Sbírka na „dárek pro Putina“ vynesla dost peněz na tank k obraně Ukrajiny. Dárci mohou přispět i na munici

Peníze na tank Tomáš, který dostanou ukrajinské ozbrojené síly, jsou pohromadě. Organizátoři sbírky, do které přispělo jedenáct tisíc lidí, pořídí za 30 milionů korun modernizovaný tank T-72. Jméno Tomáš upomíná na prvního československého prezidenta. Sbírka bude pokračovat, organizátoři ještě shánějí peníze na munici.

Sbírku s názvem Dárek pro Putina vyhlásili organizátoři počátkem září, cílem bylo vybrat 30 milionů na nákup tanku. Jeho pořízení konzultovali s ukrajinskou armádou, dodání a transport zajistí české ministerstvo obrany. Zakoupený tank Tomáš je modernizovanou verzí sovětského hlavního bojového tanku T-72. Lépe chrání posádku, je určený k ničení tanků a obrněných vozidel, živé síly i nízko letících cílů protivníka.

„Tank dostal jméno Tomáš, odkazující pochopitelně k prvnímu prezidentovi Československa,“ uvedl za projekt Dárek pro Putina Martin Ondráček. Na Twitteru ale nabídli organizátoři i alternativní vysvětlení v podobě tanku s obličejem inspirovaným sérií pohádek o mluvící lokomotivě Tomášovi.

Kampaň se dál zaměří na výběr peněz na nákup munice. Zástupci Ukrajiny požádali o tankové náboje pro T-72, rakety do raketometů RM-70 Vampire 4D nebo dělostřeleckou a minometnou munici.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku května podnikatel Dalibor Dědek. Za vybrané peníze nakupuje vojenský materiál ministerstvo obrany u českých výrobců a dodavatelů podle požadavků ukrajinské armády. Na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze dosud ze sbírky putovalo víc než 213 milionů korun.