TÉMA

T-72

Česko posílá na Ukrajinu výzbroj, za kterou má náhradu. Dodávky munice zorganizuje, ale nezaplatí, řekla Černochová

Česko podporuje a bude podporovat Ukrajinu výcvikem vojáků i dodávkami zbytného vojenského materiálu, nikoli však finančně. V Interview ČT24 to řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podílet se nebude ani na nákupu munice, jejíž sehnání slíbil na mnichovské bezpečnostní konferenci prezident Petr Pavel. Podle Černochové je v tomto případě role Prahy čistě organizační. Ujistila však, že dodávky starších kusů výzbroje, pro kterou má česká armáda náhradu, stále pokračuje. Naposledy minulý pátek dorazily na Ukrajinu dva bitevní vrtulníky dodané z Česka.
23. 2. 2024|

Na Novojičínsku se budou modernizovat ukrajinské tanky. Poté zamíří rovnou na bojiště

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64, které patří ukrajinské armádě. Technika byla desítky let ve skladech, po modernizaci zamíří přímo do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Smlouva vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.
8. 6. 2023|

Tanky z Česka čekají na začátek ukrajinské protiofenzivy

Součástí ukrajinské protiofenzivy by měl být i tank T-72 darovaný z Česka. Teď se čeká zřejmě jen na vhodné podmínky pro protiútok. Poté, co na východě Ukrajiny silně pršelo, mohou mít kvůli podmáčení na otevřeném terénu tanky problém. S posádkou stroje natáčel zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.
3. 6. 2023|

Kaťucha a další. Ukrajinci využívají na frontě řadu českých tanků, pochvalují si jejich spolehlivost

Česká republika pomáhá válkou sužované Ukrajině výrazně, podle premiéra Petra Fialy (ODS) představovala hodnota poskytnuté vojenské pomoci do poloviny letošního února deset miliard korun. Tuzemský obranný průmysl poslal Kyjevu zbraně a vybavení za dalších třicet miliard, mimo jiné i tanky. V Doněcké oblasti natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
28. 4. 2023|

Česko poslalo Ukrajině další vojenskou pomoc. Dvanáct tanků T-72 odjelo po železnici

Česko dál posílá vojenskou techniku na pomoc napadené Ukrajině. Podle zjištění České televize minulý týden odjelo dalších dvanáct tanků T-72. Ministerstvo obrany ani armáda ale dodávky nekomentují.
22. 4. 2023|

Mardery, Strykery, Challengery i Leopardy. Na Ukrajinu začaly proudit moderní obrněnce

Po měsících slibů a jednání na Ukrajinu dorazila moderní obrněná technika od západních podporovatelů –⁠ osmnáct tanků Leopard 2 z Německa a čtrnáct britských Challengerů 2. Ukrajinci převzali i německá bojová vozidla pěchoty Marder a americké Strykery. Jde zatím o největší dodávku v rámci slíbené pomoci. Tématu se věnoval pořad Zóna ČT24, v dalších reportážích nabídl také pohled na problematiku systému civilní ochrany nebo na internetový obsah generovaný umělou inteligencí.
2. 4. 2023|

Ohlédnutí speciál: Klíčovou roli sehrály dodávky systémů HIMARS

Před rokem zbývalo do začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu pět dní. Tamní armáda sice nevěděla, odkud útok přijde, byla ale připravená. To, že se něco může dít, bylo pro Ukrajince zřejmé, válka totiž začala už v roce 2014, připomněl redaktor zahraniční redakce ČT Jakub Szántó. Třetí díl seriálu 90' Speciál se zaměřil na západní dodávky zbraní i energetickou bezpečnost Evropy.
19. 2. 2023|

V Česku se budou vyrábět systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Zaplatí je Nizozemsko

V Česku se budou vyrábět systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Stovku upravených terénních vozidel Toyota osazených dvojicí rychlopalných kulometů, které mohou zasahovat například proti dronům, zaplatí Nizozemsko. U českých firem koupí i potřebnou munici. Oznámil to ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.
16. 2. 2023|

Po tancích stíhačky. Část spojenců Kyjeva začíná mluvit o dodávkách amerických letounů F-16

Po příslibu dodávek tanků západní provenience žádá Kyjev západní partnery o poskytnutí moderních letounů F-16 vyráběných ve Spojených státech. Část spojenců již této žádosti vyjádřila podporu, část je proti. Debata o dodání stíhaček Ukrajině nicméně ožívá, uvedl list Politico s odvoláním na nejmenované diplomaty a zástupce obranného sektoru. Polsko také v pátek uvedlo, že je připravené poslat Ukrajině 60 modernizovaných tanků, včetně 30 strojů PT-91 Twardy.
27. 1. 2023Aktualizováno27. 1. 2023, 13:48|

