Žalobce zrušil trestní stíhání prodavače kebabu, který v Plzni vyvěsil plakát s nápisy o Židech

Státní zástupce zrušil stíhání pětatřicetiletého cizince, kterého policisté kvůli vyvěšení plakátu s protižidovským textem v občerstvení s kebabem v centru Plzně obvinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Podle něj v jednání muže, i když jde v dobovém kontextu o specifickou „výzdobu“ provozovny, nelze shledat žádný trestný čin podle trestního zákoníku. Na webu to uvedla náměstkyně okresního státního zástupce Ivana Hostašová. Informoval o tom server Novinky.cz.

„Obsahově se jednalo o komentáře historických momentů židovského národa a nápisy kritizující světové mocnosti,“ uvedla pro Novinky.cz Hostašová. „Byť jde v dobovém kontextu o specifickou výzdobu provozovny, nelze v takovém jednání shledat stíhaný trestný čin ani jiné protiprávní jednání,“ dodala.

Tři barevné listy papíru byly nejprve vylepené u vchodu do občerstvení, později je muž přesunul dovnitř. Plakát byl vystavený několik dní. Když se věcí ve středu začali na základě oznámení zabývat policisté, plakát zabavili a odvezli.

Prodavač původem z Turecka, který v Čechách žije již několik let, se netajil negativním názorem na Izrael. Teroristické palestinské hnutí Hamás, jehož příslušníci 7. října při útoku na Izrael podle úřadů pozabíjeli 1400 lidí, většinou civilistů, za špatné nepovažuje, řekl. Dodal, že k napsání ho přivedlo sledování zpráv, ve kterých denně vidí, kolik lidí podle něj vinou Izraele ve válce umírá. Odmítl, že vinu by nesl Hamás. Za teroristy označil Izrael, nikoliv radikální Palestince.

Videa podporujíci Hamás

Podle informací Novinek.cz se policisté také zabývají facebookovým profilem muže. Sdílel na něm totiž videa podporujíci Hamás. Hostašová pro server upřesnila, že dotyčný byl obviněn výhradně pro obsah vylepených nápisů v provozovně. „Jakýchkoliv jiných vyjádření jeho názorů se usnesení o zahájení trestního stíhání netýkalo,“ řekla Novinkám žalobkyně.