Česko poslalo Ukrajině další vojenskou pomoc. Dvanáct tanků T-72 odjelo po železnici

Události: Česko poslalo na Ukrajinu další tanky (zdroj: ČT24)

Česko dál posílá vojenskou techniku na pomoc napadené Ukrajině. Podle zjištění České televize minulý týden odjelo dalších dvanáct tanků T-72. Ministerstvo obrany ani armáda ale dodávky nekomentují.

Svinovským nádražím minulý týden projel jeden z největších transportů s českou pomocí od začátku války. Ve dvanácti vagonech s modrými plachtami byly podle dřívějších snímků tanky T-72M1. Jely z armádního skladu na Ukrajinu.

Ministerstvo obrany transport komentovat nechtělo. „Konkrétní pomoc Ukrajině z bezpečnostních důvodů nespecifikujeme a nekomentujeme,“ řekl mluvčí resortu Daniel Jareš.

Stejný postoj má ministerstvo téměř celou válku. Až letos v lednu bylo možné získat představu o rozsahu české pomoci z každoročního přehledu vojenské techniky, který Česko zveřejňuje kvůli mezinárodním smlouvám.

O pár dnů později je ještě upřesnila vláda. „Konkrétně se jednalo o čtyři kusy letecké techniky, 38 tanků, 55 bojových vozidel pěchoty,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v únoru.

V součtu s dodávkou z minulého týdne tak opustilo Česko už minimálně padesát starších tanků T72. Vyrobené byly na konci 80. let, neprošly modernizací a nepočítalo se s nimi. Jenže kvůli problémům s modernizovanými stroji jich část armáda znovu oživila a slouží u 73. praporu. Protihodnotou má být německý dar patnácti leopardů verze 2A4. Zatím dostalo Česko jeden tento stroj.

Ukrajinci pomocí tanků čelí ruskému tlaku u Bachmutu

Tanky zřejmě československého nebo polského původu pravděpodobně zachytilo video, které zveřejnila před pár týdny ukrajinská 54. brigáda. Brání přístupy k Siversku, severně od Bachmutu. O pole na záznamu bojovala s ruskými žoldáky z Wagnerovy skupiny několik dnů.

Tanky sehrály klíčovou roli, všechny tři zachycené navíc byly podle vnějších znaků T-72 verze M1. „Čekali jsme, že jich (nepřátel) tam bude deset, a ono jich tam bylo třicet,“ popsal průběh bojů velitel praporu K-2 54. brigády ukrajinské armády Kyrylo Veres.

Když jeden z tanků vystřílel skoro všechnu munici, rozhodl se velitel, že zákop přejede, aby postupující pěchotě nehrozily velké ztráty. Výsledek několikadenních bojů byly podle Ukrajinců desítky mrtvých ruských žoldnéřů a jedna z mála oblastí, kde v poslední době obránci postoupili vpřed.