Německo daruje Česku 15 tanků Leopard. Začnou také jednání o dalších nákupech, řekla Černochová

Události: Německo daruje Česku tanky (zdroj: ČT24)

Německo daruje České republice patnáct tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až padesáti nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Darované tanky by česká armáda mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Černochová jednala také s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.

Darem podle mluvčího ministerstva obrany Jakuba Fajnora Německo oceňuje to, jak intenzivně Česko podporuje vojenským materiálem Ukrajinu. Do země napadené Ruskem Praha poslala podle dostupných informací i tanky T-72 a další těžkou bojovou techniku.

Černochová na tiskové konferenci řekla, že dodávané tanky budou bojeschopné. Do výroby nových strojů by měl být v maximální míře zapojen domácí obranný průmysl, zdůraznila. České firmy by se mohly podílet i na zakázkách pro německou armádu.

Německou výpomoc při nahrazení techniky darované na Ukrajinu na začátku května dohodl s německým kancléřem Olafem Scholzem premiér Petr Fiala (ODS). Podle Černochové jednal i o zapojení českých firem. Dar 15 tanků nyní Černochová domluvila s německou ministryní obrany Christine Lambrechtovou. Česká armáda dostane čtrnáct bojových tanků a jeden vyprošťovací. Součástí dodávky, kterou zajistí německý obranný průmysl, budou také náhradní díly a munice.

Klíčový partner

Černochová označila Německo za klíčového ekonomického partnera. „V oblasti obrany to ale dlouho neplatilo a to chceme změnit, nejen v oblasti tankového vojska, ale v bilaterální spolupráci celkově. Věřím, že díky tomu bude naše armáda silnější a naše země bezpečnější,“ uvedla k dohodě s Německem.

Podle Lambrechtové je tento obchod velmi dobrým příkladem toho, jak Ukrajině lze v jejím boji proti ruské agresi rychle a nekomplikovaně pomoci. „Česko dodává těžké zbraně, my (Česku) pomáháme uzavřít mezery tanky Leopard ze zásob německého průmyslu,“ prohlásila německá ministryně. „V budoucnu se s českými spojenci budeme na vyzbrojování a také na strukturální spolupráci našich bojových sil podílet ještě úžeji. To je ta správná cesta, jak posílit roli Evropy v NATO,“ dodala.

Dohodu ve středu ocenil i Fiala. Spolupráce v obraně a mezi českou a německou armádou je podle něj důležitá pro bezpečnost Česka i z dlouhodobého hlediska. 

Výcvik českých vojáků

Kvůli darovaným tankům ministerstva připravují smlouvu, která by měla být podepsána v létě. Do šesti měsíců od podpisu by pak měl být dodán první stroj, ostatní budou následovat krátce poté. Obrana počítá s jejich budoucí modernizací na verzi 2A7+.

Letos také bude v Německu zahájen výcvik českých vojáků, následovat bude intenzivnější kombinovaný výcvik českých a německých tankistů i na českém území. Obrana si od toho slibuje rychlejší přechod na novou platformu a podporu bilaterální spolupráce.

Ministerstvo zároveň začne vyjednávat o nákupu dalších až 50 Leopardů 2A7+ v různých modifikacích. „Tanky Leopard má ve výzbroji řada spojenců v rámci NATO i naši blízcí sousedé, třeba Maďarsko nebo Polsko. Toto přezbrojení přispěje také k vytvoření těžké brigády v souladu s našimi aliančními závazky,“ dodala Černochová.

Ministryně poznamenala, že o možnosti nákupu tanků jednala i při nedávné návštěvě Spojených států. Česko by ale z USA tuto techniku mohlo dostat až v roce 2030, kdy už chce mít armáda své tankové vojsko přezbrojeno. Poukázala také na rychle rostoucí ceny.

Fajnor uvedl, že se nákup nových tanků i modernizace darovaných uskuteční ve spolupráci s německou vládou, protože německá armáda plánuje nákup a modernizaci vlastních tanků Leopard 2. Zajistit by to mělo srovnatelné ceny. „Zároveň se jedná o příležitost, jak zajistit maximální zapojení českého obranného průmyslu, a to nejenom do dodávek a modernizace pro českou armádu, ale i pro daleko rozsáhlejší dodávky pro armádu německou,“ doplnil.

Shoda vládních stran a opozice

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého jde o logický postup. „Po zkušenostech z války v Perském zálivu v roce 1991 jsem říkal, že koncepce tanků T-72, které máme ve výzbroji, je chybná a dokonce nebezpečná,“ řekl pro ČT Šedivý s tím, že k výměně mělo dojít už dávno. Dodal, že zejména v druhé fázi půjde o poměrně finančně náročný proces. „Bude se muset výrazně změnit i logistika kolem nich. Neznamená to jen cenu toho daného tanku, ale to, co bude potřeba ještě přikoupit v oblasti logistiky, přepravy a opravárenských závodů a podobně,“ uvedl.

Bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vidí v patnácti darovaných tancích „dobrou náhradu“ za tanky, které jsme poskytli Ukrajině. Pozitivně nahlíží i na pořízení dalších tanků, zvlášť z pohledu dostupnosti. Řekl to v Událostech, komentářích. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) ve stejném pořadu ocenil shodu, v níž se v otázce bezpečnosti ocitla vláda s opozicí. Vyzdvihl také zapojení českého průmyslu.

Události, komentáře: Německo daruje Česku tanky Leopard (zdroj: ČT24)

Česká armáda je nyní vyzbrojena asi třemi desítkami modernizovaných tanků sovětského původu T-72M4 CZ, v roce 2020 vláda rozhodla o jejich dalším technickém zhodnocení za asi miliardu korun. S jejich náhradou původně počítala ve druhé polovině 20. let. Ve skladech armáda má několik desítek nemodernizovaných strojů T-72, část z nich vláda darovala Ukrajině. 

Jednání o novém náčelníkovi generálního štábu

Černochová rovněž jednala s prezidentem Milošem Zemanem o personální změně na pozici náčelníka generálního štábu. Již dříve uvedla, že současný náčelník Aleš Opata by měl ve funkci skončit na konci června, jméno jeho nástupce ale neoznámila.

Podle informací ČTK je favoritem ministerstva obrany ředitel sekce rozvoje sil generálmajor Ivo Střecha. Hrad naopak preferoval prvního zástupce náčelníka generálního štábu generálporučíka Jaromíra Zůnu. Zeman si s kandidáty domluvil schůzky.

Černochová už s prezidentem o novém náčelníkovi generálního štábu jednala dříve. „Postoupili jsme o další krok. Myslím, že jsme připraveni se s panem prezidentem setkat na nějaké finální dohodě ohledně náčelníka generálního štábu tak, abychom, řekněme v měsíci červnu, to měli zprocesované,“ řekla.