TÉMA

Bojová technika

Rusko experimentuje s „želvími tanky“. Ukrajinské jednotky našly jejich slabinu

Schopnosti ukrajinských bezpilotních letounů zničit téměř jakoukoliv ruskou bojovou techniku donutily okupační síly přizpůsobovat se. Jejich nejnovější inovací se stalo dodatečné pancéřování tanků. Podle webu Kyiv Post jde o další příklad zintenzivnění závodů ve zbrojení mezi konvenčními armádními silami Kremlu a ukrajinskými drony financovanými nebo přímo dodanými občanskými iniciativami. Obranné doplňky ale ztěžují posádce ruských tanků rozhled i zasažení cílů. A ukrajinští vojáci už přišli na to, jak „želví tanky“ zničit.
24. 5. 2024|

Vláda schválila novou armádní koncepci, soustředí se na rychlé přezbrojení

Armáda chce v následujících deseti letech nakoupit střední transportní letouny, lehká útočná vozidla nebo dopravní vrtulníky. Plánuje i výstavbu čtvrtého praporu brigády rychlého nasazení. Vyplývá to z koncepce výstavby armády ČR do roku 2035 (KVAČR), kterou ve středu schválila vláda. Dokument je vizí, jak by měla česká armáda vypadat v příštích letech, aktualizuje se každých pět let.
20. 12. 2023|

Na Novojičínsku se budou modernizovat ukrajinské tanky. Poté zamíří rovnou na bojiště

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64, které patří ukrajinské armádě. Technika byla desítky let ve skladech, po modernizaci zamíří přímo do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Smlouva vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.
8. 6. 2023|

30 let zpět: Likvidace armádních vozidel

Po pádu železné opony se státy Varšavské smlouvy a Severoatlantické aliance dohodly na snížení počtu zbraní v Evropě. Smlouva podepsaná 19. listopadu 1990 v Paříži (přestože reportáž chybně hovoří o vídeňské úmluvě) zavazovala i tehdejší Československo. Na jejím základě armáda začala likvidovat přebytečnou vojenskou techniku. Šlo například o obrněné transportéry OT-810, jejichž předchůdce používal německý Wehrmacht během druhé světové války.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 11. 2022|

Německo daruje Česku 15 tanků Leopard. Začnou také jednání o dalších nákupech, řekla Černochová

Německo daruje České republice patnáct tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až padesáti nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Darované tanky by česká armáda mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Černochová jednala také s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:44|

České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BTR a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 18:20|