Ukrajinci si osvojují patrioty rychleji, než se čekalo. Dříve by měli získat i moderní tanky

Výcvik ukrajinských vojáků pro používání obranných systémů Patriot a jejich dodávky společně s kontingentem tanků Abrams na Ukrajinu by měly proběhnout rychleji, než se původně předpokládalo. Zatímco protivzdušná obrana by mohla být připravena k nasazení v příštích týdnech, americké tanky by měla ukrajinská strana obdržet už na podzim, a ne až v příštím roce.

Rusko-ukrajinský konflikt, jenž trvá téměř třináct měsíců, by mohl dostat v blízkém období novou dimenzi. Naznačují to poslední zprávy o klíčových vojenských systémech pro Ukrajinu, které by jí měly výrazně pomoct, a to jak ve vzduchu, tak na zemi.

Ukrajinci úspěšně dokončují výcvik pro ovládání protiletadlových a protiraketových systémů Patriot ve Fort Sill v americké Oklahomě mnohem rychleji, než se očekávalo. Přitom v lednu americká strana varovala, že by výcvik mohl trvat měsíce, nebo dokonce až rok. Nyní jsou Ukrajinci podle reportáže serveru Politico téměř připraveni použít tyto systémy přímo na bojišti k ochraně ukrajinských měst a infrastruktury před ruskými útoky.

Podle amerického brigádního generála Shanea Morgana je to i díky tomu, že vybraní ukrajinští vojáci mají patřičné zkušenosti. „Ukrajinští vojáci jsou působiví a naprosto rychlí studenti,“ prohlásil k desetitýdennímu výcvikovému kurzu. „Vzhledem k jejich rozsáhlým znalostem protivzdušné obrany a zkušenostem v bojové zóně pro ně bylo snazší, i když to nikdy není snadné, pochopit systémy Patriot,“ uvedl. „Jsou nejlepší z nejlepších v tom, co dělají pro Ukrajinu v rámci protivzdušné obrany,“ dodal Morgan.

Horizont ČT24: Politický geograf Jan Kofroň o dodávce munice pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Chápou, jak bojovat

Jazyková bariéra sice zpočátku ztěžovala výcvik, ale po navýšení počtu tlumočníků se celý proces uspíšil. Roli sehrál také fakt, že vybraní Ukrajinci se podle amerických ohlasů vyznačují tvrdou prací a odhodláním.

Ukrajinští vojáci proto postupovali výcvikem rychle a po určité době byli schopni navrhnout vlastní scénáře boje na základě taktiky, kterou používají Rusové.

„Chápou, jak bojovat, chápou, jak bojovat se systémy protivzdušné obrany. To je jeden z důvodů, proč jsme byli schopni trénovat některé aspekty rychleji, než bychom měli s běžnými vojáky začínajícími od nuly,“ řekl pod anonymitou jeden z vrcholných amerických pracovníků ve Fort Sill. Přitom americkým vojákům obvykle trvá až rok, než se velmi složité systémy Patriot naučí ovládat.

Až Ukrajinci v příštích dnech dokončí výcvik ve Fort Sill, zamíří do Evropy na neznámé místo, kde se připojí k další skupině výcvikářů a absolvují společný trénink s nizozemskou a německou armádou. Poté se s dvěma darovanými systémy Patriot (jedním z USA a druhým kombinovaným z Německa a Nizozemska) přesunou zpět na Ukrajinu.

Obrat u tanků Abrams

Ukrajina se kromě systémů Patriot může těšit na dřívější dodávku tanků Abrams. Původní vyhlídky přitom nebyly tak optimistické. Americká administrativa se nejprve v lednu zavázala, že Ukrajině dodá 31 vylepšených tanků Abrams typu M1A2. Jenže výroba a dodávka měly zabrat více než rok, a dokonce by se mohly protáhnout až na dva roky.

Proto přišel z americké strany obrat – místo nových tanků dojde k renovaci starších typů M1A1 a k přesunu na Ukrajinu by mohlo dojít už během letošního podzimu, což může být klíčové pro zimní fázi pokračující války.

Výhodou tanků M1A1 je to, že mohou jezdit na naftu jako většina ukrajinských vojenských vozidel, jejich řízení je jednodušší a jsou snazší na údržbu, než je tomu u modernější verze. Ve srovnání se sovětskými tanky, které Ukrajina a Rusko v současnosti používají na bojišti, by mobilita a palebná síla západního vybavení mohly Ukrajině pomoct zahájit více protiofenzivních operací.

