“ řekl bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý.

Nyní podle něj přichází hlavní fáze úvodní části ukrajinské protiofenzivy, která má za cíl město Melitopol a poloostrov Krym. Dle Šedivého je to „zcela zjevné z použití směrů, které jdou ze Záporoží“. Cílem Ukrajinců je přerušit komunikační a zásobovací trasy, kterými by mohli Rusové podporovat své jednotky čelící ukrajinskému postupu. Zároveň však připustil možné komplikace.

„Vždy existují různé varianty, které počítají s tím, že pokud se nedaří postupovat v hlavním směru protiofenzivy, tak se síly přenesou někam jinam,“ řekl Šedivý. „Bohužel Rusové pravděpodobné znali termín zahájení útoku. O tom svědčí opálení Kachovské přehrady de facto dva dny před tím, než protiofenziva byla spuštěna. Oni věděli, že na zatopení toho území potřebují jeden až dva dny a to se také stalo,“ řekl bývalý náčelník generálního štábu.

Pokud se potvrdí zprávy, že dosud Ukrajinci postoupili o jeden kilometr, znamená to podle Šedivého vzhledem k útoku na připravené pozice aspoň dílčí úspěch. Ovšem zničení Kachovské přehrady a zatopení přilehlých oblastí na dolním toku řeky Dněpr má dle jeho názoru za následek zneprůchodnění oblasti kolem Dněpru.

„To je výhoda pro Rusy, nevýhoda pro Ukrajince, protože nemohou použít další pomocné směry, které by bylo možné využít. Ať už překonáním přehrady Nová Kachovka, případně využitím mostů v Chersonu,“ doplnil Šedivý. Ukrajinci proto nemají jinou možnost, než provést úder hlavními silami ve směru na Krym, jak lze v současnosti sledovat.

Šedivý o ukrajinské protiofenzivě (zdroj: ČT24)

Odpovědnost za zničení Kachovské přehrady má Rusko, řekl Landovský

Většina důležitých informací je v médiích zhruba v relevantním čase, řekl v pořadu Události, komentáře český velvyslanec při NATO Jakub Landovský. Naznačil zároveň, že k otázce, zda už začala ukrajinská protiofenziva, nemůže říct více.

Uvedl, že NATO jednalo také na téma zničení Kachovské přehrady. „Je úplně jasné, že odpovědnost za situaci nese Rusko. Bez ohledu na nějaký detail, Rusko tam nemá co dělat,“ řekl Landovský, podle něhož je jedno, zda za to může nějaká ruská chyba, nebo záměr. „Rusko nese vždycky odpovědnost za své konání na Ukrajině,“ zdůraznil. S odvoláním na ukrajinskou stranu řekl, že to ukrajinskou bojovou činnost neovlivní.

„To, co se odehraje letos a v příštím roce rozhodne o tom, jak budeme žít v příštích desetiletích,“ řekl velvyslanec.

Dodal, že Rusko se jen tak nezastaví a podtrhnul proto nezbytnost vojenské porážky Ruska na Ukrajině. Nikdo také už nepočítá s tím, že se Rusko nějak změní. Podle Landovského je důležité odvrátit dopad ruské agrese nejen na Ukrajinu, ale i na světový řád.

Události, komentáře: Landovský o ukrajinské protiofenzivě (zdroj: ČT24)