TÉMA

Jižní Bug

Hladina vody v Kachovské přehradě klesla pod „mrtvý bod“, píše Unian

Hladina vody ve zničené Kachovské přehradě klesla na 12,5 metru, přičemž minimum potřebné pro odběr vody do zavlažovacích a zásobovacích kanálů je 12,7 metru. Podle tiskové agentury Unian to ve čtvrtek uvedl šéf společnosti Ukrhidroenerho Ihor Syrota. Týká se to podle něj mimo jiné dodávek pro Záporožskou jadernou elektrárnu, která využívá vodu z Kachovského rezervoáru k chlazení. Všechny reaktory v elektrárně jsou od září loňského roku odstavené. Proud vody přes zničenou hráz vodního díla zatím zabil nejméně 14 lidí.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 22:19|

Ukrajina bojuje o Kinburnskou kosu. Strategický výběžek by mohl otevřít cestu na Krym

Mluvčí ukrajinských jižních obranných sil Natalija Humenjuková potvrdila, že ukrajinská armáda provádí bez bližší specifikace vojenskou operaci v oblasti Kinburnské kosy. Ovládnutí strategického místa by umožnilo ukrajinským silám snadnější postup do levobřežní (východní) Chersonské oblasti a potenciálně také na Krym.
22. 11. 2022|

Městečko Vozněsensk dokázalo zastavit ruské tažení na Oděsu

Velké hrdinství prokázalo zhruba pětatřicet tisíc obyvatel jihoukrajinského Vozněsensku. I tam se v uplynulých dnech podařilo odrazit útok ruské armády. Její postup zastavilo odpálení klíčového mostu přes řeku Jižní Bug. Obsazení tohoto města by přitom pro ruskou armádu znamenalo významný posun – otevřelo by jí hlavní cestu k přístavu Oděsa a k Jihoukrajinské jaderné elektrárně u Južnoukrajinsku.
23. 3. 2022|