Jak dodává americký Institut pro studium války, soustavná západní podpora Ukrajině je zásadní pro to, aby země mohla v blízké budoucnosti převzít na bojišti iniciativu.

Historie tanků Abrams sahá až do války v Zálivu počátkem 90. let. Neustálé vylepšování systémů, stejně jako použití ve válce v Iráku a Afghánistánu však ukázaly, že tyto tanky mohou být hlavní silou na bitevním poli, jak připomíná The Insider.

Tanky západní i sovětské

Ukrajina už dříve získala ze zahraničí různé prostředky protivzdušné obrany: od ručních protiletadlových raket Stinger a Igla až po střely delšího dosahu, mezi nimiž je i komplet S-300 sovětské výroby, který v dubnu dodalo Slovensko.

Protivzdušná obrana je jednou z priorit Kyjeva od října, kdy Rusko začalo s pravidelným ostřelováním ukrajinských měst a energetické infrastruktury. Proti útokům může nyní Ukrajina nasadit západní systémy IRIS-T SLM, NASAMS nebo Aspide, v obraně proti íránským dronům úspěšně slouží německé gepardy.

Ukrajina již od svých spojenců dostala také některé tanky. Jako první západní země oznámila dodávku asi patnácti tanků Velká Británie. Jedná se o tanky Challenger 2, které dorazí na Ukrajinu do léta, jak uvedl koncem ledna podle stanice Sky News britský ministr obrany Ben Wallace. Původně Londýn plánoval dodávku čtrnácti slíbených challengerů koncem března.

Berlín zároveň oznámil, že poskytne Ukrajině moderní tanky Leopard 2 i Leopard 1. Německý ministr obrany Boris Pistorius k tomu uvedl, že tanky Leopard 2 by měly dorazit na Ukrajinu koncem března nebo začátkem dubna. Polsko již poslalo na Ukrajinu své první čtyři tanky Leopard 2 ze čtrnácti, které Varšava hodlá dodat.

Ukrajinským vojákům se navíc daří získávat ruské tanky přímo z bojové fronty jako například stroje T-80 ruské první tankové gardy, které obratem nasadili do bitvy u Bachmutu. Problémem však je to, že Ukrajinci nemají přístup k náhradním dílům a potřebným součástkám, takže ne všechny ukořistěné staré tanky ze sovětské éry se dají použít nebo udržet v chodu. Některé jsou navíc vzhledem ke stáří strojů mechanicky závadné či nespolehlivé a dalším negativem je pak nedostatek munice, vyjmenovává The Insider.

Na Ukrajině jsou už lehčí obrněná vozidla (obrněné transportéry či pancéřovaná auta), blíží se také dodání desítek bojových vozidel pěchoty (Bradley z USA, Marder z Německa) nebo obrněných transportérů Stryker. A například Francie počátkem letošního roku jako první západní země oznámila, že poskytne Ukrajině lehká obrněná průzkumná vozidla AMX-10 RC vyzbrojené dělem ráže 105 milimetrů. Tato šestikolová vozidla bývají označována i jako stíhač tanků či lehký tank.

Rusko považuje dodávky za provokativní krok

Protiletadlové a protiraketové systémy Patriot jsou čistě obrannými zbraněmi, které pomáhají chránit města a kritickou infrastrukturu před ruskými bezpilotními letouny, letadly a řízenými či balistickými střelami a pro nepřítele nepředstavují útočnou hrozbu.

Ruské ministerstvo zahraničí však už dříve uvedlo, že jakákoli dodávka pokročilého raketového systému typu země–vzduch bude považována za provokativní krok a že systém a jeho obsluha budou legitimním cílem ruské armády.

Ruská společnost Fores, která vyrábí propanty pro ropné vrty, navíc slíbila peněžní odměnu každému vojákovi, který zničí nebo zajme jakýkoli z tanků Abrams a Leopard. Společnost uvedla, že dá pět milionů rublů (více než jeden a půl milionu korun) za první tank a pět set tisíc rublů (více než 150 tisíc korun) za každý další. Rovněž se zavázala, že zaplatí patnáct milionů rublů (asi 4,75 milionu korun) za sestřelené stíhačky F-15 nebo F-16, s jejichž poskytnutím Ukrajině západní spojenci ale zatím nesouhlasili.

Spojené státy letos plánují podle ukrajinské agentury Unian výrazně posílit také východní křídlo NATO a do zemí sousedících s Ukrajinou poslat těžkou vojenskou techniku a vozidla. V lednu to byly stovky tanků Abrams nebo bojových vozidel Bradley.