Ukrajina dostane peníze zabavené v USA Rusovi i portugalské tanky. Oděsa zůstala bez proudu

Jihoukrajinskou Oděsu postihl velký výpadek elektřiny v důsledku ruského ostřelování. Na sanaci velkých škod způsobených ruskou agresí poprvé zamíří peníze zabavené Američany Rusům pod sankcemi. Ukrajina dostala i další slib vojenské pomoci, konkrétně neupřesněný počet tanků Leopard 2 z Portugalska. Kromě toho se také uskutečnila výměna válečných zajatců.

Požár elektrické rozvodny vyřadil dodávky proudu do Oděsy na jihu Ukrajiny a části přilehlého okresu. Premiér Denys Šmyhal sdělil, že příčinou je technická havárie v rozvodně vysokého napětí, kterou předtím několikrát poškodily ruské útoky.

„Situace je vážná, rozměr havárie je značný, není možné dodávky energie rychle obnovit, a to ani do objektů kritické infrastruktury,“ uvedl premiér na Telegramu. Sdělil také, že nařídil, aby byly do města dopraveny všechny generátory, které má ministerstvo energetiky k dispozici. Pověřil ministerstvo zahraničních věcí, aby požádalo Turecko o poskytnutí plovoucích elektráren.

Ukrajinské energetické objekty se ale pravidelně stávají terčem vzdušných útoků ruských sil, které obyvatele připravují o světlo, teplo i dodávky vody a které si nezřídka vyžádají i oběti na životech. Teplota v Oděse se nyní přes den pohybuje kolem dvou stupňů Celsia.

Zabavený majetek

K obnově škod po ruské agresi bude Ukrajina moci využít také část ruského majetku zabaveného na Západě. USA v sobotu poprvé něco takového oznámily. Ukrajině předají 5,4 milionu dolarů (119 milionů korun), které Washington zkonfiskoval ruskému oligarchovi Konstantinu Malofejevovi, majiteli nacionalistického televizního kanálu Cargrad. Oznámil to americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Malofejev je na americkém sankčním seznamu už od roku 2014. USA ho stejně jako Evropská unie, Ukrajina a Kanada podezírají ze spoluúčasti na anexi ukrajinského poloostrova Krym Ruskem a z podněcování ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny, který propukl po anexi v roce 2014. Oligarcha tato obvinění odmítá a tvrdí, že se věnoval humanitární pomoci pro Krym a ukrajinský východ. Miliony na jeho americkém účtu mu byly zabaveny v červnu loňského roku.

Tanky

Ukrajina dostala také další slib vojenské pomoci. K zemím, které jí plánují předat tanky Leopard 2, se přidalo Portugalsko. „Už vím, kolik jich pošleme, ale zveřejním to až ve vhodný okamžik,“ uvedl premiér António Costa. Kyjev by podle něj leopardy mohl dostat „do konce března“.

Portugalský deník Correio da Manha na konci ledna uvedl, že se Lisabon chystá předat Ukrajině čtyři leopardy. Celkem má portugalská armáda k dispozici 37 tanků Leopard 2A6, které před několika lety koupila po vyřazení od nizozemských ozbrojených sil.

Nyní je podle portugalského premiéra potřeba dodávku zkoordinovat s Německem, protože je nejdříve nutné získat určité náhradní díly, „aby bylo možné zprovoznit tanky, které nyní není možné nasadit“.

Kromě leopardů zamíří na Ukrajinu i britské tanky Challenger. Na nich už se Ukrajinci cvičí, britské ministerstvo obrany zveřejnilo fotky ze cvičení a komentářem oceňujícím rychlost, s jakou si je ukrajinští tankisté osvojují.

O výcviku i dalších tématech v sobotu hovořili britský premiér Rishi Sunak s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Oba lídři se shodli na tom, že je zásadní, aby mezinárodní partneři urychlili svou pomoc Ukrajině a pomohli využít příležitost k zatlačení ruských sil zpět,“ uvedl Londýn v prohlášení

Výměna zajatců

Na frontě se neustále bojuje, Rusové mají nyní iniciativu a tlačí především na Donbase. Podařilo se také vyměnit válečné zajatce. „Další velká výměna zajatců. Podařilo se nám navrátit 116 našich lidí, obránců Mariupolu, chersonských partyzánů, odstřelovačů z oblasti Bachmutu a dalších hrdinů,“ napsal šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Rovněž informoval, že Rusové předali Ukrajincům také těla dvou Britů Chrise Parryho a Andrewa Bagshawa, jejichž auto zasáhl dělostřelecký granát, když se v lednu snažili zachránit starší ženu ze Soledaru.

Ministerstvo obrany v Moskvě uvedlo, že mezi osvobozenými ruskými vojáky jsou také osoby „citlivé kategorie“. Co tím míní, však nepřiblížilo. „Jejich výměna se mohla uskutečnit za zprostředkování vedení Spojených arabských emirátů,“ uvedl úřad.