TÉMA

António Costa

Summit EU znovu navrhl do čela Komise von der Leyenovou

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie na čtvrtečním jednání navrhli do čela Evropské komise opět Ursulu von der Leyenovou. Novým předsedou Evropské rady by pak měl být portugalský premiér António Costa. Post šéfky unijní diplomacie by měl připadnout předsedkyni estonské vlády Kaje Kallasové. Ke způsobu výběru vyjádřili předtím připomínky italská premiérka Giorgia Meloniová i maďarský premiér Viktor Orbán. Shodu unijní lídři také našli v případě strategické agendy. Summit měl být dvoudenní, nakonec skončil překvapivě už po jednom dni.
27. 6. 2024Aktualizováno28. 6. 2024, 04:43|

Neumím si představit, že by Česko nominovalo do Komise „Brouka Pytlíka“, říká Jourová

Česká republika má dobrou šanci získat v Evropské komisi silné portfolio, myslí si její místopředsedkyně Věra Jourová. Je lepší, když jsou kandidáti do Komise zaměření na jednu oblast, a to ekonomiku, než aby byli univerzalisté či „Brouci Pytlíci“, prohlásila také v pořadu Události, komentáře.
19. 6. 2024|

Lídři zemí EU se nedohodli na jménech šéfů unijních institucí

Lídři zemí Evropské unie se na neformálním summitu v Bruselu napoprvé neshodli na pokračování Ursuly von der Leyenové v pozici předsedkyně Evropské komise ani na obsazení dalších vrcholných unijních funkcí. Po skončení více než čtyřhodinového pondělního jednání to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). Prezidenti a premiéři členských zemí budou chtít docílit konečné shody na summitu příští čtvrtek a pátek.
17. 6. 2024Aktualizováno18. 6. 2024, 06:17|

Výsledky portugalských voleb budou těsné, odhady mírně favorizují opozici, napsala agentura AP

První odhady výsledků nedělních předčasných parlamentních voleb v Portugalsku naznačují, že souboj o první místo bude těsný, vítězství si připíše jedna ze dvou hlavních politických stran. S největší pravděpodobností se potvrdí i očekávaný nárůst krajní pravice. Napsala to agentura AP s odkazem na výsledky průzkumu provedeného mezi voliči před volebními místnostmi.
10. 3. 2024Aktualizováno10. 3. 2024, 10:28|

Portugalský prezident rozpustil parlament. Volby budou v březnu

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa oznámil rozpuštění parlamentu po demisi premiéra Antónia Costy. Předčasné volby se uskuteční 10. března, uvedl podle agentur v televizním projevu. Parlament tak bude mít čas, aby schválil státní rozpočet na příští rok.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 22:23|

Portugalský premiér po razii podal demisi. Podezření o poctivosti se neslučují s funkcí, řekl

Portugalský premiér António Costa podal demisi kvůli vyšetřování údajných případů korupce, které se týkají lithiových dolů a dalších průmyslových projektů. Costa v projevu řekl, že má čisté svědomí, ale premiérská funkce není slučitelná s pochybami ohledně jeho poctivosti. Socialistický politik Costa byl předsedou portugalské vlády od roku 2015. S premiérem končí celá vláda.
7. 11. 2023|

Portugalsko dočasně zrušilo DPH na základní potraviny

Portugalský parlament schválil zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty na 40 druhů potravin. Nulová DPH bude platit jen do konce října a má pomoci potravinářskému a zemědělskému sektoru, který čelí výraznému růstu výrobních nákladů, píše agentura EFE. V zemi se od začátku roku uskutečnila řada protestů i stávek za opatření proti nadměrnému zdražování potravin a zvyšování životních nákladů.
6. 4. 2023|

Ukrajina dostane peníze zabavené v USA Rusovi i portugalské tanky. Oděsa zůstala bez proudu

Jihoukrajinskou Oděsu postihl velký výpadek elektřiny v důsledku ruského ostřelování. Na sanaci velkých škod způsobených ruskou agresí poprvé zamíří peníze zabavené Američany Rusům pod sankcemi. Ukrajina dostala i další slib vojenské pomoci, konkrétně neupřesněný počet tanků Leopard 2 z Portugalska. Kromě toho se také uskutečnila výměna válečných zajatců.
4. 2. 2023|

Jižní Evropu kvůli vysokým teplotám dál sužují lesní požáry

Hasiči na jihu Francie a Španělska bojují s lesními požáry, kvůli kterým muselo své domovy opustit už přes deset tisíc lidí. Plameny trápí i Portugalsko, Řecko nebo Rakousko. Se suchem a vysokými teplotami se potýkají rovněž v Itálii a Turecku. Velká Británie kvůli očekávání teplot dosahujících čtyřiceti stupňů Celsia vyhlásila stav nouze.
16. 7. 2022|

Socialisté premiéra Costy získali v portugalském parlamentu absolutní většinu

Vládnoucí středolevá Socialistická strana (PS) premiéra Antónia Costy zvítězila v portugalských předčasných volbách. Po sečtení více než devětadevadesáti procent hlasů získává 41,6 procenta, což jí zajistí nejméně 117 křesel ve dvěstětřicetičlenném parlamentu. Costa ve vítězném projevu hovořil o odpovědnosti a slíbil, že jeho vláda bude sloužit všem Portugalcům.
31. 1. 2022|

Koronavirus ve světě: Portugalsko má nejvyšší přírůstek případů od února, špatná situace je i v Moskvě

Portugalsko ve středu zaznamenalo nejvyšší přírůstek nových případů koronaviru od konce února. I v Moskvě se epidemie dramaticky rozšiřuje, varuje starosta města. Místní úřady nařídily povinnou vakcinaci proti covidu-19 pro pracovníky v sektoru služeb. Ukrajina prodloužila karanténu do konce srpna, ale rozvolňuje. Rozvolňuje také Slovensko, ve kterém se zvyšuje počet okresů, kde platí jen mírná epidemická omezení. Zlepšení pozorují i ve Španělsku nebo Francii, kde ohlásili, že brzy zruší povinnost roušek venku.
16. 6. 2021Aktualizováno16. 6. 2021, 19:41|

Rakousko zavádí noční zákaz vycházení, v Anglii budou fungovat jen nezbytné služby

Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem z posledních dní zavede Rakousko od úterý 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejní okénka či roznáškovou službu. Británie v sobotu překonala hranici milionu pozitivních testů od začátku pandemie. Premiér Boris Johnson vzhledem k novému rozmachu nákazy znovu nařídil částečnou uzávěru ekonomiky. Další přísná opatření zavádí také Portugalsko, které vyhlásí uzávěru na velké části svého území.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 22:19|

Řecko obnovilo provoz regionálních letišt. Létat se už může i na Maltu

Řecko ve středu obnovilo provoz regionálních letišť, na která budou moci opět létat mezinárodní spoje. Od 15. června se mohlo ze zahraničí létat pouze do Atén a Soluně. Země tak doufá, že se jí ještě podaří zachránit letošní turistickou sezonu, cestovní ruch v Řecku totiž zaměstnává zhruba 700 tisíc lidí. Z vybraných evropských letišť se navíc může létat i na Maltu.
1. 7. 2020|