Slovensko dostalo od Německa první tank Leopard 2A4 za dodávky zbraní Ukrajině

Slovensko dostalo v pondělí první z patnácti tanků Leopard 2A4, které mu Německo slíbilo jako kompenzaci za dodávku třiceti bojových vozidel pěchoty Ukrajině. Slovenskému ministrovi obrany Jaroslavu Naďovi tank předala při slavnostní ceremonii německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Dalších čtrnáct německých tanků dostane Slovensko příští rok, napsala agentura DPA. Ministři také ohlásili, že Německo umístí na Slovensku systém protivzdušné obrany MANTIS.

Slovenský ministr Naď již dříve uvedl, že německé tanky představují výrazné posílení obranyschopnosti země a budou rozmístěny v regionech na východě země. V příštím roce by Bratislava měla dostávat z Německa jeden až dva kusy tanků měsíčně.

Naď na tiskové konferenci po jednání s Lambrechtovou řekl, že tanky Leopard pomohou zemi vybudovat těžkou mechanizovanou brigádu. Slovensko má v současnosti třicet tanků T-72 ze sovětské éry. 

Německo podle Nadě také nabídlo umístění raketového systému krátkého dosahu na východním Slovensku. Němečtí vojáci už jsou součástí mnohonárodní bojové jednotky NATO, která se pod českým velením zformovala na Slovensku po ruské invazi na Ukrajinu. Na Slovensku Německo dříve umístilo dva systémy protivzdušné obrany Patriot.

„Pro nás dvě baterie Patriotů, které nám německá strana poskytla na ochranu vzdušného prostoru, jsou mimořádně důležité,“ řekl Naď. Oba ministři se shodli, že Patrioty zůstanou na Slovensku přinejmenším do konce příštího roku.

Politici také oznámili rozmístění nového protivzdušného systému německé armády MANTIS, který je schopný ničit cíle na krátké vzdálenosti. Systém má mimo jiné ochránit vojenský útvar v Michalovcích u ukrajinských hranic, kde je zřízen opravárenský závod pro techniku z Ukrajiny. Podle Lambrechtové je umístění systému na východě Slovenska otázkou týdnů, nanejvýše několika měsíců.

Slovensko-německá spolupráce

Ochranu vzdušného prostoru Slovenska, které leží na východním křídle NATO, označil Naď za důležitou i v souvislosti s incidentem v Polsku, v jehož východní části se v listopadu zřítila zbloudilá ukrajinská raketa a zabila dva lidi.

„Podporujeme Slovensko jako partnera, který na východním křídle aliance čelí hrozbám, a zároveň zvyšujeme obranyschopnost NATO v tomto regionu,“ řekla podle deníku Pravda německá ministryně Lambrechtová.

Německo a Slovensko také spustily minulý týden na východě Slovenska opravnu pro ukrajinskou techniku. Německo spolu s Dánskem a Norskem zase zaplatí výrobu šestnácti samohybných houfnic Zuzana 2 slovenské produkce, jež budou dodány Ukrajině.

V rámci programu, který kompenzuje spojeneckým zemím dodávky zbraní Ukrajině, se Německo rozhodlo darovat čtrnáct starších tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo také České republice. První tank česká armáda převezme ve středu v kasárnách v Přáslavicích v Olomouckém kraji.