Do Izraele během 24 hodin zamíří další tři lety pro krajany. Někteří se už vrátili s ministrem Lipavským

Události: Repatriace Čechů z Izraele (zdroj: ČT24)

Během 24 hodin odletí do Izraele tři vládní speciály, jimiž se budou moci do Česka vrátit krajané uvázlí v zemi po útocích teroristického hnutí Hamás. Informoval o tom premiér Petr Fiala (ODS). Prvním repatriačním letem přicestovalo z Tel Avivu 34 českých občanů, kteří na palubě doplnili delegaci ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Druhý letoun vyrazil z vojenského letiště krátce po 19:00. Kapacity dosud objednaných letů pro repatriaci by měly stačit zhruba pro 450 osob. Šéf české diplomacie v úterý přicestoval do země jako první zahraniční státník po sobotních teroristických útocích.

V Izraeli se Lipavský setkal s protějškem Elim Kohenem i prezidentem Jicchakem Herzogem. „Považoval jsem za důležité osobně vyjádřit napadenému Izraeli jednoznačnou podporu za Českou republiku. Barbarský útok Hamásu mě naprosto šokoval, myslím, že šokoval úplně každého,“ uvedl ministr zahraničí po návratu.

Dodal, že Praha uznává „legitimní aspirace palestinského lidu“, ty však podle něj nereprezentuje teroristické hnutí Hamás. „(Hamás) nenabízí palestinskému lidu nic než teror a další krveprolití. Vraždění, mučení, únosy civilistů do civilizovaného světa nepatří. Rozumím tomu, že to Izrael neponechá bez odezvy,“ zdůraznil Lipavský.

Lipavský do Izraele dorazil v úterý odpoledne z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu. S Herzogem a Kohenem jednal o možné pomoci zahraničních partnerů i důsledcích teroristických útoků na chod země, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Setkal se také s vnučkou jedné z žen, kterou teroristé unesli do Pásma Gazy. „Poprosila mě o jedinou věc: Abych dal světu vědět, co se tam stalo, že jsou unesené osoby. To jsem jí také slíbil,“ sdělil Lipavský.

Tisková konference ministra zahraničí po návratu z Tel Avivu (zdroj: ČT24)

Izraelští politici cestu Lipavského velmi ocenili. Prezident Herzog za ni dodatečně poděkoval i na sociální síti X s tím, že taková podpora v těžkých časech dokazuje přátelství a je výrazem skutečné sounáležitosti. 

Cestující ze speciálu hledali možnost návratu několik dní

Že armádní speciál zamířil do Tel Avivu, vyšlo najevo v úterý nedlouho poté, co v Poslanecké sněmovně zazněla kritika od opozice, podle které vláda pochybila tím, že repatriaci českých občanů z Izraele nezajistila. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) vyšlo najevo, že je potřeba let vypravit, v pondělí. Další čas zabraly přípravy – výběr vhodného letadla pro let do země zasažené útoky teroristů i zajištění slotu na Ben Gurionově letišti.

Někteří cestující, kteří v noci vystoupili ve Kbelích, však uvedli, že se z Izraele marně snažili dostat již dříve. „Chtěl jsem se vrátit okamžitě. Měl jsem naplánovaný let na neděli, přičemž válka vypukla v sobotu. Od té doby jsem se snažil dostat nejen do Česka, ale kamkoli,“ uvedl evakuovaný Čech Adam Derner.

Podle velvyslankyně České republiky v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové bylo ještě o víkendu asi jen deset zájemců o evakuaci. „V zásadě až na konci víkendu a během pondělka se začalo ozývat více lidí, naplnil se počet, který měl k dispozici pan ministr. A bylo jasné, že abychom všem našim občanům pomohli, budeme muset vypravit další lety,“ popsala situaci ve středeční Devadesátce.

Do Prahy přicestoval i ředitel Českého centra Tel Aviv Jan Štern. Poznamenal, že nemělo smysl v Izraeli nyní zůstávat. „Velmi záhy bylo jasné, že tam teď pro práci centra, pro kulturní akce, pro agendu, kterou naplňujeme, nebude nějakou dobu prostor. Takže jsme se dohodli, že bude lepší, když se vrátíme zpátky,“ shrnul.

„Plánovala jsem studovat (v Izraeli) do 15. října. Zatím jsem to tam ukončila, uvidíme, jak situace bude vypadat, ale myslím, že v nejbližší době se tam vracet nebudu,“ řekla po návratu do Prahy Jiřina Kroupová. 

Velvyslanectví v Tel Avivu je v kontaktu i s dalšími českými občany v Izraeli. Do prvního repatriačního letu se podle ministra dostali ti, „kteří se proaktivně obrátili na zastupitelský úřad“. Podotkl, že letadlo bylo obsazené „do posledního místa“.

Do Izraele zamíří další lety

Lipavský po poledni oznámil, že armáda vypraví pro krajany i druhý let a měly by následovat i další. Podrobnosti o možnostech návratu sdělí ministerstvo zahraničí na nově zřízené informační lince +420 222 264 200, v provozu je od 8 do 20 hodin.

