TÉMA

Bojová technika

Vláda schválila novou armádní koncepci, soustředí se na rychlé přezbrojení

Armáda chce v následujících deseti letech nakoupit střední transportní letouny, lehká útočná vozidla nebo dopravní vrtulníky. Plánuje i výstavbu čtvrtého praporu brigády rychlého nasazení. Vyplývá to z koncepce výstavby armády ČR do roku 2035 (KVAČR), kterou ve středu schválila vláda. Dokument je vizí, jak by měla česká armáda vypadat v příštích letech, aktualizuje se každých pět let.
20. 12. 2023|

Na Novojičínsku se budou modernizovat ukrajinské tanky. Poté zamíří rovnou na bojiště

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64, které patří ukrajinské armádě. Technika byla desítky let ve skladech, po modernizaci zamíří přímo do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Smlouva vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.
8. 6. 2023|

30 let zpět: Likvidace armádních vozidel

Po pádu železné opony se státy Varšavské smlouvy a Severoatlantické aliance dohodly na snížení počtu zbraní v Evropě. Smlouva podepsaná 19. listopadu 1990 v Paříži (přestože reportáž chybně hovoří o vídeňské úmluvě) zavazovala i tehdejší Československo. Na jejím základě armáda začala likvidovat přebytečnou vojenskou techniku. Šlo například o obrněné transportéry OT-810, jejichž předchůdce používal německý Wehrmacht během druhé světové války.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 11. 2022|

Německo daruje Česku 15 tanků Leopard. Začnou také jednání o dalších nákupech, řekla Černochová

Německo daruje České republice patnáct tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až padesáti nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Darované tanky by česká armáda mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Černochová jednala také s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:44|

České firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku

České zbrojní firmy budou opravovat ukrajinskou bojovou techniku, oznámilo ministerstvo obrany. Prvním kontraktem bude oprava tanků T-64, zajistí ji společnosti skupiny Czechoslovak Group. V budoucnu se mohou opravy rozšířit i na kolové obrněnce typu BTR a BRDM, zapojit se do nich mohou i další české firmy.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 18:20|