Leopardy 2 jsou modernější než T-72, zlomové ale budou jen ve velkých počtech

Leopard 2, který se po německém souhlasu dostane na ukrajinské bojiště, je jedním z nejrozšířenějších tanků světa. Využívá ho 21 armád, nově i ta česká, i když ta má zatím jen jeden kus. Vyrobilo se jich ale zhruba 3600. Od tanků sovětské provenience se liší zejména tím, že je výrazně bezpečnější pro posádku.
26. 1. 2023|

Pět tanků měsíčně. Zbrojovka z Olomoucka investuje do modernizace techniky pro ukrajinskou armádu

Zbrojovka Excalibur Army kvůli rostoucí poptávce po vojenské technice investuje ve svém závodě ve Šternberku na Olomoucku zhruba 650 milionů korun do stavby další výrobní haly a instalace nových technologií. Investice má být dokončena příští rok. Šternberská firma ze strojírensko-zbrojařského holdingu Czechoslovak Group (CSG) před časem získala kontrakt na modernizaci bezmála stovky tanků T-72, kterou v rámci vojenské pomoci Ukrajině financují Spojené státy a Nizozemsko. Podnik staré tanky T-72 pro ukrajinskou armádu modernizoval i loni.
9. 1. 2023|

Slovensko dostalo od Německa první tank Leopard 2A4 za dodávky zbraní Ukrajině

Slovensko dostalo v pondělí první z patnácti tanků Leopard 2A4, které mu Německo slíbilo jako kompenzaci za dodávku třiceti bojových vozidel pěchoty Ukrajině. Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavu Naďovi tank předala při slavnostní ceremonii německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dalších čtrnáct německých tanků dostane Slovensko příští rok, napsala agentura DPA. Ministři také ohlásili, že Německo umístí na Slovensku systém protivzdušné obrany MANTIS.
19. 12. 2022Aktualizováno19. 12. 2022, 20:56|

Na Ukrajině za den, co v Afghánistánu za měsíc. Západ dohání resty v zásobách munice

Západ se mylně domníval, že dělostřelecká a tanková válka v Evropě už se nebude opakovat, a zmenšil své zásoby zbraní. Podle představitelů NATO je však množství dělostřelectva ve válce na Ukrajině naprosto ohromující. Napsal to list The New York Times (NYT), podle něhož se nyní Spojené státy a Severoatlantická aliance snaží vyzbrojit Kyjev i doplnit vlastní arzenál.
27. 11. 2022|

Sbírka na „dárek pro Putina“ vynesla dost peněz na tank k obraně Ukrajiny. Dárci mohou přispět i na munici

Peníze na tank Tomáš, který dostanou ukrajinské ozbrojené síly, jsou pohromadě. Organizátoři sbírky, do které přispělo jedenáct tisíc lidí, pořídí za 30 milionů korun modernizovaný tank T-72. Jméno Tomáš upomíná na prvního československého prezidenta. Sbírka bude pokračovat, organizátoři ještě shánějí peníze na munici.
3. 10. 2022|

Na Ukrajinu dorazily britské Stormery, německé Gepardy a polské tanky

Na Ukrajinu dorazilo prvních šest britských Stormerů vybavených odpalovacím zařízením pro střely protivzdušné obrany, napsal ruskojazyčný server stanice BBC s odvoláním na poradce ukrajinského ministra vnitra. Už v pondělí Kyjev i Varšava informovaly o příjezdu prvních německých samohybných protileteckých systémů Gepard a polských tanků PT-91 Twardy.
26. 7. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

Rusové mají až třikrát vyšší ztráty techniky než Ukrajinci, tvrdí vojenský analytik

Rusové ztrácejí třikrát až čtyřikrát více techniky než Ukrajinci, uvedl vojenský analytik Jakub Janovský v pořadu Události, komentáře. Opírá se přitom o vyhodnocování fotografií a videí pořízených vojáky i civilisty na frontové linii. Vyvrací také domněnky, že by invazní síly nevyužívaly v bojích nejmodernější techniku.
24. 5. 2022|

Německo daruje Česku 15 tanků Leopard. Začnou také jednání o dalších nákupech, řekla Černochová

Německo daruje České republice patnáct tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až padesáti nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Darované tanky by česká armáda mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Černochová jednala také s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:44|

Ruské tanky jsou modernější formou sovětských předchůdců. Mají své slabiny

Modernizované tanky T-72 a T-90 jsou hlavní silou pozemních ruských jednotek. V obou případech jde o pokračování vývoje sovětských lehkých tanků. Navzdory modernizaci ale mají slabá místa.
28. 2. 2022|