„Poletí do Tel Avivu a naplní svou kapacitu, aby se mohli čeští občané vrátit do České republiky,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jiří Kozák (ODS). Přesný čas odletu není zřejmý, nastupovat do letadla bude podle něj možné, jakmile letadlo přistane, a odletí, až se naplní.

Vyjádření náměstka Jiřího Kozáka k repatriačním letům (zdroj: ČT24)

Sto sedmdesát zájemců o repatriaci

Kdo by se chtěl vrátit do Česka, měl by o sobě podle Lipavského dát českým úřadům vědět. „Klíčové je ozvat se ministerstvu zahraničních věcí, zastupitelskému úřadu v Tel Avivu, případně na jiné konzulární kanály, jak je máme připravené, případně i registrace v aplikaci Drozd. My průběžně sestavujeme seznamy, vytváříme si obrázek o tom, jak situace vypadá,“ upřesnil. 

Podle Kuchyňové Šmigolové je v tuto chvíli zaregistrováno přibližně 170 zájemců o repatriaci z Izraele. Asi 44 z nich už má přitom místo v aktuálním letu. Přinejmenším další dva či tři lety se připravují. Upozornila, že z bezpečnostních důvodů není možné uvádět podrobnosti. „Našim občanům je to přímo oznamováno – v kolik hodin se mají dostavit na letiště, a že k letu dojde,“ uvedla.

Připomněla, že Češi v Izraeli se mají registrovat do aplikace Drozd, možné je také s žádostí o evakuaci volat na nouzovou linku. „Pokud tento zájem mají, prosila bych je, aby to udělali co nejdříve, protože repatriační lety – jejich množství a časy – je potřeba nějakým způsobem naplánovat. A čím dříve budeme vědět, kolik jich bude ještě potřeba, tím lépe nám to půjde,“ zdůraznila. Běžné lety jsou podle ní v tuto chvíli většinou plně obsazené. „Například do konce tohoto týdne se v tuto chvíli nedají najít místa,“ upozornila.

90` ČT24: Velvyslankyně Kuchyňová Šmigolová hovořila o situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Případné další repatriační lety vypraví Česko podle zájmu a také podle dostupnosti letadel. Náměstek Kozák upozornil, že jeden ze dvou airbusů vládní letky – ten kapacitnější – je právě s delegací ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) v Uzbekistánu. „Bude záležet na tom, kdy se delegace vrátí zpět, aby mohlo letět. Bude také záležet na tom, abychom měli zajištěna povolení, která jsou k letům nezbytná,“ uvedl. Výborný ozřejmil, že se jeho cesta zkrátila, vrací se ve středu, původně měl být v Uzbekistánu do pátku.

Místo pro 450 lidí

Kapacity dosud objednaných vládních speciálů pro repatriaci Čechů z Izraele by aktuálně měly stačit zhruba pro 450 lidí. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake sdělil, že po rozeslání oznámení o připravovaných repatriacích se počet Čechů registrovaných v cestovatelském systému Drozd zvýšil na 250, ráno jich podle Lipavského bylo 181.

„Máme dostatečnou kapacitu na to, abychom mohli všechny občany, kteří si to budou přát, bezpečně vrátit do České republiky. Budeme v tom pokračovat tak dlouho, dokud to bude potřeba. Všichni se dočkají včas potřebné pomoci,“ uvedl Fiala.

Za reálnou ovšem nepovažuje český ministr zahraničí evakuaci dvou dětí z Česka, které jsou v Pásmu Gazy. Na případ upozornila iniciativa Pod Svícnem, podle které je unesl otec nejprve do Dubaje, ale později se přesunuli do Gazy.

„Bohužel, realita je taková, že pokud nedojde k nějaké shodě, tak nemáme právní nástroj vůči Gaze, která je ovládaná teroristickým hnutím, jak se čehokoli domoci,“ řekl Lipavský. Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí v pondělí řekla, že resort případ řeší prostřednictvím zastupitelských úřadů v Abú Dhabí, Káhiře, Tel Avivu a Ramalláhu. 

Dvanáct set obětí

Počet obětí víkendového teroristického útoku palestinského hnutí Hamás na Izrael stoupl už na dvanáct set včetně 170 vojáků, informovaly tamní úřady. Zraněných je v Izraeli 3007 lidí, z nichž 471 je stále hospitalizováno, včetně 109 lidí ve vážném stavu. Palestinští radikálové navíc drží až kolem 150 izraelských a zahraničních rukojmí.

Také v noci na středu Izrael útočil na cíle Hamásu v Pásmu Gazy a přes sedmdesát jich podle své armády zasáhl. Při izraelských protiútocích na Gazu, z níž ozbrojenci do Izraele pronikli, zatím přišlo podle Palestinců o život 1055 lidí a dalších 5184 jich utrpělo zranění. Z okupovaného Západního břehu hlásí od soboty při střetech s izraelskými silami 21 obětí a 130 zraněných.