Hladina vody v Kachovské přehradě klesla pod „mrtvý bod“, píše Unian

Hladina vody ve zničené Kachovské přehradě klesla na 12,5 metru, přičemž minimum potřebné pro odběr vody do zavlažovacích a zásobovacích kanálů je 12,7 metru. Podle tiskové agentury Unian to ve čtvrtek uvedl šéf společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota. Týká se to podle něj mimo jiné dodávek pro Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá vodu z Kachovského rezervoáru k chlazení. Všechny reaktory v elektrárně jsou od září loňského roku odstavené. Proud vody přes zničenou hráz vodního díla zatím zabil nejméně 14 lidí.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v úterý podle agentury Reuters uvedla, že atomové zařízení má dostatečnou zásobu vody pro chlazení reaktorů na „několik měsíců“. Ukrajinská společnost Enerhoatom v úterý uvedla, že zničení přehrady jadernou elektrárnu ohrožuje, situace je tam však pod kontrolou. Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský koncern Rosatom ve stejný den psala, že jaderná elektrárna ohrožena není. 

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (červen 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v sobotu 1. července. Děkujeme za pozornost.

  • 23:39

    Tento týden byly na Ukrajině v důsledku ruské agrese zabity čtyři děti a dalších pět bylo zraněno. Napsala to tisková služba ukrajinské generální prokuratury na Telegramu.

  • 22:54

    Ruská armáda ostřelovala obytný dům v Antonivce – zraněna byla rodina s šestiletým dítětem. Na Telegramu o tom informoval náčelník Chersonské oblastní vojenské správy Oleksandr Prokudin.

    "Šestiletému chlapci bylo diagnostikováno zranění nohy středně těžkého stupně. Také 79letý muž a 42letá žena byli zraněni nepřátelským úderem," uvádí se ve zprávě.

„Hladina vody v přehradě je v tuto chvíli už na 12,5 metru, což je pod mrtvým bodem, který je 12,7 metru, kdy lze ještě odebírat vodu pro obce a pro Záporožskou jadernou elektrárnu na chlazení,“ dodal šéf společnosti Ukrhidroenerho Syrota.

Pokles hladiny zničené ukrajinské Kachovské přehrady na úroveň, která už neumožňuje čerpat vodu pro Záporožskou jadernou elektrárnu, by však zřejmě v příštích týdnech nebo měsících zařízení neměl ohrozit. Vyplývá to ze čtvrtečního vyjádření předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dany Drábové.

O speciální nádrži, kterou elektrárna využívá, mluvila Drábová už v úterý. Voda v ní by měla stačit na týdny nebo měsíce, protože její spotřeba je vzhledem k odstavení jaderných bloků minimální, řekla.

Podle Drábové ale záleží na tom, zda nádrž není propojená s Kachovskou přehradou.  O dispozicích a manipulačních řádech záporožské elektrárny má jen zprostředkované informace. Zátěžové testy zařízení však v minulosti ukázaly, že by ho bylo možné chladit i bez vody v Kachovské přehradě, upřesnila předsedkyně SÚJB.

Podle agentury Unian klesá hladina nádrže o přibližně jeden metr denně a očekává se, že klesne ještě asi o 8,5 metru ve srovnání s úrovní, na které byla před destrukcí hráze. „Očekává se, že tímto tempem bude odtékání vody pokračovat ještě asi sedm až osm dní,“ doplnil Syrota.

Záplavy si vyžádaly 14 životů

Při záplavách způsobených protržením hráze Kachovské přehrady zemřelo nejméně 14 lidí, napsala ve čtvrtek agentura AP s odvoláním na ukrajinské i okupační ruské činitele. Jedná se podle ní o společnou bilanci pro zaplavené části obou stran řeky Dněpr, která na jihu Ukrajiny v současné době odděluje ukrajinskou armádu a ruská invazní vojska.

Ruskem dosazený starosta okupovaného města Nova Kachovka Vladimir Leonťjev ruské státní televizi řekl, že v této obci zahynulo pět lidí. Ukrajinský starosta obce Olešky, jenž před ruskou okupací uprchl do Kyjevem kontrolované části země, AP sdělil, že mu místní obyvatelé ohlásili osm obětí záplav. Šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim informoval o jednom mrtvém v regionu, jenž se nachází západně od Chersonské oblasti.

Voda z protržené Kachovské přehrady zatopila asi šest set kilometrů čtverečních Chersonské oblasti, uvedl předseda oblastní správy Oleksandr Prokudin. Z toho 68 procent je podle něj na Ruskem okupovaném levém břehu řeky Dněpr. Ve městě Nová Kachovka zemřelo po zničení přehrady pět lidí, tvrdí Ruskem dosazený starosta okupovaného města Vladimir Leonťjev.

Podle předsedy správy Chersonské oblasti Prokudina nyní průměrná hladina řeky dosahuje 5,61 metru. Prokudin také tvrdí, že lidé v záplavové zóně jsou vyčerpáni, ale jsou zásobováni vším potřebným. Mnoho obyvatel podle něj odmítá oblast opustit, píše Ukrajinska pravda. Kachovská přehrada se nachází šedesát kilometrů proti proudu od Chersonu.

„Navzdory obrovskému nebezpečí a stálému ruskému ostřelování evakuace ze zaplavených oblastí neustále pokračuje,“ dodal šéf Chersonské oblasti. Zaplavené území podle něj do čtvrtečního rána opustily téměř dva tisíce lidí.

Do Chersonské oblasti se vydal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se tam účastnil koordinační schůzky o likvidaci následků zničení Kachovské přehrady. Jednání se týkalo i evakuace, podpory zaplavených regionů či obnovy ekosystému, napsal na sociálních sítích.

Šéf Kremlu Vladimir Putin se podle slov svého mluvčího do postižené oblasti nechystá. „Na situaci v Chersonské oblasti po sabotáži na přehradě, vyhození do povětří, (Putin) dohlíží,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov a připomněl, že prezident ve středu „dal pokyn ministerstvu pro mimořádné situace, aby tam zvětšilo přítomnost (záchranářů) a poskytlo pomoc lidem a také, aby se aktivně zapojilo do odstraňování následků této pohromy“.

Média: Okupanti evakuaci ztěžují

Na okupovaných územích je situace nepřehledná, podle dostupných informací je zřejmě výrazně horší než v regionech pod ukrajinskou kontrolou.

Jak píší s odkazem na výpovědí místních například Politico či Meduza, evakuace tam vázne a Rusové mnohde brání v odjezdu lidem, kteří chtějí zatopená místa opustit na vlastní pěst. Okupační správa města Nová Kachovka uvádí, že pět lidí zemřelo a jednačtyřicet utrpělo zranění. 

„Lidé vyčkávají záchrany na střechách domů, někteří dokonce vylezli na stromy. Evakuace tam velmi silně vázne, ruské úřady je v podstatě nechaly napospas. Pomáhají jim hlavně sousedé a dobrovolníci. Jde o tisíce lidí v celé té oblasti,“ popsal situaci na okupovaném břehu Dněpru už ve středu zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.

Poškozená hráz přehrady se dál hroutí

Podle Volodymyra Litvinova, zástupce Beryslavi v Chersonské oblasti, existuje riziko rozšíření záplav i do dalšího vnitrozemí. Hladina vody se totiž zvýšila i na řece Inhulec, která je jedním z přítoků Dněpru.

Jak Litvinov dodal, ohroženo je několik vesnic poblíž obce Kalynivske, která se nachází asi 35 kilometrů od Dněpru. „Kvůli zaplavení mostu není možné cestovat do vesnice Zapovit. Voda se přiblížila k obytným domům,“ uvedl na Telegramu.

Také starosta Mykolajivu Olexandr Senkevič oznámil, že ke čtvrteční osmé hodině ranní tam stoupla voda o 97 centimetrů. Mykolajiv leží při ústí řeky Jižní Bug, asi sedmdesát kilometrů severozápadně od Chersonu. Dněpr a Jižní Bug tvoří u Černého moře společné ústí. 

Hladina v protržené nádrži nadále klesá. U města Nikopol v Dněpropetrovské oblasti, které leží na břehu v severní polovině nádrže, momentálně dosahuje 13,05 metru, píše Ukrajinska pravda.

Destrukce hráze pokračuje, uvedla Ukrhidroenergo. Vodohospodáři a energetici podle ní nyní upravují provoz vodních elektráren a hromadí vodu nad zničenou přehradou v dalších nádržích Dněperské kaskády, aby omezili záplavy na jihu země. 

ISW: Rusko přišlo o obranné pozice

Protržení Kachovské přehrady připravilo ruské síly o obranná postavení na levém břehu řeky Dněpr, uvedl ve své pravidelné analýze americký Institut pro studium války (ISW). Zničení vodního díla podle něj výrazně změní podobu fronty v jihoukrajinské Chersonské oblasti.

Snímky pořízené ve středu ukazují, že záplavy „silně narušují připravené ruské obranné pozice na východním (levém) břehu řeky Dněpr – zejména ovlivňují ruské předsunuté pozice v obcích Hola Prystaň a Olešky“, uvedli američtí analytici.

Povodňová vlna podle nich přinutila ruské síly opustit postavení, ze kterých dříve ostřelovaly Cherson a další obce na pravém břehu pod kontrolou Ukrajiny. Povodeň také zničila ruská minová pole podél břehu Dněpru, přičemž dokládat to mají záběry šířené po sociálních sítích, na nichž údajně po nárazu do břehů vybuchují vodou unášené miny.

ISW cituje mluvčí ukrajinského jižního velitelství Nataliju Humenjukovou, podle níž ruské síly stáhly své vojáky a techniku o pět až patnáct kilometrů od zatopené oblasti. Tím se některé obce v Chersonské oblasti dostaly mimo dostřel Rusů.

Šéf ruské okupační správy Chersonské oblasti Vladimir Saldo naopak tvrdí, že zničení přehrady je pro ruskou obranu výhodné, protože zkomplikuje ukrajinský postup přes řeku. Jeho hodnocení situace však podle institutu pomíjí ztrátu první linie s připravenými ruskými opevněními. Není také jasné, jaké množství ruské těžké techniky bylo ztraceno za prvních 24 hodin povodně.

Bílý dům: Na vině je Rusko

Hráz obří Kachovské přehrady se protrhla v úterý ráno a od té doby voda zaplavila rozsáhlé území na dolním toku řeky Dněpr. Ukrajina viní z vyhození Kachovské přehrady do povětří Rusko, které ji mělo pod kontrolou. Moskva to odmítá a tvrdí, že přehradu zničilo ukrajinské ostřelování.

Mluvčí amerického prezidenta Karine Jean-Pierreová uvedla, že Bílý dům stále posuzuje, kdo je zodpovědný za zničení přehrady, na vině je ale Rusko, protože přehrada byla pod ruskou okupací.

ISW již dříve uvedl, že viníka zatím nelze určit, veškeré indicie ale naznačují, že šlo o úmyslný čin Ruska. Upozorňuje také na vyjádření odborníků oslovených listem The New York Times, podle nichž zničení přehrady nejspíše způsobila exploze výbušnin umístěných uvnitř hráze a vodní elektrárny, které mělo v době výbuchu pod kontrolou Rusko.